23 C
Vinkovci
Utorak, 16. kolovoza 2022.

Curo draga iz sokaka moga

Više od autora

- vl promo-

Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Svečanost otvorenja ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni na programu je večeras s početkom u 20.05 sati na glavnoj pozornici na Trgu bana Josipa Šokčevića, uz izravan prijenos na Hrvatskoj radioteleviziji. “Curo draga iz sokaka moga” naziv je scenarija otvorenja koji želi istinitu vinkovačku priču o jednoj ljubavi pretočiti u svevremensku i neprolaznu, zauvijek intrigantnu. Stih je to pjesme Ivana Kozarca “Milov’o sam”, a radi se o ljubavnoj pjesmi koja je Kozarcu priskrbila trajnu popularnost. Autor scenarija i redatelj svečanoga otvorenja je Marko Sabljaković. Ističe kako scenarij apostrofira ljubav u univerzalnu pojavnost i emociju, a u prigodi svečanoga otvorenja ljubav će vezati Vinkovce s Jesenima, Jeseni s tradicijom, a tradiciju sa životima ljudi. Zaokružena je to cjelina glavnog motiva – ljubavi.

„Zahvaljujući Ivanu i Josipu Kozarcu te Jozi Ivakiću nekadašnje siromašno vinkovačko predgrađe, odnosno krnji sokak uz rijeku Bosut, poznatije kao Krnjaš, postat će sinonimom tradicijskoga života, mitsko mjesto slavonske književne riječi. I otuda razlog scenarij svečanoga otvorenja nasloviti “Curo draga iz sokaka moga”, rekao je Sabljaković.

Nakon uvoda, kroz sedam epizodnih scena sadržaj scenarija povezuje život Ive Kozarca s likovima njegove pripovijesti. Dvoje mladih između kojih bukti iskrena ljubav moraju pronaći put ka zajedničkoj sreći, a to se ne čini nimalo lako. Bit će ovo niz događaja iz mladenačkoga života na sokaku kakav je bio nekada, a ono što taj život obilježava može se opisati jednom riječju – ljubav. Pojavljuju se različita lica – momak i djevojka, njezin udvarač, roditelji koji dogovaraju brak i mještani maloga sela koji su uvijek sudionicima svega što se događa na sokaku, odnosno prostoru društvenoga života u kojemu sve privatno postaje javno. Lica dramske igre stanovnici su maloga mjesta od kojih će poneki biti poticateljima duhovitih situacija, a nerijetko će se začuti pjesma momaka i cura, mladenačka igra, cika u kolu, veselje. Kako bi to Kozarac opisao – čari života slavonskoga.

“Svečanost otvorenja pokazat će različitost tradicionalnih plesova i kola, a narodno ruho raskoš koje je do danas sačuvano i očuvano da u ovoj prigodi svo bogatstvo Šokadije zablista pred očima gledatelja”, pojasnio je Sabljaković dodavši kako je scenarij dokument jednoga vremena i prostora. Prikazavši život Slavonije i Vinkovce u istinskim nastojanjima očuvanja baštine, gledatelj će uvidjeti da je ljubav bila i ostat će pokretač i motivacija u životu svih nas.

Večeras će na glavnoj pozornici u središtu grada nastupiti glumci Ivan Ćaćić, Boris Svrtan, Magdalena Živaljić Tadić, Matea Grabić Ćaćić, Vesna Šinjori, Matea Marušić, Vjekoslav Janković, Sandra Lončarić, Vedran Dakić, Vladimir Andrić, Zorko Bagić, Zdravko Šinjori, Tatjana Bertok Zupković, Marija Mrvičin, Selena Andrić, Miroslav Čabraja, Ivica Lučić, Vesna Tominac, Vladimir Tintor, članovi dječjega ansambla Kazališta „Mika Živković“ i KUD-a „Sloga“ u Retkovcima, Mata Baboselac te Mata i Marin Šimunić. Na svečanosti otvaranja nastupit će KUD „Šokadija“, Stari Mikanovci, KUD „Šumari“, Vinkovci, HKUD „Osijek 1862“, Osijek, KUD „Slavko Janković“, Šiškovci i KUD „Slavko Janković“, Rokovci-Andrijaševci. U glazbenom će dijelu zasvirati i zapjevati TS „Slavonci“, TS „Garavi“, TS „Dike“, ŽPS i MPS KUD-a „Šokadija“, Stari Mikanovci, MPG „Lipa“, Vinkovci, ŽPS „Druge“, Strizivojna, MPS „Babogredci“, Babina Greda, ŽVA „Nene“, Bošnjaci, Stanko Šarić, Alen Đuras, Ilija Babić, Stjepan Gašparović i Stjepan Jeršek – Štef.  Violinu će zasvirati Kiril Naumov te zajedno sa Zvonimirom Rukavinom i Darkom Kujundžićem odigrati uloge seoskih Cigana-svirača. Scenografiju pozornice 55. Vinkovačkih jeseni potpisuje Dražen Matijašević.

Svoj dolazak na Svečano otvorenje 55. Vinkovačkih jeseni najavio je i Predsjednik Vlade Andrej Plenković. Uz predsjednika Vlade bit će ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman, ministar obrane Mario Banožić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno