Kontaktirajte nas

Aktualno

Crveni nosovi: Dr. Žbunj vinkovački specijalist za dobro raspoloženje

Objavljeno

-

Vinkovčanin Mario Perković mnogima je poznat po svom humanitarnom djelovanju za koji je dobio i vrijedne nacionalne nagrade, a zadnjih godina posebno se posvetio radu u poznatoj međunarodnoj organizaciji Crveni nosovi klaunovidoktori.

Mario Perković klaundoktor znan kao Doktor Žbunj, jedan je od prvih klaunovadoktora u Hrvatskoj, danas i koordinator udruge Crveni nosovi klaunovidoktori za Slavoniju i Baranju i jedan od pet verificiranih klaunovadoktora u Hrvatskoj.

“Kada sam prošao na toj prvoj audiciji u Hrvatskoj 2010. godine nisam ni znao što to znači biti klaun, a to je jedan od najtežih dramskih karaktera, pogotovo u situacijama gdje je smijeh zaboravljen, gdje se radost izgubila. Tada je započela jedna kontinuirana edukacija kako pristupiti djetetu ili osobi koja je u potrebi, a koja traje i danas”, ističe Mario Perković.

Red noses international

Crveni nosovi, osim redovitih vizita djeci u bolnicama, među kojima je i vinkovačka bolnica, danas imaju i druge programe: Cirkus Pacijentus (podučavanje djece u bolnicama cirkuskim vještinama), Cirkus Varijete (inačica Cirkus Pacijentusa za starije osobe), Intenzivan osmijeh (jedan klaun dežura šest sati i po potrebi provodi vrijeme s djecom za vrijeme pretraga ili prije i poslije operacije) ili Karavan orkestar (program prilagođen djeci s poteškoćama u razvoju). “Tu je i Emergency Smile, program za krizne situacije koji smo provodili na lokalnoj razini vezano uz poplave i migrantsku krizu, a kako smo mi dio međunarodne Red noses international organizacije, svake godine organiziraju se i misije u koje klaunovidoktori odlaze na mjesec dana. Tako sam ja prošle godine bio u misiji u Ukrajini gdje smo radili s djecom izbjeglicama”, ističe Mario Perković.

Patch Adams kao nit vodilja

Iako je priča o Crvenim nosovima pošla od jednog pravog američkog klauna, umjetnika koji je stjecajem okolnosti počeo posjećivati bolesnike u bolnicama, Mariu je motivacija za rad s djecom u bolnici bio film “Patch Adams” o pravom liječniku koji je bio i klaun za svoje pacijente. “On je bio prvi doktorklaun dok smo mi klaunovidoktori. Znači mi nismo liječnici nego umjetnici educirani za rad u bolnicama s djecom, kao i u ustanovama koje skrbe o starijima i nemoćnim osobama. Taj Patch Adams bio je moja nit vodilja za sav moj rad s djecom. Bio je nit vodilja za volonterski rad u Društvu “Naša djeca”, koji je počeo kada sam baš u Vinkovačkom listu pročitao da se traže slikovnice i igračke za djecu u bolnici, prikupio nešto i pitao mogu li još što napraviti, pa je tako krenulo i oslikavanje zidova u bolnici u akciji “Za osmijeh djeteta u bolnici”, a onda i sve druge aktivnosti u DND-u. Isto tako, Patch Adams je nit vodilja i za ovaj rad danas u Crvenim nosovima, udruzi klaunovadoktora educiranih u umjetnosti klauniranja posebice za rad u bolnicama”, ističe Mario Perković.

Godine predanog rada u vinkovačkom DND-u

Iako se zbog velike aktivnosti kao klaundoktor prošle godine potpuno povukao iz DND-a uz društvo ga vežu godine predanoga volonterskog rada koji je počeo 2000. godine. Bio je voditelj radionica, voditelj dječjih foruma, član Izvršnog odbora, predsjednik društva od 2008. do 2016. godine. Uz redovite aktivnosti DND-a, posebno ističe brojne humanitarne akcije, igraonicu Ganja osmišljenu i provedenu nakon poplava 2014. godine u Posavini, prvo u u prihvatnom centru u Cerni, a potom, uz potporu UNICEF-a, i u samoj Gunji nakon povratka. Također, tu je i val izbjeglica iz Sirije i Iraka gdje je DND, isto uz podršku UNICEF-a, radio s izbjeglicama u Opatovcu, a potom i u Slavonskom Brodu.

Prometnik vlakova i diplomirani odgojitelj

Za Maria Perkovića uglavnom se zna kroz DND i Crvene nosove. Manje je poznato kako već gotovo 30 godina radi na Hrvatskim željeznicama kao prometnik vlakova, a prije Vinkovaca, do 2012. godine službovao je u Koški, Čačincima, Semeljacima, Vrhovini i Novoj Kapeli. Također, kada je počeo volontirati u DND-u, kako bi stekao potrebna znanja za rad s djecom, upisao je i završio studij predškolskog odgoja

“Najbolja je umjetnost ona koja drugog čini sretnim” poručuje Mario Perković citatom iz filma “Najveći showman”

Aktualno

Policija obavila očevid jutrošnje nesreće na istočnoj obilaznici

Objavljeno

-

Napisao/la

    586 pregleda

Očevidom prometne nesreće utvrđeno je kako je 46-godišnjak iz Novih Jankovaca, upravljajući osobnim automobilom vinkovačkih registracijskih oznaka, vozilom skrenuo ulijevo i kretao se suprotnim prometnim trakom istočne vinkovačke obilaznice u trenutku kada mu je u susret došao teretni automobil našičkih registracijskih oznaka kojim je upravljao 39-godišnjak s područja Općine Koška, prevozeći u tovarnom sanduku rasipni materijal.

Nakon sudara na središnjem dijelu prometne trake kojom se kretao teretni automobil, osobni automobil je odbačen u odbojnu ogradu te ponovno udara bočnim dijelom u teretni automobil, čiji je vozač, pokušavajući izbjeći osobni automobil, naglo skrenuo ulijevo, nakon čega također udara u odbojnu ogradu koju probija te slijeće na kosu zemljanu površinu gdje se okrenuo na lijevu bočnu stranu, uslijed čega se istresao rasipni materijal koji je prevozio.

Vozač osobnog automobila je na mjestu smrtno stradao, a vozaču teretnog automobila su u OŽB Vinkovci konstatirane lakše tjelesne ozljede.

U OŽB Vinkovci će se nad tijelom smrtno stradalog obaviti obdukcija, a vozaču teretnog automobila su izuzeti uzorci krvi i urina radi analize na prisutnost alkohola u organizmu.

O prometnoj nesreći policija će Općinskom državnom odvjetništvu u Vinkovcima dostaviti posebno izvješće.

Za vrijeme očevida, od 8 do 13 sati, promet je na toj dionici zaobilaznice bio zatvoren te se odvijao zaobilaznim smjerovima.

Nastavi čitati

Aktualno

Hrvatska izgubila protiv fenomenalne Crne Gore

Objavljeno

-

Napisao/la

    91 pregleda
FOTO: Sanjin Strukić

Kauboji su porazom otvorili drugi krug Europskog prvenstva, bolji su bili Crnogorci koji su slavili s rezultatom 32:26.

Hrvatska nije izgledala nimalo dobro u ovom ogledu, a ključnu ulogu su imali vratari. Nebojša Simić imao je briljantan dan u kojemu je zaključao svoja vrata. Simić je upisao četrnaest obrana, dok su hrvatski vratari zajedno skupili njih deset. Rukometaši Crne Gore od samog starta su preuzeli konce igre i njihova pobjeda nije bila upitan niti u jednom trenutku. Franko Vujević bio je nezaustavljiv i za njegove udarce izvana nije bilo rješenja u brani. Kauboji su konstanto lovili zaostatak kojeg na kraju nisu dohvatili te su ostali poraženi sa šest razlike. Jako loša partija Hrvatske koja će se morati vaditi u iduća tri susreta. Sada slijedi sraz protiv prvog favorita prvenstva, Danaca, a ogled je zakazan za subotu u 20:30.

Nakon utakmice protiv Danske, Hrvatska će snage odmjeriti protiv Islanda i Nizozemske, a poraz protiv Danaca značit će oproštaj od Europskog prvenstva.

Nastavi čitati

Aktualno

Kune za eure moći ćemo promijeniti u Fini, bankama te Hrvatskoj pošti

Objavljeno

-

Napisao/la

    162 pregleda

Premijer Andrej Plenković i guverner HNB-a Boris Vujčić obratili su se javnosti na sjednici Vijeća za uvođenje eura kao službene valute na kojoj je predsjednik Vlade rekao kako uvođenje eura ima puno prednosti za građane.

„Nestat će valutni rizik. Euro će donijeti velik poticaj međunarodnoj razmjeni dobara i usluga”, izjavio je Plenković te dodao kako depoziti u eurima čine 76% ukupnih oročenih i štednih depozita u bankama te da 50,3 posto ukupnih plasmana banaka čine plasmani u eurima.

„Namjera je da se u početku cijene izražavaju dvojno, u kunama i eurima. Cijelu 2023. će, nakon uvođenja eura, biti istaknute i u kunama. Dakle prvo ćemo plaćati u kunama i vidjeti i cijene u eurima, a potom ćemo plaćati u eurima, ali ćemo imati i cijene u kunama”, naveo je premijer te napomenuo kako je najvažnija zaštita potrošača.

Guverner naglašava kako je u zakonu najvažnije načelo prema kojem postojeći ugovori u kojem se navodi pozivanje na kunu vrijede i dalje.

„Što se tiče depozita i kredita građani se ne trebaju brinuti, preračunavanje u euro će se obaviti automatski na dan uvođenja eura po fiksnom tečaju konverzije i bez troška. Ugovori o svim kreditima i depozitima će nastaviti vrijediti”, istaknuo je Vujčić.

Čelni čovjek HNB-a navodi kako potrošač ne može biti u lošijem položaju nego što je bio prije te ako i bude razlike u drugoj decimali, onda ide na trošak banci.

„Kod zamjene gotovog novca, u ovom trenutku je oko 36 milijardi kuna u opticaju, bilo bi dobro da se tijekom ove godine što više tog novca položi u banke kako bi se logistički olakšala sama konverzija. Oni koji to ne uspiju učiniti, imat će šansu i nakon toga, godinu dana u Fini, bankama i Hrvatskoj pošti, a nakon toga novčanice zauvijek u HNB-u, a kovanice naredne tri godine”, poručio je Boris Vujčić.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Vijestiprije 11 sati

Nocebo efekt – neželjena reakcija nakon cijepljenja protiv koronavirusa

Prema novoj studiji koja je obuhvatila preko 45.000 pacijenata, većina neželjenih reakcija koje su ljudi iskusili nakon cijepljenja protiv covida-19...

Aktualnoprije 12 sati

Policija obavila očevid jutrošnje nesreće na istočnoj obilaznici

Očevidom prometne nesreće utvrđeno je kako je 46-godišnjak iz Novih Jankovaca, upravljajući osobnim automobilom vinkovačkih registracijskih oznaka, vozilom skrenuo ulijevo...

Aktualnoprije 13 sati

Hrvatska izgubila protiv fenomenalne Crne Gore

Kauboji su porazom otvorili drugi krug Europskog prvenstva, bolji su bili Crnogorci koji su slavili s rezultatom 32:26. Hrvatska nije...

Vijestiprije 14 sati

Uskoro stiže jeftinija verzija lijeka protiv covida: Umjesto 700 koštat će 20 dolara

UN-ova agencija za patente sklopila je sporazume s gotovo 30 farmaceutskih tvrtki o proizvodnji generičkih verzija lijeka molnupiravir protiv covida-19 kompanije Merck, za...

Aktualnoprije 15 sati

Kune za eure moći ćemo promijeniti u Fini, bankama te Hrvatskoj pošti

Premijer Andrej Plenković i guverner HNB-a Boris Vujčić obratili su se javnosti na sjednici Vijeća za uvođenje eura kao službene...

Aktualnoprije 16 sati

Beroš: Zbog niske procijepljenosti u Hrvatskoj zasad nema ukidanja mjera

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je danas da Hrvatska, zbog niske procijepljenosti stanovništva, zasad ne može razmatrati ukidanje niza epidemioloških...

koronavirusprije 16 sati

U Hrvatskoj ukupno 17.489 novozaraženih koronavirusom, potvrđenih BAT-om i PCR-om

U Hrvatskoj je danas s 11.343 pozitivnih slučajeva na PCR testiranju i 6146 na brzom antigenskom testiranju (BAT) drugi dan...

Aktualnoprije 17 sati

Nebeskoplavi otputovali u Medulin na drugu fazu priprema

Cibalia je danas krenula put Medulina gdje će odraditi drugi dio priprema koji će trajati do 29. siječnja. Ukupno dvadeset...

Najčitanije