1 C
Vinkovci
Četvrtak, 25. travnja 2024.

Danas je najkraći dan godine i prvi dan zime

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Rano jutros u 4 sata i 27 minuta astronomski je započela zima. Točnije, nastupio je zimski solsticij ili suncostaj na sjevernoj polutci, trenutak u kojem zemljina os postiže najveću negativnu deklinaciju (–23°27) na svom kretanju oko Sunca.

Datum zimskog solsticija, najkraćeg dana u godini na sjevernoj polutci, najčešće se poklapa s prvim danom zime. No datum zimskog solsticija može varirati od 20. do 23. prosinca. Zimski solsticij označava veliku godišnju prekretnicu, astronomski početak zime te prelazak u razdoblje kada dani postaju sve dulji i svjetliji, a noći sve kraće.

Izraz solsticij potječe od latinskog solstitium, što znači “mirovanje Sunca”. Zimski solsticij je događaj koji su slavili drevni narodi te ih je ova pojava izbezumljivala. Zbog kratkog dana u mnogim drevnim kulturama 21. prosinca se slavio kao dan smrti i ponovnog rođenja božanstava koja su simbolizirala plodnost, svjetlost i Sunce.

Danas je tako najkraći dan u godini, a postupno ćemo imati sve više dnevnog svjetla idućih mjeseci. No, zimu započinjemo više jeseni primjerenijim prilikama uz pojačan vjetar i promjenjivu naoblaku te samo rijetku kišu koju donosi premještanje oslabljenog frontalnog poremećaja, prognoza je RTL-a.


Oblačnije u noći, ali biće više oblaka i tijekom prijepodneva u unutrašnjosti.

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj sunčana razdoblja, a uglavnom samo prema istoku može biti sasvim malo kiše. Vjetar postupno slabi, osobito navečer. Temperatura viša nego jučer, zamjetnije uz više sunca, bit će od 8 do 12 °C, lokalno čak 13 °C.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu pretežno oblačno, povremeno uz malo kiše. Puhat će umjeren do u Podravini ili gorju jak zapadni i sjeverozapadni vjetar, ali temperatura samo malo niža, bit će oko 10°C.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno