Zanimljiva je priča o zvonima u vinkovačkim crkvama. Sedam župa, devet crkvi, u nekima u zvonicima klasična zvona s posebnim pričama, u nekima zvučnici, a neke i bez zvonika i bez zvučnika.

Priču o crkvenim zvonima u Vinkovcima počet ćemo s Velikom crkvom, crkvom Sv. Euzebija i Poliona. Kao i župni dom i crkva je teško oštećena u Domovinskom ratu, a u požaru srušio se toranj te su uništena zvona. U obnovi crkva je dobila četiri nova zvona rad austrijske zvonoljevaonice Grassmayer iz Innsbrucka, među kojima i ono teško 2,5 tone, drugo po veličini u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. Zvona Velike crkve danas ponosno zvone pozdravljenja i pozive na mise te Vinkovčanima i svim putnicima namjernicima oglašavaju koji je sat. Zvona su, kao i u svim vinkovačkim crkvama koje imaju klasična zvona, elektrificirana.

Zvonik s četiri zvona, također rad zvonoljevaonice Grassmayer, ima i crkva Bezgrešnoga Srca Marijina u Novom Selu, a klasična zvona ima i crkva Sv. Antuna, Mala crkva.

Zanimljiva zvona svakako su ona u crkvi Sv. Vinka Pallottija, koja je građena u novije vrijeme i za očekivati bi bilo zvona iz doba gradnje crkve. Međutim, kako doznajemo od župnika, p. Ilije Sudara u zvoniku se nalaze tri zvona lijevana prije 2. svjetskog rata, a u Vinkovce su stigla iz Bačkog Monoštora u Vojvodini, gdje je, nakon progona Nijemaca, ostala napuštena crkva. Zvona su sačuvana i danas zvone u Vinkovcima.

Vlč. Anđelko Cindori, koji upravlja s dvije župe, Sv. Ćirila i Metoda u Radićevom bloku i Bl. Alojzija Stepinca u Mirkovcima s filijalom u Maloj Bosni rekao nam je, pak, kako niti u jednoj od tri crkve u ove dvije župe klasičnih zvona nema, nego su u zvonicima postavljeni zvučnici.

A postoje u Vinkovcima i crkve bez zvonika pa onda i bez zvona i bez velikih zvučnika. Takva je crkva Sv. Nikole biskupa gdje župljani na čelu sa župnikom Stjepanom Podbojem planiraju gradnju zvonika te ona Presvetoga Srca Isusovog na Lapovcima gdje uz crkvu, koja je uređena u adaptiranom skladištu, nema zvonika, a kako ističe župnik Ladislav Dort, o gradnji nove crkve, koja bi onda imala i zvonik, zasad se, s obzirom na situaciju, samo razmišlja.