Svjetski dan glazbe slavi se svake godine 21. lipnja, kada se obilježava i kalendarski početak ljeta.

Ideja o Svjetskom danu glazbe začeta je 1976. godine u Francuskoj. Američki glazbenik Joel Cohen, tada zaposlenik jedne francuske radijske postaje, predložio je cjelonoćnu glazbenu proslavu prvog dana ljetnoga suncostaja.

Njegovu je ideju pet godina poslije prihvatio tadašnji francuski ministar kulture Jack Lang, a prva je proslava pod nazivom Fête de la Musique(Festival glazbe) održana 21. lipnja 1982. u Parizu. Od tada do danas glazbeni su se susreti i besplatni nastupi amaterskih i profesionalnih glazbenika povodom Svjetskoga dana glazbe i prvoga dana ljeta počeli organizirati u više od 460 gradova u 110 zemalja na svim kontinentima. U mnogim afričkim državama taj dan je proglašen i nacionalnim praznikom.

Donosimo vam i nekoliko činjenica o glazbi koje sigurno niste znali. 

– Jedno australsko istraživanje pokazalo je da pop i rock zvijezde umiru 25 godina mlađi nego njihovi vršnjaci.

– Ni jedan od članova legendarnog benda “Beatles” nije znao pisati ni čitati note.

– Najskuplji instrument na svijetu je Stradivarius violina, prodana na aukciji za 16 milijuna američkih dolara!

– Vaši otkucaji srca nastoje pratiti beat glazbe koju slušate iako toga niste ni svjesni.

– Istraživanje iz 2007. godine pokazalo je kako glazba, posebice klasična, pomaže biljkama da rastu brže.

– Warner Music grupa godišnje od autorskih prava na pjesmu “Happy Birthday To You” zaradi oko 2 milijuna američkih dolara.

– Glazba, kao seks i hrana, potiče otpuštanje dopamina u mozgu. Dopamin je neurotransmiter koji se aktivira u trenutku kad doživljavamo neko ugodno iskustvo. Njegova aktivacija utječe na osjećaj zadovoljstva, čini ljude više empatičnima, uspješnijima na poslu, fizički aktivnijima…