Kontaktirajte nas

Film

Čudesna Avril, oskarovske tajne, te animatori koji sviraju i performiraju

Objavljeno

-

f_animafest_program-petkom-ST

Pretposljednjeg dana Animafesta Zagreb program će u kinu Europa početi već u 10 sati: u predvorju kina tada počinje atraktivan desetosatni animacijski performans Pentagon, tijekom kojeg će petero animatora (Ivana Bošnjak, Thomas Johnson, Anita Kwiatkowska-Naqvi, Ryo Orikasa i Emily Neilson), okupljenih oko istog stola, uživo stvarati stop-animaciju. Svaki će raditi s materijalom koji sam odabere, uz pomoć kamera i laptopa. Nakon sat i pol stol će se zarotirati, sličicu po sličicu, za petinu kruga, sve dok kutovi ne sjednu na svoje mjesto, odnosno svaki animator ne animira na svakoj strani stola.

Brojni ljubitelji slavnog redatelja igranih filmova Charlieja Kaufmana nikako neka ne propuste njegov prvi animirani film, Anomalisa, koji je korežirao s lutkarom Dukeom Johnsonom. Ova je priča o razočaranju na Venecijanskom filmskom festivalu nagrađena Velikom nagradom žirija, a na češkom Anifilmu nagradom za najbolji film za odrasle. Na Animafestu je gledamo u Europi u 22 sata.

Tko je propustio pogledati ih u utorak, neka u petak nikako ne propusti Neobične priče Raula Garcije, nastale prema pripovijetkama Edgara Allana Poea, od kojih je svaka u posebnom grafičkom stilu. Kuriozitet je da su glasove likovima pored ostalih posudili redatelj Guillermo del Toro i slavni sir Christopher Lee. Film je na rasporedu u 15.30 u Europi.

U 17.30 u Tuškancu je moguće pogledati i treću dugometražnu preporuku dana, Avril i izmišljeni svijetredatelja Christiana Desmaresa, bajkoviti triler o potrazi jedne djevojčice za nestalim roditeljima, smješten u Pariz 1950-ih. Film je prikaldan za publiku stariju od 9 godina, a dodatni mu je adut činjenica da je osvojio nagradu Cristal za dugometražni film u Annecyju 2015. Redatelj će o nastajanju filma govoriti u subotu u 15.30 u Zagrebačkom plesnom centru.

Animafest vas poziva i na druga zanimljiva predavanja. Petak je najvećim dijelom posvećen Oscarima, pa će Normand Roger, nagrađivani i plodni kanadski skladatelj koji je radio na nizu filmova nominiranih i nagrađenih Oscarom, pokazati različite primjere uloge glazbe i zvuka u animiranim filmovima, u 11 sati u ZPC-u. Nakon njega, u 12 sati na istom mjestu, o tajnama oskarovskih animiranih filmova govorit će iOlivier Cotte, povjesničar animacije, redatelj i autor grafičkih novela. Za primjer će se poslužiti filmomOtac i kći, oskarovskim remek-djelom Michaela Dudoka de Wita.

Petak je i dan kada će hrvatski animatori imati prilike izraziti svoju ideju za neki od novih animiranih videa vodeće svjetske edukacijske platforme, TED-Ed. Gerta Xhelo, producentica TED-Eda, u 15.30 u ZPC-u govorit će o TED-Edovu postupku kuriranja i produkcije animiranih videa, a pozvat će i animatore, autore i producente u publici da izraze vlastitu viziju i prijedloge za pretvaranje ponuđenih tema u animirane filmove. Teme su: Kako postati izvrstan lider ili izgraditi distopijsko društvo? Kako prijatelju pomoći da prebrodi ovisnost? Što je Kardaševa skala, i kakav je bio Vivaldijev život? Kako predstaviti Vermeerov doprinos umjetnosti te kako se ljudsko tijelo raspada nakon smrti? TED-Ed će autora najuspjelijeg prijedloga i nagraditi.

Animafest poziva i na blok kratkometražnih, u 17.30 u Europi. Izdvojimo Tango (Pedro Giongo, Francisco Gusso), film koji radnju smješta u daleke rukavce rijeke Aiatak, gdje je, nakon dugih godina suše, proklijao tajanstveni krumpir. U bloku je i Nedjeljni ručak (Celine Devaux), o onom od ručaka koji bismo svi nekad najradije izbjegli, ili Revija donjeg rublja festivalske gošće Laure Harrison, istinitim događanjima inspirirana priča iz američkog ovisničkog miljea.

