13 C
Vinkovci
Četvrtak, 19. svibnja 2022.

Crveni križ Vinkovci darovao 48 štednjaka na kruto gorivo

Više od autora

- vl promo-
Meteorolozi najavljuju dolazak novog hladnog vala, pa se treba dobro pripremiti. Vrijedni volonteri Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci već su danima na terenu i razvoze korisnicima socijalnog programa višenamjenske štednjake na kruto gorivo na kojima se može kuhati, peći u pećnici, a posebno i ugrijati se u ovo vrijeme velikih hladnoća. Radi se o klasičnim štednjacima na drva, uz kakve su mnogi od nas odrastali.

Iz sredstava akcije “Solidarnost na djelu” koju je Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci započelo sredinom listopada kupljena su 24 štednjaka, a “Vinkoprom” je donirao još 24, pa je ove godine ukupno na raspolaganju za podjelu korisnicima bilo 48 štednjaka.

U suradnji sa socijalnim službama svih jedinica lokalne samouprave na području djelovanja Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci koje obuhvaća gradove Vinkovci i Otok i 11 općina Vukovarsko-srijemske županije: Andrijaševci, Ivankovo, Jarmina, Markušica, Nijemci, Nuštar, Privlaka, Stari Jankovci, Stari Mikanovci, Tordinci i Vođinci, sačinjen je popis primatelja 48 štednjaka na kruto gorivo kojima su štednjaci isporučeni na kućne adrese.

Vukovarsko-srijemska županija je u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Vinkovci početkom listopada osigurala financijsku pomoć za kupnju ogrjeva korisnicima socijalnog programa u visini od 950 kn po obitelji, što je dovoljno za 3 m³ ogrjeva, pa su u sinergiji lokalne samouprave i Crvenog križa poduzete konkretne mjere zaštite od hladnoće.

S ovom akcijom Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci započelo je još 1994. godine, kada je zahvaljujući donaciji iz talijanskog grada Cesene kupljeno 140 štednjaka i podijeljeno tadašnjim prognanicima, kao simbol povratka na ognjišta. Nakon toga su uslijedile donacije UNHCR-a povratnicima, a poslije je GDCK Vinkovci svake godine u akciji “Solidarnost na djelu” nabavljalo deset-dvadeset štednjaka. Od 1994. do kraja prošle godine Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci podijelilo je ukupno točno 1.000 štednjaka, a ovogodišnjih 48 štednjaka su ujedno najava da će Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci i narednih godina nastaviti s ovom akcijom, kao konkretnom aktivnošću zaštite od velikih hladnoća i simbolom okupljanja obitelji oko ognjišta.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno