16 C
Vinkovci
Petak, 2. lipnja 2023.

Danas kreće docjepljivanje

Više od autora

- vl promo-
Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Do sredine siječnja prvu dozu cjepiva protiv COVID-19 u Hrvatskoj je primilo 45.906 osoba, a od danas počinje docjepljivanje drugom dozom, priopćeno je iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Docjepljivat će se osobe koje su od 27. prosinca koje su već primile prvu dozu cjepiva tvrtke Pfizer/BioNTech, prvog registriranog cjepiva na tržištu Europske unije. Cijepljenje drugom dozom organizirat će se na istom mjestu, odnosno jednako kao i prvo cijepljenje. Kako je priopćeno, točne termine za docjepljivanje odredit će zdravstvene ustanove i domovi za starije i nemoćne koji su proveli i prvo cijepljenje. Svi koji zbog opravdanih razloga neće moći pristupiti cijepljenju drugom dozom u predviđenom terminu trebaju se javiti izabranom liječniku obiteljske medicine ili nadležnom zavodu za javno zdravstvo radi dogovora o drugoj dozi.

Sve osobe cijepljene cjepivom Pfizer potrebno je docijepiti istim cjepivom za tri tjedna. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da optimalan razmak između primitka prve i druge doze tog cjepiva bude od 21 do 28 dana.


Prema kliničkim studijama, najveći razmak između primitka prve i druge doze ne bi trebao biti duži od šest tjedana, bar dok se ne prikupe znanstveni dokazi koji bi potvrdili opravdanost možebitno većih razmaka.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno