30 C
Vinkovci
Srijeda, 19. lipnja 2024.

Dan otvorenih vrata u vinkovačkoj vojarni uz 33. rođendan Hrvatske vojske

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Povodom obilježavanja Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske te 33. obljetnice ustrojavanja HV-a, 28. svibnja za građane su organizirani Dani otvorenih vrata u vojarnama HV-a. Svoja vrata otvorile su vojarne diljem Hrvatske pa tako i vojarna 5. gardijske brigade „Slavonski sokolovi” u Vinkovcima.

Svi se sjećamo tog 28. svibnja 1991. godine i prvog postrojavanja Zbora narodne garde u Zagrebu. Temeljem toga svake godine 28. svibnja obilježavamo Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske, kada se sjećamo svih branitelja, svih poginulih i nestalih, i njima u čast održavamo ovaj taktičko-tehnički zbor”, rekao je bojnik Đuro Đaković u ime domaćina, Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske sa zapovjedništvom u vojarni u Vinkovcima.

Formiranjem Zbora narodne garde stvorena je vojna snaga koja je obranila napadnuta hrvatska područja. Hrvatske Oružane snage koje su rasle i razvijale se u ratnim okolnostima ostvarile su uspjehe u nizu akcija i vojnih operacija okrunjenih 1995. godine briljantnima Bljeskom i Olujom s kojima su i pobjednički okončale rat. Tijekom protekle 33 godine Hrvatska vojska izrasla je u respektabilnu modernu vojnu silu koja građanima Republike Hrvatske jamči sigurnost te pridonosi svjetskom miru i sigurnosti svojim sudjelovanjem u međunarodnim misijama i operacijama potpore miru.

Na Danu otvorenih vrata ovim taktičko-tehničkim zborom predstavljamo upravo ono što Oružane snage predstavljaju, a to je sigurnost. Naš je zadaća obrana naših granica odnosno opstojnost Republike Hrvatske, a danas predstavljamo našu snagu i moć, kako u mirnodopskim tako i u ratnim situacijama te smo ovdje izložili materijalno-tehnička sredstva, od osobnog naoružanja do borbenih i neborbenih vozila”, kazao je bojnik Đaković istaknuvši kako vojarna u Vinkovcima, u kojoj je smješteno zapovjedništvo GOMBR-e, s ponosom nosi ime proslavljene 5. gardijske brigade „Slavonski sokolovi”.


Vinkovačku vojarnu na Dan otvorenih vrata u najvećem broju posjetili su najmlađi, ali bila je ovo prilika i za promociju vojnoga poziva među onima starijima.

„Nadamo se kako će djeca koja ovdje dolaze i kojima je sve ovo vrlo zanimljivo, s vremenom i možda i pristupiti Oružanim snagama jer ovo je jedan lijep poziv i izazovan poziv. Danas ovdje imamo i jedan informativni prostor za one malo starije, gdje promoviramo Oružane snage i informiramo mlade ljude, one koji su završili srednju školu, s mogućnostima školovanja, zapošljavanja i napredovanja u Oružanim snagama. Mogućnosti su velike i u Oružanim snagama svoje mjesto mogu naći i pravnici, liječnici, ekonomisti, IT stručnjaci… Dijapazon poslova je jako širok i s tim ih pokušavamo privući da ostanu ovdje u ovoj našoj lijepoj hrvatskoj državi”, istaknuo je Đuro Đaković.

Svi zainteresirani tako su imali priliku u okviru Dana otvorenih vrata upoznati se s programom dragovoljnog vojnog osposobljavanja, s tim kako se postaje pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te sa sveučilišnim studijskim programima Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu, vojno vođenje i upravljanje te vojno inženjerstvo.

  

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno