11 C
Vinkovci
Petak, 9. prosinca 2022.

Crveni nosovi: Dr. Žbunj vinkovački specijalist za dobro raspoloženje

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Vinkovčanin Mario Perković mnogima je poznat po svom humanitarnom djelovanju za koji je dobio i vrijedne nacionalne nagrade, a zadnjih godina posebno se posvetio radu u poznatoj međunarodnoj organizaciji Crveni nosovi klaunovidoktori.

Mario Perković klaundoktor znan kao Doktor Žbunj, jedan je od prvih klaunovadoktora u Hrvatskoj, danas i koordinator udruge Crveni nosovi klaunovidoktori za Slavoniju i Baranju i jedan od pet verificiranih klaunovadoktora u Hrvatskoj.

“Kada sam prošao na toj prvoj audiciji u Hrvatskoj 2010. godine nisam ni znao što to znači biti klaun, a to je jedan od najtežih dramskih karaktera, pogotovo u situacijama gdje je smijeh zaboravljen, gdje se radost izgubila. Tada je započela jedna kontinuirana edukacija kako pristupiti djetetu ili osobi koja je u potrebi, a koja traje i danas”, ističe Mario Perković.

Red noses international

Crveni nosovi, osim redovitih vizita djeci u bolnicama, među kojima je i vinkovačka bolnica, danas imaju i druge programe: Cirkus Pacijentus (podučavanje djece u bolnicama cirkuskim vještinama), Cirkus Varijete (inačica Cirkus Pacijentusa za starije osobe), Intenzivan osmijeh (jedan klaun dežura šest sati i po potrebi provodi vrijeme s djecom za vrijeme pretraga ili prije i poslije operacije) ili Karavan orkestar (program prilagođen djeci s poteškoćama u razvoju). “Tu je i Emergency Smile, program za krizne situacije koji smo provodili na lokalnoj razini vezano uz poplave i migrantsku krizu, a kako smo mi dio međunarodne Red noses international organizacije, svake godine organiziraju se i misije u koje klaunovidoktori odlaze na mjesec dana. Tako sam ja prošle godine bio u misiji u Ukrajini gdje smo radili s djecom izbjeglicama”, ističe Mario Perković.

Patch Adams kao nit vodilja

Iako je priča o Crvenim nosovima pošla od jednog pravog američkog klauna, umjetnika koji je stjecajem okolnosti počeo posjećivati bolesnike u bolnicama, Mariu je motivacija za rad s djecom u bolnici bio film “Patch Adams” o pravom liječniku koji je bio i klaun za svoje pacijente. “On je bio prvi doktorklaun dok smo mi klaunovidoktori. Znači mi nismo liječnici nego umjetnici educirani za rad u bolnicama s djecom, kao i u ustanovama koje skrbe o starijima i nemoćnim osobama. Taj Patch Adams bio je moja nit vodilja za sav moj rad s djecom. Bio je nit vodilja za volonterski rad u Društvu “Naša djeca”, koji je počeo kada sam baš u Vinkovačkom listu pročitao da se traže slikovnice i igračke za djecu u bolnici, prikupio nešto i pitao mogu li još što napraviti, pa je tako krenulo i oslikavanje zidova u bolnici u akciji “Za osmijeh djeteta u bolnici”, a onda i sve druge aktivnosti u DND-u. Isto tako, Patch Adams je nit vodilja i za ovaj rad danas u Crvenim nosovima, udruzi klaunovadoktora educiranih u umjetnosti klauniranja posebice za rad u bolnicama”, ističe Mario Perković.

Godine predanog rada u vinkovačkom DND-u

Iako se zbog velike aktivnosti kao klaundoktor prošle godine potpuno povukao iz DND-a uz društvo ga vežu godine predanoga volonterskog rada koji je počeo 2000. godine. Bio je voditelj radionica, voditelj dječjih foruma, član Izvršnog odbora, predsjednik društva od 2008. do 2016. godine. Uz redovite aktivnosti DND-a, posebno ističe brojne humanitarne akcije, igraonicu Ganja osmišljenu i provedenu nakon poplava 2014. godine u Posavini, prvo u u prihvatnom centru u Cerni, a potom, uz potporu UNICEF-a, i u samoj Gunji nakon povratka. Također, tu je i val izbjeglica iz Sirije i Iraka gdje je DND, isto uz podršku UNICEF-a, radio s izbjeglicama u Opatovcu, a potom i u Slavonskom Brodu.

Prometnik vlakova i diplomirani odgojitelj

Za Maria Perkovića uglavnom se zna kroz DND i Crvene nosove. Manje je poznato kako već gotovo 30 godina radi na Hrvatskim željeznicama kao prometnik vlakova, a prije Vinkovaca, do 2012. godine službovao je u Koški, Čačincima, Semeljacima, Vrhovini i Novoj Kapeli. Također, kada je počeo volontirati u DND-u, kako bi stekao potrebna znanja za rad s djecom, upisao je i završio studij predškolskog odgoja

“Najbolja je umjetnost ona koja drugog čini sretnim” poručuje Mario Perković citatom iz filma “Najveći showman”

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno