Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci u suradnji s Kliničkim zavodom za transfuzijsku medicinu Kliničkog bolničkog centra Osijek organizira akciju dragovoljnog darivanja krvi u subotu, 26. rujna, od 9 do 13 sati u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci.
Riječ je o četvrtoj akciji darivanja krvi u mjesecu rujnu.
Uobičajeno u aktualnoj situaciji pridržavanja epidemioloških mjera dogovor za termin darivanja krvi obavlja se na telefon Crvenog križa Vinkovci 332-523, a darovatelji će odmah po prijavi dobiti SMS s rednim brojem i terminom darivanja krvi.
Svi koji žele darovati krv upozoravaju se na poštivanje preporuka vezanih uz epidemiju koronavirusa.
Tako će zbog striktnog poštivanja mjera najviših higijenskih standarda u svrhu sprečavanja širenja koronavirusa, darovateljice i darovatelji biti zamoljeni da poštuju razmak od najmanje 1 do 2 m. Bit će osigurana i dezinfekcija ruku darovatelja i djelatnika, kao i dezinfekcija prostorija i kreveta te mjerenje temperature darovatelja.
Darivanju krvi mogu pristupiti osobe koje nisu: putovale izvan Republike Hrvatske zadnjih mjesec dana, bile u kontaktu s osobama koje su zaražene ili se nalaze u samoizolaciji, imale simptome infekcije dišnih putova, temperaturu, kašalj, kratak dah, otežano disanje, imale infekciju SARS-CoV-2.
Osobe koje pripadaju nekoj od navedenih skupina privremeno se odgađaju na razdoblje najmanje 28 dana.
“Molimo ponesite svoju osobnu iskaznicu i darujte krv! Provjerite svoje zdravlje – spasite nekome život!”, standardna je poruka iz Crvenog križa.