Danas, 21. listopada, obilježavamo treći po redu Nacionalni dan bez mobitel u prometu, projekt koji provodi Hrvatska udruga menadžera sigurnosti. Projekt “Dan bez mobitela u prometu“ provodi se kao kampanja osvješćivanja i s ciljem smanjenja prometnih nesreća uzrokovanih korištenjem mobitela od strane svih sudionika u prometu – vozača, biciklista i pješaka.

Mobitel je četvrti ubojica na cesti, a u Hrvatskoj ga za volanom koristi 91% vozača, 33% biciklista i 50% pješaka. Svi su oni više usredotočeni na svoj pametni telefon, a ne na promet. Podaci su to istraživanja navika i ponašanja sudionika u prometu koje je provedeno 2017. godine, a koje je pokazalo da čak trećina biciklista telefonira u vožnji. Zabrinjavajući je podatak da oko 40% građana ne bi mijenjalo svoju naviku, neovisno o kaznama koje bi očito trebale biti veće kako bi sudionici u prometu osvijestili opasnosti koje donosi korištenje mobitela u prometu.

Odgovaranje na SMS poruke vozaču oduzima pozornost na najmanje 5 sekundi što je dovoljno da vozilo pri brzini od 50 kilometara na sat prijeđe 70 metara bez kontrole vozača. Također, smanjena pozornost vozača koji vozi i telefonira jedna je smanjenoj pozornosti vozača koji u krvi ima 1 promil alkohola, čime vjerojatnost da će takav vozač doživjeti nesreću raste 9 puta. Sve su to podaci poznati Hrvatskoj udruzi menadžera sigurnosti koja je i inicirala pokretanje Nacionalnog dana bez mobitela u prometu, želeći time povećati svijest o opasnostima koje donosi korištenje mobitela u prometu te smanjiti broj nesreća uzrokovanih njihovim korištenjem.

Povodom ove kampanje, snimljen je prigodni video-spot “Jedan dan bez mobitela“. Glazbeni spot na dramatičan način prikazuje ovisnost odraslih o mobitelu sagledanu iz perspektive šestogodišnjega djeteta koje šalje snažnu poruku koja je, nažalost, aktualna svaki dan, a posebno u sklopu ove kampanje. Središnja poruka spota koju upućuje dijete odraslima glasi: “Molim vas malo pažnje, nešto bih reći htjela/ može li bar jedan dan biti dan bez mobitela”.

Spot možete pogledati ovdje.

Važno je spomenuti i kako je, s ciljem podizanja svijesti o sigurnosti svih sudionika u prometu, Hrvatski sabor u petak proglasio 21. listopada Nacionalnim danom sigurnosti cestovnog prometa.

Vlada se suglasila da su mobiteli veliki sigurnosni problem u prometu, ali i napomenula da je njihovo korištenje samo jedan od četiri čimbenika koji utječu na sigurnost, ostali su brzina alkohol i nekorištenje sigurnosnog pojasa.