Centar za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Vinkovcima danas je priredio program u povodu Dana otvorenih vrata HAZU 2019. Vinkovački Centar za znanstveni rad u ovoj je prigodi predstavio Zbornik radova “Rijeka Bosut i Pobosuće u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti” (Posebna izdanja XXIX., Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Centar za znanstveni rad u Vinkovcima, Zagreb – Vinkovci, 2018.)
Zbornik je uredio akademik Slavko Matić, voditelj Centra za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima, a predstavili su ga urednica i priređivačica dr. sc. Anica Bilić, znanstvena savjetnica u trajnom zvanju i upraviteljica Centra za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima, dr. sc. Stanko Andrić, znanstveni savjetnik i predstojnik Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje Hrvatskoga instituta za povijest u Slavonskom Brodu i mr.sc. Zlatko Virc, arhivist u mirovini.
“Naglasila bih kako je ovo prva i jedina knjiga o Bosutu. Kada smo 2014. godine imali ovaj znanstveni skup bilo je i velikih teškoća jer literature o Bosutu nema. Nema članaka, a pogotovo nema publikacija o ovoj tematici, tako da je ovo zapravo jedinstven događaj za grad na Bosutu jer mi objavljujemo prvu publikaciju o ovoj rijeci i to na visokoj znanstvenoj razini, recenziranu, s petnaestak izvornih znanstvenih članaka, koji s različitih aspekata pristupaju rijeci Bosut, od povijesnih, biotehničkih, kulturoloških do književnih tema. Dakle, nastojali smo obuhvatiti različite znanstveno istraživačke aspekte i pokloniti ovome gradu na Bosutu, ali i hrvatskoj znanosti, jednu ovakvu znanstvenu publikaciju na temu Bosuta”, istaknula je dr.sc. Anica Bilić.
Uz predstavljanje Zbornika radova “Rijeka Bosut i Pobosuće u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti”, vinkovački Centar HAZU u programu Dana otvorenih vrata obilježio je 140. godišnjicu rođenja Joze Ivakića, hrvatskog književnika, kazališnog, kulturnog i prosvjetnog djelatnika. Godišnjica je obilježena prigodnom izložbom autorice dr.sc. Anice Bilić.
U glazbenom dijelu programa nastupili su učenici Glazbene škole Josipa Runjanina iz Vinkovaca: Dora Vučko, violina, Iva Nera Čačić, klarinet i Sara Vučko, klavir s profesoricama Slavicom Serenčeš, Aleksandrom Stočko i Jelenom Ajduković.
Dan otvorenih vrata HAZU danas je obilježen u Zagrebu i još 15 gradova u Hrvatskoj u kojima postoje Akademijine znanstveno-istraživačke i muzejsko-galerijske jedinice.