15 C
Vinkovci
Petak, 30. rujna 2022.

Conan razarač (1984.)

Više od autora

- vl promo-Conan razarač (Conan The Destroyer, 1984.) nastavak je slavnog Conana iz 1982. godine. Nakon što je izvorni redatelj bio vezan za druge projekte, režija pripada Richardu Fleischeru, a scenarij piše Stanley Mann, inspiriran kultnim likom priča Roberta E. Howarda.

U nepoznato vrijeme, Conan (Arnold Schwarzenegger) se nalazi na svetom mjestu gdje moli za Valeriu, ljubav njegovog života koja je poginula pomažući mu u događajima prvog filma. Conanu se približava kraljica Taramis od Shadazara (Sarah Douglas) i zahtijeva od njega uslugu, nudeći mu kao nagradu oživljenje njegove žene. Conan pristaje povesti i štititi mladu princezu Jehnnu (Olivia d’Abo) na putu njene sudbine gdje mu se u avanturi pridružuju lopov Malak (Tracey Walter), ratnica Zula (Grace Jones), shadazarski čuvar Bombaata (Wilt Chamberlain) i stari prijatelj Akiro (Mako), čarobnjak koji mu je spasio život…

Nošen kreativnim vjetrom glazbenog čarobnjaka Basila Poledourisa, druga priča o Conanu doživjela je komercijalni kino uspjeh, ali je u mnogočemu film manjkav spram prvog dijela. Epska priča o putu osvete zamijenjena je jednostavnom quest radnjom bez uplitanja sporednih radnji, Conanove prošlosti ili afirmacije, zbog čega je nalik pukom dodatku prije nego li obogaćenju serijala; epizodno hranjene Conanom. Autori filma odlučili su se na smanjenje eksplicitnih scena, ublažili scene nasilja, reducirali krv i izbjegli golotinju kako bi postigli PG rejting i imali mogućnosti veće zarade, što zauzvrat rezultira nastavkom koji ne slijedi stope uspješnika. Kao zamjena za nasilje dolazi nonšalantnost i površan humor pa, iako je Conan koliko-toliko prihvatljiv unutar filma, izvorni Conan, onaj iz romana, sada je posve isparodiran.

Sa zbivanjima strogo usmjerenima prema ciljevima putovanja, režija i scenaristi ignoriraju važnost razvijanja likova družine pa izuzev Jehnne, u kojoj se kreiraju tinejdžerske konfliktne misli, i Conana, koji uživa status, preostali likovi sasvim su sporedni i posve isprazni. Subotai iz prvog dijela nejasno je izbačen iz priče i zamijenjen slabašnim, s radnjom nikako povezanim Malakom, a intrigantna ratnica Zula nije produbljena spoznajama o njenoj postojnosti. Akiro, slično Conanu, uživa poznavanje fanova prvog dijela, dok je košarkaš Chamberlain tek ‘neki’ div Bombaata, potencijalni Conanov suparnik.

Specijalni efekti u Conan the Destroyeru nisu bili naročito napredniji od prvog filma, kao niti akcija ili vizualni dizajn, no zahvaljujući prvom dijelu, naslov uživa dovoljnu popularnost da tim više poveća interes za Conanom. Uz efekte kina, vrijedi spomenuti konflikte koji su nastali. Izvorni scenaristi nisu bili zadovoljni novim Conanom i kreirali su vlastitu avanturu, Robert Jordan novelizirao je priču u svom stilu, a treći film o Conanu nikada nije zaživio, već je, alternativno, bio zamijenjen za drugog Howardovog heroja, Kulla. Naspram prvog dijela, Destroyer je iznimno slabašan film koji je, obratno, imao poprilično sreće. Nije relevantan za Conan sagu, nije odličan, no opet, zahvaljujući solidnoj postavi imena iza filma, izvedbom nadskače većinu s&s naslova. [Fantasy-hr.com]

TRAILER: CONAN THE DESTROYER [1984]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno