Unatoč ne tako optimističnim prognozama koje su govorile da se većina ovogodišnjih događaja neće održati, nadaleko poznata tradicionalna manifestacija „Divan je kićeni Srijem“ i ovaj će lipanj učiti ljepšim i bogatijim. Današnji dan se u Nijemcima s nestrpljenjem čekao, a bogat kulturno-umjetnički program, unatoč okolnostima, neće izostati.

Od 19. do 21. lipnja Nijemci će biti središte velikog broja događaja koji veličaju folklorno naslijeđe, običaje i zajedništvo Srijemaca, koji nude zabavne i kulturne zanimljivosti i aktivnosti i koji prikazuju Nijemce kao dobre ljude i domaćine koji drže do običaja, prenose ih s koljena na koljeno i oživljavaju ih kroz ovu manifestaciju. Uputite se u Nijemce već danas i provjerite kako se proslavlja tradicija i što to sve povezuje Hrvate iz Srijema s obiju strana državne granice.

Kao i svake godine, najveći dio priredbe „Divan je kićeni Srijem“ bit će održan u središnjem parku u Nijemcima. Svečano je otvorena danas u 21 sat, nakon čega koncert održavaju popularni „Najbolji hrvatski tamburaši“. Sutrašnji dan započet će u 10 sati Vatrogasnim kupom Općine Nijemci na izletištu Sopotac, a na rasporedu je još i aktivnost Upoznajte zavičajni muzej Luka Natali u pratnji turističkog vodiča u 17 sati, „Sijelo pučkih pisaca“ u Đeletovcima u 19 sati te ponovna šetnja zavičajnim muzejom u 20 sati. U 21 i 30 započet će koncert „Frajli“ u središnjem parku. Nedjelja nam donosi još jedno upoznavanje sa zavičajnim muzejom Luka Natali u pratnji turističkog vodiča u 17, 19 i 20 sati. U 19 sati započet će i nastup dječjih folklornih skupina, dok je nastup ostalih folklornih skupina na rasporedu u 20 sati. Posljednjeg dana zabavljat će nas Tamburaški sastav „Allegro“ čiji koncert počinje u 22 sata. Važno je spomenuti i kako će tijekom trajanja manifestacije kroz sva tri dana u središnjem parku biti dobro nam poznati turističko gospodarski sajam.

Manifestacija „Divan je kićeni Srijem“ ove se godine održava po 23. put, a nastala je nakon završetka mirne reintegracije u okviru obilježavanja Dana općine Nijemci. Od 2003. godine prerasla je u središnju manifestaciju za čitavo područje Srijema i na taj način se ostvario cilj povezivanja Hrvata Srijemaca s obje strane granice. Ova manifestacija njeguje tradicijsku kulturu, folklorno naslijeđe i identitet zapadnog Srijema. Pokrovitelj manifestacije je Općina Nijemci, a organizatori su Turistička zajednica Općine i udruga „Divan je kićeni Srijem“. Nositelji kulturnih manifestacija u većini slučajeva su kulturno umjetnička društva koja se trude čuvati kulturnu baštinu ovoga kraja i jednim dijelom odgajaju neki novi naraštaj na vrijednostima kulturne civilizacije našega doba.