Od 20 sati u Europi gledaju se, među ostalim, kratkometražni filmovi Tamni kaput Jacka O’Shee, noir iz životinjskog svijeta koji je na filmskom festivalu Sundance bio nominiran za veliku nagradu žirija za kratkometražni film, zatim Proslava Nine Bisyarine te Dugi praznici Caroline Nugues-Bourchat, ovogodišnje Animafestove gošće, film za koji je autorica osvojila Grand Prix za najbolji kratkometražni film Fédération Wallonie-Bruxelles na belgijskom festivalu Anima.

Od 22.30 animatori će u klubu Vinyl u Bogovićevoj i – zasvirati! Pozivamo vas stoga da Animators Jam Sessionom proslavimo pretposljednji dan Animafesta Zagreb, koji će pobjednike proglasiti u subotu.

Klikni za komentar

You must be logged in to post a comment Prijava

Komentiraj

Film

Filmu “U šumi” Sare Grgurić nagrada za najbolji studentski film na festivalu u San Sebastiánu

Objavljeno

-

Napisao/la

    308 pregleda

Foto: San Sebastián official site

Kratkometražni igrani film “U šumi” za koji Sara Grgurić potpisuje režiju i scenarij na 69. izdanju festivala u San Sebastiánu nagrađen je u sklopu natjecateljskog programa studentskog filma Nest.

“Bilo je super, San Sebastián je odličan festival! Imala sam prilike upoznati studente iz različitih dijelova svijeta, njihove filmske škole i filmove te na taj način steći iskustva koja će i meni dalje pomoći. Svi filmovi su bili zaista sjajni što čini ovu nagradu još ljepšom! Odlično je što su filmovi različiti, a svi napravljeni na zavidnoj razini. Ja sam stvarno jako sretna i zahvalna na nagradi i jedva čekam vidjeti ekipu filma i proslavit s njima!”, izjavila je tim povodom redateljica Sara Grgurić čiji se film već sutra, 24. rujna, može pogledati u Rijeci u sklopu festivala “Film Svima” u 20 sati u filmskom vrtu UGIN, a uskoro ga očekuju još dva prikazivanja u Hrvatskoj; jedno u Rijeci i drugo u Osijeku.

Žiri nagrade NEST kojim je predsjedala Isabel Peña (scenaristica, Španjolska) uz ostale članove u sastavu Jorge Cantos (redatelj, Španjolska), David Pinheiro Vicente (redatelj, Portugal) i Elsa Rosengren (redateljica, Njemačka) svoju je odluku o dodjeli nagrade u iznosu od 10 000 eura redateljici filma obrazložio ovim riječima: “Odluka da ne vidite osobu ispred sebe čin je nasilja. Zbog svoje složenosti i preciznosti, jer s vrlo malo priča nešto ogromno i zato što je otkad smo ga vidjeli, ostao s nama, nagradu dodjeljujemo filmu “U šumi”. Posebno priznanje dobio je film Podul de Piatrâ / Pont de Pedra španjolskog redatelja Artur-Pola Camprubíja.

Nagrada NEST ove se godine dodjeljuje po dvadeseti put. Nest, jedan od najvažnijih natjecateljskih programa za kratke filmove studenata filmskih škola dio je festivala u San Sebastianu, a nastaje u organizaciji festivala u San Sebastianu i Međunarodnog centra za suvremenu kulturu Tabakalera. Svrha ovog programa je predstavljanje radova studenata filmskih škola iz cijelog svijeta, kao dio strategije promicanja novih talenata. Odjeljak Nest rođen je 2002. godine kao Međunarodni sastanak filmske škole, kasnije preimenovan u Međunarodni susret studenata filma (EIECINE).

Namjera NEST nagrade jest pružiti podršku budućim projektima mladih studenata zainteresiranih za učenje filmskog izričaja i filmske tehnike. Također, ova nagrada pruža veću vidljivost i podršku distribuciji i internacionalizaciji odabranih kratkih filmova.

Film “U šumi” priča je o Saši i Filipu koji putuju u Gorski kotar za vrijeme karantene. Saša napokon ima vremena razmisliti kako se zaista osjeća. Režiju i scenarij potpisuje Sara Grgurić, direktor fotografije je Frane Pamić, montažer Marko Klajić, a oblikovanje zvuka radio je Dino Ljuban. Kostimografiju potpisuje Frane Pamić koji je uz Saru Grgurić radio i scenografiju. Uloge nose Lana Meniga i Josip Ledina, a producenti su Mihael Šandro, Sara GrgurićSuzana Erbežnik. Film nastaje u produkciji Akademije dramske umjetnosti (Zagreb) i koprodukciji Antitalenta uz financijsku podršku Hrvatskog audiovizualnog centra.

Film je do sada prikazan na brojim festivalima diljem Hrvatske i svijeta te nagrađen Zlatnim kolicima za najbolji kratkometražni film na prošlogodišnjem izdanju Zagreb Film Festivala kao i posebnim priznanjem u sklopu programa Ješke na ovogodišnjem Festivalu mediteranskog filma Split te nagradom DHFR-a “Jelena Rajković” u sklopu Dana hrvatskog filma.

Međunarodni filmski festival San Sebastián jedna je od najznačajnijih svjetskih filmskih manifestacija.

(vijest prenesena sa stranice HAVC-a)

Nastavi čitati

Film

Završeno snimanje filma “Praznik rada”

Objavljeno

-

Napisao/la

    364 pregleda

Foto: Udruženje FORUM

Kako je i planirano, u nedjelju, 19. rujna 2021. godine, nakon 24 snimajuća dana, u sarajevskom naselju Vratnik, uspješno je završeno snimanje igranog filma Pjera Žalice “Praznik rada”.

Dan ranije, na Bjelavama gdje se najvećim dijelom snimalo, svoje zadovoljstvo uspješno obavljenim poslom podijelili su s ekipom filma, partnerima, prijateljima, suradnicima i medijima, redatelj i producent Pjer Žalica te glumica i koproducentica Labina Mitevska.

Kako su naveli, bila je privilegija surađivati s tako kvalitetnom i uigranom ekipom i neizmjerna je radost da su, u trenutnim okolnostima, svi ostali zdravi te da je svatko napravio svoj posao na najbolji mogući način.

Poseban naglasak je stavljen na fantastičnu koproducentsku suradnju te suradnju reditelja s autorskim timom i izvrsnom glumačkom ekipom koju predvode: Muhamed Hadžović, Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamočak, Boris Isaković, Aleksandar Seksan, Tatjana Šojić, Jasna Žalica, Dženita Imamović Omerović, Labina Mitevska, Mirvad Kurić, Ermin Bravo, Vedran Đekić, Branka Katić i Branimir Popović.

Podsjećamo, “Praznik rada” je koprodukcijski filmski projekt partnera iz Bosne i Hercegovine (Udruženje FORUM Sarajevo), Hrvatske (Propeler film Zagreb), Sjeverne Makedonije (Sisters and Brother Mitevski Production Skopje), Srbije (Backroom Production & BAŠ ČELIK, Beograd) i Crne Gore (Aba Film & Artikulacija Film Podgorica). Hrvatsku ekipu filma predvode koproducenti Boris T. Matić i Lana Matić (Propeler Film), scenograf je Nedjeljko Mikac, a glazbu su radili Zlatan Stipišić Gibonni i Dino Šukalo.

Autorski tim filma čine i direktor fotografije Almir Đikoli, kostimografkinje Andrea Samardžić i Lejla Graho, majstorica maske Simona Ristevska i snimatelj tona Igor Popovski.

Producenti filma su Pjer Žalica, Aida Huseinović Rusmir Efendić, a koproducenti, uz Borisa T. Matića i Lanu Matić, Jelena MitrovićIgor Kecman, Labina Mitevska, Marija Vlahović i Ivan Đurović.

Nakon snimanja, u suradnji sa svim koproducentima slijedi montaža filma i daljnja postrprodukcija. Očekuje se da će “Praznik rada” biti završen u proljeće 2022. godine.

Projekt su podržali Fondacija za kinematografiju Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Eurimages fond Vijeća Europe, Kreativna Evropa  – MEDIA program Europske unije, Agencija za film Sjeverne Makedonije, HAVC – Hrvatski  audiovizualni centar, Filmski centar Srbije, Filmski centar Crne Gore, BH Telecom i BHRT.

(vijest prenesena sa stranice HAVC-a)

Nastavi čitati

Film

Hrvatski filmovi nagrađeni na 14. Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije – LIFFE

Objavljeno

-

Napisao/la

    321 pregleda

Foto: LIFE press

Tri hrvatska filma te jedna manjinska koprodukcija osvojila su nagrade i priznanja na 14. izdanju Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije LIFFE koji se u Leskovcu odvijao od 16. do 21. rujna.

Žiri LIFFE-a dodjeljuje nagradu “Živojin Žika Pavlović” naslovima iz Natjecateljskog programa, u sklopu kojeg je ove godine prikazano 11 filmova. Druga nagrada “Živojin Žika Pavlović” pripala je Danilu Šerbedžiji za film “Tereza37”, a treća Antoneti Alamat Kusijanović za “Murinu”. Posebno priznanje žirija dobio je Srđan Dragojević za film “Nebesa”, koji nastaje u manjinskoj hrvatskoj koprodukciji manjinska (hrvatska koproducentica je Darija Kulenović Gudan, Studio dim).

Grand Prix festivala dobio je srpski film “Oaza” redatelja Ivana Ikića.

Dobitnica nagrade “LIFFE” za najbolju žensku ulogu je Lana Barić za naslovnu ulogu u filmu “Tereza37” Danila Šerbedžije.

Uz to, žiri sekcije “Divlji film” nagradu za najbolju režiju dao je Daliboru Mataniću za film “Zora”.

“Ovo ostvarenje na najbolji način svojom originalnošću i autentičnošću filmskog jezika i vizualnom estetikom predstavlja upravo ono što smo tražili u ovoj selekciji”, stoji u objašnjenju žirija.

Internacionalni festival filmske režije je pokrenut 2008. godine u cilju promocije filmskih ostvarenja i autora iz Srbije i regije. Na festivalu se već više od desetljeća predstavljaju najvrjednija ostvarenja iz regije i do sada je prikazano više od 250 filmova pred oko 80 000 gledatelja. Uz to, LIFFE je imao veliki broj svjetskih i europskih premijera u Srbiji, a na festival su dolazili kultni autori bivše jugoslovenske kinematografije.

(vijest prenesena sa stranice HAVC-a)

Nastavi čitati

Zadnje objave

Vijestiprije 3 sata

Ema Midžić najbolja nakon 20 kola Županijske teniske ljetne lige

Privela se kraju Županijska teniska ljetna liga koja je nakon 20 kola dobila svog novog pobjednika. Prošlogodišnjeg pobjednika Tonija Kelića...

Aktualnoprije 4 sata

Nagradu za najboljeg glumca u predstavi „Gospođica Julija” odnio Vladimir Tintor

U skladu sa epidemiološkim mjerama, u srijedu 22.rujna,  otvoren je „24. Art Trema Fest 2021.” u Rumi, a do nedjelje,...

Aktualnoprije 5 sati

Najmlađi članovi Lisinskog u posjetu Čilipima

Najmlađi članovi Folklornog ansambla Lisinski ovoga su vikenda boravili na jugu Hrvatske, u Čilipima. Uzvratni je to posjet KUD-u Čilipi...

Aktualnoprije 6 sati

Dodijeljena priznanja sudionicima akcije „Volim Vinkovce”

U Velikoj gradskoj vijećnici danas je upriličena svečanost dodjele priznanja sudionicima ovogodišnje akcije prigodnog uređenja grada uz Vinkovačke jeseni pod...

Vijestiprije 7 sati

Obilježen Dan policije: Posebne zahvale Stjepanu Draganiću i Veljku Gluhakoviću

Tradicionalnim polaganjem vijenca i paljenjem svijeće podno spomen obilježja poginulim i nestalim policijskim službenicima, neposredno ispred zgrade policijske uprave, PU...

Aktualnoprije 9 sati

Pronađi posao u drvnom sektoru! Nedostaje 80 radnika

Drvna industrija u županiji vapi za radnom snagom. Stanje je alarmantno, potvrdio je Mijo Ćošković, vlasnik tvrtke Šiška i dopredsjednik...

Aktualnoprije 10 sati

Klub “Strijelac” iz Vinkovaca državni prvak drugu godinu zaredom

U organizaciji Kluba za praktično streljaštvo “Strijelac” Vinkovci u Ceriću je održano Državno prvenstvo u praktičnom streljaštvu. Na prvenstvu je...

Aktualnoprije 10 sati

Besplatan željeznički prijevoz za djecu i učenike osnovnih i srednjih škola

Iz hrvatske Vlade stiže dobra vijest za učenike putnike, a vezana je za željeznički prijevoz. Vlada je, naime, na sjednici održanoj...

Najčitanije