Kontaktirajte nas

Vijesti

Dali smo što smo bili dužni dati kao hrvatski branitelji

Objavljeno

-

Vodili su herojske bitke, one koje ostaju duboko urezane u srca našeg naroda. Čelična volja i ustrajnost pripadnika Specijalne jedinice policije Policijske uprave Vinkovci “Krpelj” ispisale su neke od najvažnijih stranica hrvatske ratne povijesti, donijele slobodu i zauvijek nas učinile ponosnima i zahvalnima.

S razlogom je zato ova, možda i najhrabrija postrojba u ratu, jedna od dobitnica Zlatne plakete “Grb Grada Vinkovaca” za 2021. godinu i to za izuzetan doprinos obrani grada Vinkovaca u Domovinskom ratu. Javno priznanje Grada Vinkovaca na svečanoj sjednici 20. srpnja u ime “Krpelja” primio je predsjednik istoimene udruge Stevo Culej, njihov ratni dozapovjednik. On nam je ispričao kako je nastala i kako je izgledao ratni put ove jedinice, po čemu je zaslužila biti upamćena te koliko je ogromna bila žrtva njezinih pripadnika.

Jedinica Specijalne policije tadašnje PU Vinkovci službeno je ustrojena 28. lipnja 1991. godine u prostorijama OŠ A. G. Matoš u Vinkovcima. Sudjelovali su oni i u poznatim događajima u Borovu Selu 2. svibnja, nakon čega dolazi do raspada prve jedinice. Dio se tada vratio u temeljnu policiju, dio je otišao u Slavonski Brod, u gardu. Od te jedinice na osnivanje su se u lipnju vratili samo Matija Mičić iz Privlake, pripadnik specijalne policije bivše Policijske uprave Željko Dujmić, zapovjednik iz Osijeka Jurica Tolj te zapovjednici Drago Matić i Josip Adžić. U tim prvim danima, priča Culej, bilo ih je najviše 40, a njihov broj se mijenjao iz dana u dan, dolazili su i odlazili. S obzirom na visoku razinu opasnosti, za mnoge ova postrojba nije bila trajna. No, to ih nije omelo da pored niza malih akcija u obrani mjesta oko Vinkovaca i Vukovara prođu i sva bojišta Republike Hrvatske.

“Od početka smo bili angažirani u vinkovačkoj vojarni. Nakon vojarne odlazimo u Vukovar, dio odlazi u Jankovce. Prošli smo Bogdanovce, Marince, Cerić, Nuštar, Karadžićevo, proboj za Vukovar, Medački džep, Gospić, Maslenicu, Velebit, Bljesak, Oluju, Poskok, Dubrovnik, Prevlaku i nakon toga smo postavljeni na čuvanje granice kod Strošinaca”, kratko nabraja Culej akcije “Krpelja”, napominjući kako je presudna i odlučujuća bila ona u Jankovcima. Bila je to, kako kaže, najteža bitka koja je prošla bez gubitaka u ljudstvu, a u kojoj su nanijeli najviše štete neprijatelju. “Poznata bitka, a nigdje se ne spominje”, dodaje.

Najviše pripadnika ove jedinice dali su Ivankovo, Jankovci i Jarmina, a okosnica cijelog tijeka ratovanja bilo je upravo njihovo ljudstvo. Nekada ih je itekako bilo premalo, bilo je jako dinamično, bez odmora, bez pauze, bez odsustva. Čak i oni koji su bili lakše ranjeni nisu ležali po bolnicama i kući nego su bili u bazi. “Mogu tu izdvojiti puno njih, ali ja ću spomenuti pomoćnika zapovjednika Mladena Leovca. Bio je zarobljen u Vukovaru, tri puta ranjen i nakon povratka iz logora završio je svoj ratni put do Oluje, čak je i prošao dio Mirne reintegracije”, nastavlja Culej.

Kroz jedinicu je prošlo oko 300 ljudi, bila je dosta prohodna i u njoj se teško ostajalo od početka do kraja. U obrani Vukovara, u kolovozu 1991. godine angažirano je 45 pripadnika postrojbe, a bili su i udarna snaga u vojno redarstvenim akcijama Bljesak i Oluja. U borbenim djelovanjima poginula su 22 pripadnika, ukupno je ranjeno njih 43, a pored mrtvih imali su i nemalu brojku zarobljenih u logorima.

Nemjerljiv je bio njihov doprinos u Domovinskom ratu, a to jako dobro znaju svi oni koji su s njima bili u obrani. Ostali su zapamćeni u svim dijelovima Lijepe naše. Samo po dobru. “Ponosni jesmo, ali to ne ističemo posebno. Čak i oni rijetki koji su se usudili bilo što reći bili su prozvani od onih koji ni na što nemaju biti ponosni. Dali smo što smo bili dužni dati kao Hrvati, kao branitelji”, zaključuje Culej.

Mi ćemo za kraj samo dodati: “Počast poginulima, zahvalnost preživjelima.”

Aktualno

Vandalizam u općini Andrijaševci: Počastili se pizzom pa devastirali terasu

Objavljeno

-

Napisao/la

    56 pregleda

U noći između 30. studenoga i 1. prosinca više nepoznatih osoba uništilo je terasu, namještaj i vanjski dio zgrade na nogometnom igralištu u Andrijaševcima, priopćeno je danas iz Općine Andrijaševci.

„Nakon otkrivanja ovakvog vandalizma u jutarnjim satima, sve je fotografirano i dokumentirano, policija je izvršila očevid i započela je istraga.”, ističe načelnik Ante Rajković dodajući kako su vandalizam i oštećenja općinske imovine jedan je od učestalijih problema kojima s kojima se svakodnevno susreću u ovoj općini.

„Okupljanje i opijanje mladeži na javnim mjestima dovodi do vandalizma i oštećenja općinske imovine, a unatoč važećim odredbama Odluke o komunalnom redu Općine Andrijaševci, sankcioniranje počinitelja je otežano radi činjenice da se većina oštećenja događa u kasnim noćnim satima te je gotovo nemoguće spriječiti takvo ponašanje pojedinca te utvrditi počinitelje”, ističe Rajković.

Vandalizam, naglašava, čini problem koji svojim obuhvatom nije zanemariv, a u njegovu suzbijanju mještani mogu aktivno sudjelovati tako da sve nedozvoljene aktivnosti prijave na kontakt telefon 225-400 ili na e-mail opcina-andrijasevci@vk.htnet.hr.

„Svaka informacija koja dovede do počinitelja će biti nagrađena!”, poručuju iz Općine Andrijaševci.

„Važno je za dodati i činjenicu da su financijska sredstava utrošena na sanacije i popravke uslijed vandalizma, mogla biti utrošena na puno važniju komunalnu infrastrukturu stoga apeliramo na sve žitelje općine Andrijaševci da svojim ponašanjem i aktivnim djelovanjem doprinesu što boljem rješavanju problema vandalizma i oštećivanja općinske imovine”, ističe načelnik Ante Rajković.

Nastavi čitati

Aktualno

Uhićen piroman iz Ivankova, pokušao provaliti i u trgovinu u Vinkovcima

Objavljeno

-

Napisao/la

    93 pregleda

Prvog prosinca u ranim jutarnjim satima policijski službenici zatekli su 23-godišnjaka iz Vinkovaca u provali u trgovini mješovite robe u Ohridskoj ulici u Vinkovcima te ga spriječili u namjeri otuđenja artikala koje je stavio u dvije vrećice.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Teška krađa u pokušaju, 23-godišnjak je uhićen te je nad njim u službenim prostorijama policije provedeno kriminalističko istraživanje nakon kojeg je utvrđena osnovana sumnja da je isti 23-godišnjak tijekom noći 30.11./1.12. prethodno provalio i u trgovinu mješovite robe u Ulici Bošnjaci u Ivankovu iz koje nije ništa otuđio.

Osim toga, utvrđeno je kako je tijekom iste noći u Ivankovu, u ulicama Matije Gupca, Josipa Kozarca i Rojičani, s ciljem oštećenja tuđe stvari, uporabom otvorenog plamena nepoznatog izvora izazvao požare na tri osobna automobila vinkovačkih registracijskih oznaka, čime je vlasnicima, vinkovačkoj građevinskoj tvrtki, 38-godišnjakinji i 27-godišnjaku pričinjena znatna materijalna šteta.

Prilikom gašenja požara na svom osobnom automobilu, 27-godišnjak je lakše ozlijeđen.

Protiv 23-godišnjaka policija je nadležnom državnom odvjetništvu podnijela kaznenu prijavu za kaznena djela Teške krađe i Oštećenja tuđe stvari, te je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Nastavi čitati

Vijesti

Vinkovački tornjak najbolji na Priština Cup-u

Objavljeno

-

Napisao/la

    57 pregleda

U sklopu Priština Cup-a održane su 3 izložbe gdje je Bravo Tor Panonicus, brat svjetske prvakinje Betti Tor Panonicus, polučio vrhunske rezultate. Od tri izložbe, dvaput je proglašen za najljepšeg psa 2. F.C.I. skupine, a jednom je bio i  “Best in show” (najljepši pas izložbe) te je na kraju osvojio “Suprime Best In Show”. 

“Suprime se bira između tri pobjednika na tri izložbe, Bravo je i to osvojio. U prijevod, na tim izložbama bio je najbolji od najboljih što nas čini jako ponosnima s obzirom na to da je to još mladi pas. Tek mu je 21 mjesec i od njega se tek očekuje ono najbolje. Brava je, inače, u Prištini vodila hendlerica Susanna Virtanen kojoj se ovim putem zahvaljujem na vrhunskoj prezentaciji našega Brava”, rekao je vlasnik Brava Dragan Cvitkušić.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 59 minuta

Vandalizam u općini Andrijaševci: Počastili se pizzom pa devastirali terasu

U noći između 30. studenoga i 1. prosinca više nepoznatih osoba uništilo je terasu, namještaj i vanjski dio zgrade na...

Aktualnoprije 1 sat

Uhićen piroman iz Ivankova, pokušao provaliti i u trgovinu u Vinkovcima

Prvog prosinca u ranim jutarnjim satima policijski službenici zatekli su 23-godišnjaka iz Vinkovaca u provali u trgovini mješovite robe u...

Vijestiprije 2 sata

Vinkovački tornjak najbolji na Priština Cup-u

U sklopu Priština Cup-a održane su 3 izložbe gdje je Bravo Tor Panonicus, brat svjetske prvakinje Betti Tor Panonicus, polučio...

koronavirusprije 3 sata

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 125 nova slučaja zaraze

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 125 novih pozitivnih osoba na COVID-19,...

Vijestiprije 5 sati

Dječji vrtić “Srce Marijino” za osmijeh malenog Tina

Područni objekt „Srce Marijino“ Katoličkoga dječjeg vrtića „Eden“ ovog Božića pokušat će staviti osmijeh na lice jednom posebnom dječaku. Organizirali...

Aktualnoprije 18 sati

Akcija “Biti vidljiv biti siguran” provedena u Županji

Policijski službenici Postaje granične policije Županja, u suradnji s Vijećem za prevenciju kriminaliteta grada Županja, proveli su preventivno – represivnu...

Aktualnoprije 19 sati

Prijatelji životinja pozivaju građane da prijave nedopušteno korištenje pirotehnike

Ove godine stupila je na snagu zabrana nabave i uporabe petardi i redenika iz kategorija F2 i F3, što je...

Aktualnoprije 21 sat

Dodatna obuka policijskih službenika interventne policije iz područja temeljnih prava

U Velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima, objavila je Policijska uprava vukovarsko-srijemska, jučer je za policijske službenike i službenice Interventne jedinice...

Najčitanije