24 C
Vinkovci
Petak, 30. rujna 2022.

Crveni križ Vinkovci brine za sigurnost kupača

Više od autora

- vl promo-


Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Iako nam je popularna fraza ”Ljeto nam se vratilo” već trebala pomalo i dosaditi, s nestrpljenjem čekamo kada će se pravo ljeto zbilja vratiti u grad i kada ćemo ju s guštom moći pjevušiti. Sve što trenutno slušamo je kako je ljeto na čekanju i kako nas očekuje razdoblje promjenjivog vremena. Tjedan koji je pred nama ponovno nam donosi nestabilno vrijeme i moguće pljuskove, ali ubrzo nakon toga meteorolozi ipak najavljuju osjet pravog ljeta i val iznimnih vrućina.

Vjerujemo da će i u ovoj sezoni „Banja“ biti prepuna kupača, a brinući za njihovu sigurnost, Grad Vinkovci je ponovno angažirao i spasilačku službu, licencirane spasioce koji moraju položiti vrlo visoke norme plivanja i ronjenja te zahtjevan tečaj i ispit iz prve pomoći koji provodi Hrvatski Crveni križ.

Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci je, kao i do sada, spasiocima uz propisanu prepoznatljivu opremu Hrvatskog Crvenog križa: žute majice i crvene hlačice, crvene okopojasne torbice i kapice, darovalo još jednu torbicu prve pomoći s propisanim sadržajem kako bi i na ovaj način doprinijelo sigurnosti i zaštiti života i zdravlja kupača. Unatoč mjerama koje se neprestano poduzimaju, treba stalno iznova upozoravati kupače na odgovorno ponašanje i tako podizati svijest o skrivenim opasnostima koje vrebaju kupače na moru, rijekama ili jezerima. Iz Crvenog križa poručuju kako treba izbjegavati nesigurna mjesta za kupanje, kao što su rijeke koje imaju virove i usjeke ili često mijenjaju svoj tok, jezera koja imaju nagle promjene dubine i temperature vode, muljevite šoderice zbog naglog pada dna i slabe vidljivosti. Problem kupačima može predstavljati raslinje u koje se zapletu, uplaše i na kraju utope.

Uvijek valja biti na oprezu, pa će članovi Mladeži Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci na „Banji“ dijeliti kupačima lepeze Hrvatskog Crvenog križa na kojima su otisnuti savjeti kako se zaštititi od vrućine, kako prepoznati znakove toplinskog udara, kako se zaštititi od toplinskog udara i kako zbrinuti unesrećenu osobu.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno