8 C
Vinkovci
Srijeda, 24. travnja 2024.

Crveni križ Vinkovci: Plan prikupljanja krvi za prvih 9 mjeseci ispunjen sa 114,65 %.

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

S prvim danom listopada Crveni križ Vinkovci krenuo je s akcijama dragovoljnog darivanja krvi predviđenima za deseti mjesec. Rezultati akcija provedenih kroz prvih devet mjeseci, pak, pokazuju kako je i u 2020. godini nastavljena dobra praksa premašivanja plana kada je riječ o dragovoljnom darivanju krvi.
Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci u suradnji s Kliničkim zavodom za transfuzijsku medicinu Kliničkog bolničkog centra Osijek, u četvrtak je provelo prve dvije od šest planiranih akcija dragovoljnog darivanja krvi u mjesecu listopadu. Prve dvije akcije organizirane su u GDCK Vinkovci i u OŠ „Matija Gubec“ u Jarmini.
U nastavku slijede akcije: 10. listopada, subota, od 9 do 13 sati, u Pastoralnom centru u Nijemcima, 12. listopada, ponedjeljak, od 13 do 17 sati, u srednjoškolskom centru: Srednja strukovna škola, Drvodjelsko-tehnička i Tehnička škola Ruđera Boškovića Vinkovci, te 19. listopada, ponedjeljak, od 9 do 13 sati, u GDCK Vinkovci te od 15 do 18 sati u Dnevnom boravku za starije osobe u Otoku.
Kako doznajemo od Branka Tomić, ravnatelja GD Crvenog križa Vinkovci, i u ovoj godini nastavljena je za ovo društvo uobičajena praksa premašivanja plana prikupljanja krvi. Unatoč tome što se akcije održavaju uz posebne epidemiološke mjere stalni darovatelji se odazivaju, a na svakoj akciji bilježe se i oni koji krv daju prvi put te su vinkovački humanitarci i dalje daleko iznad nacionalnog prosjeka udjela novih darovatelja u ukupnom broju darovatelja krvi.
„Na 38 akcija darivanja krvi koje je Crveni križ Vinkovci organizirao od 1. siječnja do 30. rujna ove godine, odazvalo se 1.820 osoba, od kojih je 1.651 osoba, 1.308 muškaraca i 343 žene, dala krv. To znači da je plan prikupljanja krvi za prvih 9 mjeseci ispunjen sa 114,65 %. Po prvi put krv je dalo 215 osoba, 140 muškaraca i 75 žena, što je 13,02 % od ukupnog broja, a prosjek novih darovatelja za RH iznosi 7 %”, ističe Branko Tomić.
U aktualnoj epidemiološkoj situaciji, podsjećaju iz GDCK Vinkovci, dogovor za termin darivanja krvi i dalje se obavlja putem telefona Crvenog križa Vinkovci 332-523, a darovatelji će odmah po prijavi dobiti SMS s rednim brojem i terminom darivanja krvi.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno