26 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.

Crveni križ Vinkovci: Akcije darivanja krvi u ožujku

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci u suradnji s Kliničkim zavodom za transfuzijsku medicinu Kliničkog bolničkog centra  Osijek nastavlja s organizacijom akcija dragovoljnog darivanja krvi te su objavili raspored za ožujak.

Prva akcija najavljena je za 12. ožujka (subota), od 9 do 12 sati – Pastoralni centar Nijemci.

Za 14. ožujka (ponedjeljak), najavljene su dvije akcije, od 10 do 15 sati – Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci te od 16 do 19 sati – OŠ Stjepana Antolovića Privlaka.

Dvije akcije najavljene su i za 19. ožujka (subota), od 9 do 13 sati – Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci, a od 15 do 17 sati – Društveni dom Donje Novo Selo.

Interna akcija samo za pripadnike Hrvatske vojske bit će održana 24. ožujka (četvrtak), od 9 do 14 sati – Vojarna 5. gardijske brigade “Slavonski sokolovi” Vinkovci.

Prijave za termin darivanja krvi obavljaju se putem telefona Crvenog križa Vinkovci 332-523. Svakih 15 minuta će biti planirane po 4 osobe, a darovatelji će odmah po telefonskoj prijavi dobiti SMS s terminom darivanja krvi.

Zbog striktnog poštivanja važećih epidemioloških mjera u svrhu sprečavanja širenja koronavirusa, darovateljice i darovatelji će biti zamoljeni da poštuju razmak od najmanje 2 m i koriste zaštitne maske. Bit će osigurana i dezinfekcija ruku darovatelja i djelatnika, kao i dezinfekcija prostorija i kreveta, te mjerenje temperature darovatelja.


Upute:

Na razdoblje od 14 dana odgađaju se osobe koje su preboljele COVID-19 računajući od datuma izlaska iz izolacije.

Osobe kojima je laboratorijski potvrđena infekcija SARS-CoV-2, ali nisu razvile simptome (asimptomatski), mogu darovati krv 14 dana od datuma uzimanja uzorka za testiranje.

Osobe koje su putovale izvan Republike Hrvatske mogu darovati krv ako zadovoljavaju zahtjeve Odluke o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska prekoraničnih prijelaza Republike Hrvatske.

Osobe koje su se cijepile cjepivima Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca/Oxford, Johnson&Johnson/Jansen i Sputnik V mogu pristupiti akciji darivanja krvi nakon 48 sati ukoliko nisu razvile nikakve nuspojave, dok u slučaju nuspojava (umor, glavobolja, bolovi u mišićima, zimica, bolovi u zglobovima, povišena tjelesna temperatura, mučnina) mogu pristupiti akciji 7 dana nakon prestanka simptoma.

Osobe koje su se cijepile cjepivom Sinopharm i Sinovac ili ne znaju kojim su cjepivom cijepljene odgađaju se na 14 dana nakon cijepljenja.

„Molimo ponesite svoju osobnu iskaznicu i darujte krv! Provjerite svoje zdravlje – spasite nekome život!”, poručuju iz Crvenog križa.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno