Crveni križ Vinkovci: Radionica o reanimaciji za učenike Gimnazije

0
198
U organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci u Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića Vinkovci održana je radionica o reanimaciji.
“Zahvaljujući našim volonterima Mikeli Širić i Davidu Winkleru, učenici drugog razreda Gimnazije savladali su postupak reanimacije, i to jako dobro”, ističu u vinkovačkom Crvenom križu uz poruku: “Nauči pružati prvu pomoć zbog onih koje voliš! Prva pomoć spašava život!”
Reanimacija ili oživljavanje, poznato je, jedan je od postupaka prve pomoći, a od neizmjerne je važnosti da ona bude široko dostupna, odnosno da se obavi baš onda kada treba. To se može postići samo ako velik broj laika bez medicinske izobrazbe, ovlada tehnikom reanimacije, a na tome ustrajno djeluje i Crveni križ pa tako i GDCK Vinkovci.
Renimacija podrazumijeva masažu srca i umjetno disanje, koji se izvode u omjeru 30 pritisaka na prsni koš na 2 upuha umjetnog disanja.
Oživljavanje započinje masažom srca. Osoba mora ležati na tvrdoj podlozi. Korijen dlana potrebno je staviti na sredinu prsnog koša, dok drugi dlan treba položiti preko prvog. Prsti mogu biti isprepleteni ili ispruženi, ali ne smiju dodirivati stijenku prsnog koša. Laktovi moraju biti ispruženi, a ramena iznad mjesta pritiska. Pritisak treba biti brz i kratkotrajan, a jačina pritiska prilagođena dobi i konstituciji osobe. Jačina pritiska mora biti takva da utisne prsni koš za 4–5 cm (kod odrasle osobe), u ritmu 100–120 puta u minuti.
Pri upuhavanju umjetnog disanja najprije je potrebno zabaciti glavu osobe i začepiti nos pritiskom kažiprsta i palca ruke koja je na čelu i nakon toga držati cijelo vrijeme glavu zabačenu i udahnuti normalan udah u usta osobe. Upuh bi trebao trajati dvije sekunde. Nakon toga treba obuhvatiti usta žrtve da zrak ne bi izlazio van. Kad se prsni koš spusti u prvobitni položaj, ponavlja se upuh.