21 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.

Sutra je Crni petak: Iskoristite popuste, ali se čuvajte internet prevara

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Šopingholičare, ali i sve one koji u ovim kriznim vremenima jednostavno nastoje doći što jeftinije do onoga što im je potrebno, svega nekoliko sati dijeli od famoznoga Crnog petka.

Ova poznata američka tradicija unazad desetak godina postala je popularna i u Hrvatskoj. Kod nas, na sreću, još uvijek nisu uobičajene slike beskrajnih redova pred trgovinama i scene iz trgovina gdje se kupci nesmiljeno nastoje probiti do željenih proizvoda, ali je zanimanje za popuste koji mogu ići i do 70-80 % veliko.

Kako bi privukli kupce već danima oglašavaju se i fizičke i web trgovine, a sve one koji se odluče za ovo drugo, stručnjaci i policija posebno upozoravaju kako moraju biti iznimno oprezni jer internet prevaranti u ovo vrijeme posebno vrebaju i najlakše dolaze do svojih žrtava.

Najsigurniji način plaćanja je onaj putem PayPala jer se kupcima vraća novac u situaciji bilo kakve prevare, rekao je, uz još niz korisnih savjeta za tportal.hr Marcel Majsan, predsjednik udruge eCommerce. Ova udruga, inače, nedavno je predstavila servis kojim građani mogu provjeriti je li neka web stranica sigurna u samo nekoliko sekundi kao i prijaviti prevaru (check.ecommerce.hr).

Da provjere vjerodostojnost internetske domene putem koje namjeravaju obaviti online kupnju pozvala je i Hrvatska udruga banaka upućujući na poveznicu https://www.scamadviser.com/Posebno upozorenje uoči Crnog petka uputio je i MUP. Premda su online ponude često vrlo povoljne, čuvajte se mogućih prijevara koje dolaze s njima, ističu u MUP-u i savjetuju:

Foto: MUP RH

● koristite online trgovine iz Hrvatske ili drugih država članica Europske unije, kada je moguće – veće su izgledi da možete riješiti moguće probleme
● potrudite se i istražite – provjerite recenzije drugih kupaca prije same kupnje
● koristite kartice – imate bolje šanse za povrat novca
● plaćajte samo preko sigurnog pružatelja usluge plaćanja
● plaćajte samo kada ste spojeni na sigurnu internetsku vezu – izbjegavajte besplatni ili otvoreni javni WiFi
● plaćajte samo na sigurnom uređaju – ažurirajte redovno operativni sustav i sigurnosni softver
● primili ste oglas kojim ste obaviješteni da ste osvojili nagradu – dobro razmislite, možda osvojite zlonamjerni softver
● ako proizvod ne stigne, kontaktirajte prodavača – ako ne odgovara, obratite se svojoj banci
● čuvajte se oglasa i internetskih stranica koje nude nevjerojatne ponude ili čudotvorne proizvode – ako se nešto čini predobro da bi bilo istinito, nije istinito!

Iz MUP-a također upućuju na poveznice na kojima se može provjeriti sigurnost kupnje te navode:

Vjerodostojnost internetske domene putem koje namjeravate obaviti online kupovinu možete provjeriti OVDJE, dok na poveznici možete doznati više o kampanji EUROPOL-a, koja je usmjerena na elektroničke trgovce, pomažući im u boljem prepoznavanju prijevara na njihovim platformama i osnažujući ih da poduzmu korake kako bi zaštitili svoje poslovanje i kupce od napada.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno