1 C
Vinkovci
Srijeda, 8. veljače 2023.

Dan mimoza angažirao Vinkovčane, posebno džentlmensku gestu pokazali muškarci, od malih do malo starijih

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Svaki dan u Hrvatskoj jedna žena oboli od raka vrata maternice, a svaki treći dan jedna od njega i umire. 

Zato svaku treću subotu u siječnju, tradicionalno obilježavamo Dan mimoza – Nacionalni dan posvećen borbi protiv vrata maternice.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije, Liga protiv raka Vinkovci i profesori s učenicima Zdravstveno veterinarske škole Dr. Andrije Štampara uz logističku potporu Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci, humanitarnom podjelom ljupkih stručaka mimoza i edukativnih brošura skrenuli su pozornost na ono što bi svaka žena trebala znati o raku vrata maternice.

“Želimo podići svijest javnosti o javnozdravstvenom problemu raka vrata maternice s obzirom na to da se radi o vrsti raka koji se najčešće pojavljuje kod mlađih žena, a koji se može prevenirati redovitim ginekološkim pregledima, PAPA testom, HPV testom i cijepljenjem te na vrijeme otkriti uz edukaciju i zdravstveno prosvjećivanje”, poručuje liječnica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije Sanja Gali, koordinatorica za nacionalne programe ranog otkrivanja raka.

Cvijet mimoze izabran je za zaštitni simbol borbe protiv raka vrata maternice jer mimoza u mnogim kulturama simbolizira ženu, slobodu, emancipaciju i osjećajnost, a samim time što cvjeta u ledenim uvjetima pokazuje i snagu i otpornost koju bi svaka žena trebala imati kad je u pitanju vlastito zdravlje.

U dogovoru s profesorima, učenici zdravstvenog odjela vinkovačke srednje škole prošetali su gradom i u razgovoru s građanima skrenuli pozornost na ovaj javnozdravstveni problem. Među njima, bila je i Dora Mandić, najmaturantica grada Vinkovaca, koja se rado priključila ovoj akciji, volonterski prikupljajući donacije za Ligu protiv raka Vinkovci. Posebno džentlmensku gestu danas su pokazali muškarci, kako mali, tako i oni malo stariji.

“Prvenstveno mi je drago što danas sudjelujem jer mi kao škola, budući smo zdravstveni djelatnici kojima je važno osvijestiti javnost o prevenciji raznih bolesti pa tako i prevenciji raka vrata maternice. Danas nam se pružila prilika razgovarati s građanima i skrenuti pozornost na potrebu prevencije, ali također i pomoći onima koji su nažalost oboljeli od raka i tako skupiti simbolične donacije i pomoći koliko možemo. Samo prvi krug obilaska ohrabruje jer su naši sugrađani iznenađujuće dobro reagirali čim su čuli o čemu je riječ. Bilo im je drago da su i oni mogli dati svoj doprinos”, sažela je dojmove naša Dora, učenica završnog, 5. razreda Zdravstveno veterinarske škole Dr. Andrije Štampara u Vinkovcima.


Svaka spolno aktivna osoba tijekom života, može se zaraziti ovim virusom bilo da je riječ o samo jednom kontaktu, a procjene su da je oko 80% osoba tijekom života bilo u kontaktu s ovim virusom. No zahvaljujući našem imunološkom sustavu, infekcija sama od sebe prođe, pojašnjava liječnica, ali i upozorava kako kod nekih osoba može prijeći u kroničnu, dulje vrijeme perzistirati i tada mogu nastati promjene na stanicama vrata maternice koje se preko određenih predstadija mogu razviti u sam karcinom.

„Nastanak raka u 99,7 posto slučajeva povezuje se s infekcijom Humanim papiloma virusom (HPV). Postoji puno tipova virusa, ali neki od njih visoko su rizični za nastanak promjena na stanicama vrata maternice”, kaže Gali.

Dok u predstadijima simptoma nema, oni najčešće nastaju u periodu kada je rak već razvijen i tada su nespecifični: nepravilno krvarenje, krvarenje između dva menstrualna ciklusa, bolovi u donjem dijelu trbuha, neuobičajeni iscjedak.

“Ne treba čekati pojavu ovih simptoma nego intervenirati ranije i voditi računa o prevenciji koja je najbolja zaštita od ove vrste raka. Ako je tako, uvijek se na vrijeme mora intervenirati, ključ je spolno odgovorno ponašanje, uz edukaciju i cijepljenje, a sekundarno rano otkrivanje promjena prije nego sam rak nastane je vrlo učinkovito”, ohrabruje liječnica.

Na sreću, uočen je trend smanjenja oboljenja žena od raka vrata maternice u razvijenim zemljama svijeta što se može pripisati upravo učinkovitim metodama prevencije.

Posljednji podaci Nacionalnog registra za rak su iz 2020. godine kada je bilo 276 oboljelih žena, a umrlih 126.

Ne želim rak ni sebi, ni nikome oko sebe, neka bude poruka Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice kojeg ćemo obilježiti od 23. do 29. siječnja, poziva Sanja Gali.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno