20 C
Vinkovci
Utorak, 9. kolovoza 2022.

Conan barbarin (1982)

Više od autora

- vl promo-


Sljedbenici zmijskog kulta predvođeni svojim prorokom Thulsom Doomom napadaju selo i ubijaju njegove stanovnike, uključujući i roditelje dječaka Conana kojeg prodaju u roblje. S godinama Conan postaje nepobjedivi borac, a kad ga puste na slobodu, prihvaća ponudu kralja Osrica i uz pomoć novostečenih kompanjona – atraktivne Valerije, streličara Subotaia i kineskog čarobnjaka, kreće izbaviti kraljevu kćer, princezu Yasmin, iz ruku Thulsa Doomovog kulta. Ujedno, Conan se želi osvetiti za ubojstvo svojih roditelja i sumještana…

Jedan od važnih novohollywoodskih autora, John Milius (Dillinger, Vjetar i lav, Dan velikih valova) početkom osamdesetih snimio je svoj najambiciozniji film, epski spektakl ‘Conan barbar’, koji je višestrukog Mister Universuma Arnolda Schwarzeneggera afirmirao kao filmsku zvijezdu.

Schwarzenegger je savršen u naslovnoj ulozi, kao i ugledni afroamerički glumac James Earl Jones kao Thulsa Doom. Film fascinira i izvanredno maštovitom tvorbom pseudopovijesnog, mitskog svijeta zasnovanog na popularnim roto-romanima Roberta E. Howarda. Malo poznata Sandahl Bergman u ulozi Valerije nagrađena je Zlatnim globusom u kategoriji nove zvijezde godine, no kasnije, za razliku od svog partnera Schwarzeneggera, nije napravila značajniju karijeru. Spomenimo i da su kritičari zagrebačkog filmskog časopisa Kinoteka svojedobno ‘Conana barbarina’ proglasili najboljim filmom osamdesetih (ex aequo s Putom u svemir Phila Kaufmana).

Originalni naslov: Conan The Barbarian, 1982.

TRAILER

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno