24 C
Vinkovci
Utorak, 5. srpnja 2022.

Danas je blagdan Prikazanja Gospodinovog ili Svijećnica

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Po katoličkom kalndaru danas se slavi blagdan Prikazanja Gospodinovog u hramu ili Očišćenja Marijinog ili Svijećnica, spomen na dolazak Svete obitelji u hram. Tim se blagdanom prisjeća događaja iz Isusovog djetinjstva, kada su, prema Mojsijevom zakonu, Josip i Marija donijeli Isusa u jeruzalemski hram, da ga kao prvorođenca prikažu i posvete Gospodinu. Na današnji blagdan u crkvama se blagoslivljaju svijeće koje će se koristiti u obredima krštenja, tijelovskim procesijama i drugim prigodama.
Svetu misu u središnjoj vinkovačkoj crkvi Sv. Euzebija i Poliona predvodio je župni vikar Patrik Križanac.
„Mi se danas pitamo kako se ja kao ja krećem prema Bogu. Kako gori plamen u mome srcu. I na krštenju, prije nego što smo bili uvedeni u Crkvu, naši roditelji su se obvezali da će taj plamen, vječni život koji ćemo primiti u krštenju, čuvati tako što će nas odgajati prema Božjim zapovijedima. Tako se čuva Isus Krist u srcu. Mi se danas pitamo koliko je taj plamen božanskog života, koji sam primio na krštenju, u meni snažan i može li se on možda ugasiti, kao da nisam ni kršten bio. Pitamo se: idem li putem Božjih zapovjedi, putem ljubavi i putem vjere. I drugo, a to sve simboliziraju ove svijeće, je li taj plamen u meni takav da sam ja možda zapalio u životu još koju svijeću jer na blagdan svijećnice palimo svijeće jedni od drugih. To znači da je to dužnost svakog kršćanina. Paliti i održavati plamen svijeće osobe s kojom dijeliš prostor i vrijeme. Voditi drugoga k Bogu”, istaknuo je vlč. Križanac.
Danas, kazao je između ostaloga, svemu posvećujemo vrijeme i sve je to manje ili više potrebno, ali u usporedbi s plamenom božanskog života, koji smo primili na krštenju, sve je to u biti ništa i ništa od toga, kaže Sveto pismo, ne vrijedi ako se taj plamen milosti božje u čovjeku ugasi.
„Stoga nam je najvažnije znati kako taj plamen božje milosti raste u meni, kako se on čuva, kako se on pali, kako se obnavlja, da se ne bi možda ugasio. Pali se jednim sakramentom koji se zove sakrament mrtvih, a to je ispovijed. Jer oni koji su bili mrtvi, mrtvi po smrtnom grijehu, u njima se plamen u duši ugasi, ne umanji, nego smrtni grijeh u tebi ugasi taj plamen za Krista. I tu onda čovjek još s razlogom se osjeća manje vrijednim, nedostojnim možda biti u procesiji prema Bogu. Zato što svemu posvećujem pažnju osim onome što je najvažnije, svome srcu, svojoj nutrini. Naša nutrina je jezgra našeg bića. Jer ako zapostaviš čistoću svoga srca, ti su u stvari promašio, kako kaže Bog, bit života. A bit, suština života je biti s Bogom. I u dobru i u zlu. Ne napuštati Boga. To je bit života to znači da plamen u tebi gori”, istaknuo je vlč. Križanac.
Drugi sakrament, kazao je, koji je ulje za taj plamen, je sakrament svete mise.
„Kad se taj plamen meni povrati u svetoj ispovijedi jer obrisani su mi smrtni grijesi, drugi sakrament koji ne dozvoljava da se taj plamen ugasi je ovaj sakrament koji sada slavimo, sakrament svete mise. Ali taj sakrament je sakrament živih, a to znači da naša duša mora biti upaljena. Plamen mora plamtjeti da bi primili taj sakrament. Drugim riječima ja moram biti živ, a živ sam ako se grijeha čuvam i grijeh ispovijedam Dakle, ako imam htijenje, nakanu, bježati od grijeha i ispovijedati kada upadnem u nekakav grijeh, onda sveta misa u meni proizvodi vrijednost. Jer misa slabo ili ništa ne vrijedi ako nema plamena na svijeći, ako nema moje raspoloživosti za čuvanje, održavanje plamena, drugim riječima ako nema moje volje za Bogom”, istaknuo je vlč. Križanac.
A volja za Bogom, kazao je, vrlo je mala, ukoliko nema borbe s grijehom i ispovijedanja.
„Dakle dvije stvari nam čuvaju taj plamen, sveta ispovijed i sveta misa i još jedna vrlo važna stvar, a to je Božja riječ. Čitanje Božje riječi. Papa Franjo je rekao da bi bilo dobro, poželjno, da svaki kršćanin barem tri do pet minuta svaki dan čita Božju riječ, razumio ili ne razumio. Jer ti hraniš svoju dušu nečim što je živo, što je Bog. Dakle, da bi mislili na vlastiti plamen, a to znači da Bog ostane živ u nama, a ne samo ono što ću danas obući i kako privući pažnju na sebe, treba se fokusirati na one stvari koje nisu samo bitne već i presudne, a to je imati volju da budem s Bogom, volju da živim s Bogom i kad je dobro i kad je loše”, poručio je vlč. Patrik Križanac.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno