Dan grada Vinkovaca: Investicije i napredak vidljivi su na svakom koraku

2953

U Gradskom kazalištu “Joza Ivakić” Vinkovci danas je održana svečana sjednica u povodu Dana grada koji Vinkovci slave 20. srpnja, na blagdan svoga zaštitnika sv. Ilije. U uvjetima epidemije koronavirusa i važećih epidemioloških mjera sve je proteklo uz puno manji broj nazočnih vijećnika Gradskog vijeća, djelatnika Gradske uprave i gostiju, ali je program i ove godine bio svečan, a sjednica prilika da se istakne ono što je učinjeno u proteklih godinu dana.
Niz projekata koji su pridonijeli kvaliteti života 
“Puno je toga novoga u Vinkovcima i mislim da se to i vidi na svakom koraku. Ostvarili smo stvarno značajan broj projekta, neki su još u procesu ostvarenja i prijeći će i u sljedeću godinu. Među najvažnijim projektima su oni usmjereni na odgoj i obrazovanje, na dvije škole radila se energetska obnova, škola u Mirkovcima je napravljena, obnovljeni su vrtići. Dakle, išli smo u smjeru dizanja kompletnog sektora odgoja i obrazovanja od vrtićkih i školskih objekata do svih onih izdvajanja iz proračuna za naše osnovnoškolce, srednjoškolce i studente. To ulaganje u našu mladost smatram nekako najvećim i najznačajnijim projektima”, istaknuo je ovom prilikom gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.
Svakako, kazao je, tu si i brojni projekti u infrastrukturi ostvareni ili u realizaciji.
“Govorimo o nadvožnjaku i cesti na Borincima, našoj Knjižnici koja je počela nicati i vrlo brzo vidjet ćemo obrise nove zgrade, Poduzetničkom inkubatoru koji je otvoren, aglomeraciji, odnosno radovima na mreži odvodnje i vodovodnoj mreži, radovima na uređenju prometno najvažnijih ulica u gradu i svim onim projektima koji su, vjerujem, pridonijeli kvaliteti života u gradu”, istaknuo je gradonačelnik Bosančić dodavši kako u radu na napretku grada Vinkovci od nove Vlade očekuju u najmanju ruku onako dobru suradnju kao što je to bila s proteklom i nove značajne projekte, a uz potporu koju su imali od premijera Andreja Plenkovića i koju i dalje očekuju, Vinkovci će ponovno imati i člana Vlade, ministra Maria Banožića i zastupnika u Hrvatskom saboru Mladena Karlića, što je vrlo važno za grad.

 


Zajedništvom do nove perspektive 
“Naša je želja da grad bude što bogatiji što uspješniji, što ljepši sa što više zajedništva koje će onda donijeti novu snagu, novu energiju i perspektivu za sve one mlade koji nam dolaze. Naravno da ću kao saborski zastupnik dati svoj doprinos da pokušam pomoći gradonačelniku i njegovim suradnicima u rješavanju svih onih problema koje bi grad mogao imati i u novim projektima. Vjerujem da, uz potporu Vlade RH, potporu našega člana u Vladi, potporu župana, možemo postići sinergiju i snagu da riješimo sve ono što bude potrebno u gradu Vinkovcima”, istaknuo je ovom prilikom izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Grada Vinkovaca Mladen Karlić.
“Slavonska kućica” u proračunu EU
Kao izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar u Vladi nazočne na svečanoj sjednici u povodu Dana grada  Vinkovaca pozdravio je Mario Banožić.
“Vidjeli smo posljednjih godina puno investicija ne samo u Vinkovcima nego u cijeloj Vukovarsko-srijemskoj županiji. Razlog je projekt Slavonija, Baranja, Srijem odnosno sva ona sredstva koja su kroz razne operativne programe. Govorimo o 18,7 milijardi odnosno konkretno 12,8 milijardi kuna koliko je do sada ugovoreno. Vukovarsko-srijemskoj županiji pripadaju 3 milijarde, a do sada je pušteno 1,6 milijardi kroz razne projekte. Ono što je zadaća nove Vlade i za što se zalažu svi članovi to je da projekt Slavonija, Baranja, Srijem, postane operativni program što pojednostavljeno znači da imamo svoju “kućicu” unutar proračuna Europske unije znači, točno znamo koliko će sredstava pripadati na ovih pet slavonskih županija i na nama je da što jačim intenzitetom radimo projekte i povlačimo sredstva”, istaknuo je Mario Banožić.
Na svečanoj sjednici prigodnim riječima obratili su se i zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Tomislav Milićević, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i mons. Tadija Pranjić, župnik središnje vinkovačke župe sv. Euzebija i Poliona.
Zlatna plaketa “Grb grada Vinkovaca” za pet laureata 
Proslava Dana grada prigoda je i za dodjelu javnih priznanja. Ovogodišnji laureati, dobitnici Zlatne plakete “Grb grada Vinkovaca” su: dr. sc. Anica Bilić za iznimna postignuća na području znanosti i kulture, Miro Kraljević za 25 godina suradnje, nesebičnog zalaganja i promicanje prijateljskih odnosa, gospodarske, kulturne i sportske suradnje gradova Široki Brijeg i Vinkovci, Antun Jelić za izniman doprinos tijekom 36 godina rada u djelatnosti vatrogastva, osobite hrabrosti i požrtvovnosti u akcijama gašenja i spašavanja ljudi i imovine, RK Spačva Vinkovci za 70 godina tradicije rukometnog sporta te doprinos sveukupnom razvoju sporta Grada Vinkovaca i izvanredna rezultatska postignuća i dr. sc. Marko Dizdar za izniman doprinos na području znanstvene i kulturne djelatnosti. U ime nagrađenih zahvalila je dr.sc. Anica Bilić.