Hrvatska je sve bliže broju od dvije tisuće novozaraženih na dan. Liječnik i znanstvenik Dragan Primorac kaže da na cjepivo ne možemo računati prije proljeća i da to znači da smo u ovom drugom valu prepušteni sebi i s virusom se moramo boriti distancom, higijenom, maskama.

Cjepivo koje Hrvatska čeka, kako je u emisiji Otvoreno rekao Krunoslav Capak, u prosjeku stoji 10 eura, odnosno 75 kuna. Hrvatskoj treba 3,6 milijuna doza. Ponovio je da se Hrvatska za kupnju cjepiva, na kojem rade Oxford i AstraZeneca, prijavila putem natječaja koje provodi EU. Tražili su u prvome mahu cjepiva za 1,8 milijuna ljudi, a među prvima će ga dobiti za najugroženije skupine i zdravstveni djelatnici. Otkrio je da će oni koji se žele cijepiti, jer cijepljenje će biti dobrovoljno, morati uzimati dvije doze, što znači da nam treba 3,6 milijuna doza.

„Prema našem broju stanovnika od EU rasporedili su nam 2,7 milijuna doza. Da bismo pokrili rizične skupine, fali nam još 900 tisuća doza“, pojasnio Capak. Najnovije britanska studija, kako su jučer objavili tamošnji mediji, pokazala je da je cjepivo jako djelotvorno. Ohrabrujuće su to najave unatoč problemima koje su imali s testiranjem cjepiva.

Dragan Primorac kaže da cjepivo ipak nećemo imati prije proljeća.

„U razgovoru s kolegama koji rade na razvoju i proizvodnji doznao sam da će cjepivo biti spremno za širu populaciju na proljeće. S druge strane, negdje već u siječnju nastavit će se cijepljenje ciljanih populacija koje su dio kliničkih istraživanja faze 3“, ističe Primorac.

S obzirom na to da je tema cjepiva sama po sebi osjetljiva, a kada dolazi do sumnjivih nuspojava javnost otvoreno negoduje već i na spomen cijepljenja.

„Nemoguće je napraviti bilo kakvu manipulaciju jer su sve oči uprte u znanstvenike. Istraživanja se moraju objavljivati u najprestižnijim znanstvenim časopisima, prolaze dvije faze i toliko je ljudi u to uključeno da je nemoguće prikriti informacije. Uostalom, oni koji rade na tome svjesni su da im je na kocki reputacija i nema te firme koja bi financijski preživjela takvu tužbu“, rekao je Primorac.