Vinkovci su postali mjesto interkulturnog okupljanja 30 mladih osoba iz pet zemalja: Hrvatske, Portugala, Armenije, Kosova i Njemačke. Naime, u tijeku je Erasmus+ projekt “Creation of culture” koji je nastao iz entuzijazma i rada mladih osoba.

„Želimo da mladi promišljaju koje su sve kulture (i manjinske skupine) zaslužne za današnju kulturu njihove zemlje, kako su je obogatile i zašto je ona takva kakvu je danas znaju. Na taj način senzibilizirat ćemo te mlade za nove globalne promjene i migracije, kako bi prevenirali potencijalne buduće radikalne stavove. Smatramo da će se mladi kroz dodir i interakciju s mladima različitog podrijetla, iz različitih zemalja, s različitim mogućnostima i pozicijama – upoznati s različitosti, uvidjeti prednosti iste te bolje razumjeti ljude (mlade) koji su drugačiji od njih“, rekla nam je Iva Zelić, iz Udruge Amazonas koja organizira razmjenu.

Djelatnosti udruge su bazirane na provođenu programa i projekata usmjerenih na edukaciju, osnaživanje i povećanje kvalitete života djeca, mladih i odraslih u lokalnoj zajednici. Sukladno tomu, organiziraju aktivnosti za aktivno provođenje slobodnog vremena, kulturne aktivnosti, promiču volonterstvo i uključivanje u lokalnu zajednicu, organiziraju nastupe, radionice, seminare, festivale i tribine.

“Danas se detaljnije upoznajemo s Erasmusom. Pričali smo i o certifikatu koji će oni dobiti nakon ovog projekta naziva “Youth Pass”. Danas također dijelimo različite kulture, znači svaka zemlja je dobila neku vrstu domaće zadaće. Moraju pripremiti prezentaciju o tome koje su sve kulture utjecale na neku dominantu kulturu njihove zemlje. Danas otvaramo radionicu s Portugalom. Nakon prezentacija svih zemalja održat će se diskusija kako bi svi mogli pitati što ih zanima, ili što im je možda promaklo”, dodaje Zelić.

Sudionici će na kraju tjedna kreirati jedan kviz koji će sadržavati pitanja o svim spomenutim zemljama. Pozivaju vas sve u nedjelju u Gradsku knjižnicu i čitaonicu u Vinkovcima da dođete i okušate se u kvizu i vidite koliko znate o svojoj, ali i drugim zemljama.

Projekt “Creation of culture” provodi Udruga Amazonas uz financijsku podršku Agencije za mobilnost i programe EU (Erasmus+ program), suradnik projekta je Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci, a projekt sponzoriraju tvrtke: Iločki podrumi, Dukat i Fragaria.