Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić poručio je da smanjivanje poreza nije garancija porasta neto plaća, no kako treba nastojati da se to dogodi, jer je ideja poreznog rasterećenja upravo rast plaća, zaposlenosti i investicija. Odgovarajući na pitanja novinara ispred zgrade Vlade o najavljenom smanjivanju stopa poreza na dohodak, s 36 na 30 i 24 na 20 posto, Marić je podsjetio da su određene porezne izmjene stajale u izbornom programu HDZ-a, dodavši da stranka iza toga stoji i da će one biti i sastavni dio Vladina programa. Najavio je i da će Vlada nastaviti s rasterećenjima, no ne u tijeku ove godine. Kazao je da je i do sada bila praksa da velike zakonske izmjene, u smislu poreznog sustava, uvijek stupaju na snagu s početkom kalendarske godine, s obzirom i na proceduru.

Objasnio je da smanjivanje poreza nije garancija da će neto plaće porasti, jer to u konačnici ovisi o poslodavcima, podsjećajući i da nisu svi smanjili cijene kad je snižen PDV. “Ja ću uvijek činiti sve što je u mojoj ingerenciji, jer nemamo mi tu neke mogućnosti prisile”, rekao je Marić, koji očekuje i pomoć medija u stvaranju pritiska da se smanjenje poreza pretoči u povećanje neto plaća.

“Bit i ideja poreznog rasterećenja je utjecati na rast zaposlenosti, plaća i investicija, pri čemu se kroz individualno smanjivanje poreza širi porezna baza”, rekao je Marić i dodao da značajno više od pola obveznika, njih oko 1,8 milijuna, nije u škarama poreza na dohodak, pa se bilo koja izmjena u segmentu tog poreza njih ne dotiče.