Kontaktirajte nas

Vijesti

Danas obilježavamo Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine

Objavljeno

-

Danas obilježavamo Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine. U Vukovar pristižu brojni hodočasnici, a očekuje ih se oko 100 tisuća iz svih krajeva Hrvatske i svijeta. Središnja svečanost obilježavanja započinje u 10 sati u dvorištu vukovarske bolnice, a potom će kolona sjećanja krenuti gradskim ulicama put Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata gdje će biti održana i sveta misa zadušnica. Izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije – predvođeno županom Božom Galićem, te izaslanstvo Hrvatske zajednice županija – predvođeno predsjednikom Zajednice županija i županom Šibensko-kninske županije Goranom Paukom, položiti će vijence i zapaliti svijeće, nakon službenog dijela programa odavanja počasti žrtvama Vukovara, na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru. Na taj način odati će počast svim sudionicima obrane Vukovara – Grada simbola samostalne hrvatske države.

Aktualno

30 godina Aljmaškog šlepa

Objavljeno

-

Napisao/la

    413 pregleda

Prije 30 godina prognanici Erduta, Dalja i Aljmaša protjerani su iz svojih domova i, tada jedinim mogućim putem – rijekom Dunavom i Dravom, pronašli su svoj privremeni dom u Osijeku. Prijevozno sredstvo bio je šlep za rasute terete, danas poznat kao Aljmaški šlep.

Po završetku mirne reintegracije prognanici su se pobjedonosno vratili svojim kućama, a s njima se vratila i Aljmaška Gospa. U nedjelju će obilježiti tri događaja s istim datumom: progonstvo mještana Dalja, Erduta i Aljmaša, pogibije redarstvenika u PP. Dalj, pripadnika ZNG-a i pripadnika Civilne zaštite 1. kolovoza 1991., pobjedonosni povratak iz progonstva 1. kolovoza 1998. i posveta aljmaške crkve i svetišta 1. kolovoza 2004.

Tim povodom Zajednica povratnika organizira domoljubni koncert tamburaške pjesme i glazbe na otvorenom u nedjelju, 1. kolovoza. Program će započeti Svetom misom u aljmaškom svetištu u 18 sati, nakon čega će se prikazati dokumentarni film “Šlep za rasute terete”. U 21 sat održat će se domoljubni koncert tamburaške glazbe povodom pobjedonosnog povratka prognanika, na otvorenom na Trgu B. Radića, na kojem će nastupiti Šima Jovanovac, Stjepan Jeršek – Štef, Viktorija Kulišić – Đenka i Blanka Došen. Uz pratnju tamburaškog orkestra BATOREK iz Osijeka, a kao posebni gosti bit će Antun – Tuca Nikolić te Žarko Plevnik reporter koji je 1.8.1991. izvještavao o tom događaju.

Koncert je za sve posjetitelje besplatan, a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, Županije osječko-baranjske i općine Erdut te u suglasju sa župnikom aljmaškog svetišta preč. kan. Antom Markićem.

Nastavi čitati

Aktualno

Početna tribina projekta „Unapređenje kvalitete života osoba treće životne dobi kroz poludnevni boravak“

Objavljeno

-

Napisao/la

    333 pregleda
Početna javna tribina zajedničkog EU-projekta Općine Ivankovo i Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci „Unapređenje kvalitete života osoba treće životne dobi kroz poludnevni boravak“ održana je danas 2021. u Ivankovu. Provodi se u sklopu Poziva unapređivanje infrastukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije. Projekt „težak“ 2.961.675,81 kn financiran je sredstvima EU-fondova na temelju ugovora s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, nositelj projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci, a partner Općina Ivankovo.
“U zajedničkom projektu Općine Ivankovo i Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci „Unapređenje kvalitete života osoba treće životne dobi kroz poludnevni boravak“ fokusirali smo se na upravo na one koji su nam život dali – osobe treće životne dobi, naše roditelje, djedove i bake, kojima želimo u njihovom životnom smiraju omogućiti organizirano uživanje u društvu svojih vršnjaka na kvalitetan način i u lijepo uređenom prostoru”, rekli su iz Općine.
Općina Ivankovo je za ovaj projekt ustupila zgradu u svom vlasništvu koja se nalazi na glavnoj ulici u Ivankovu, a koja će nakon građevinske rekonstrukcije unutarnjim uređenjem po svim zahtjevima Zakona o socijalnoj skrbi poboljšati socijalnu infrastrukturu i ispunjavati sve uvjete za provedbu programa poludnevnog boravka osoba treće životne dobi. Uređenjem fasade ova zgrada će postati ukras samog središta općine, a ono što je najvažnije po okončanju građevinskih radova: zgrada poludnevnog boravka za osobe treće životne dobi će postati mjesto okupljanja, stjecanja novih prijateljstava i unapređenja životnih navika, primjer poboljšanog pristupa socijalnim uslugama i primjer socijalne skrbi u zajednici. Sigurni smo da će svoje zadovoljstvo poludnevnim boravkom izraziti i korisnici – osobe treće životne dobi iz Ivankova, Retkovaca i Prkovaca, koji će biti organizirano prevoženi od svojih domova u ovaj prostor gdje će im biti organiziran zanimljiv program.
Ovaj je projekt primjer „win – win“ situacije u kojoj su na dobitku svi: osobe treće životne dobi dobivaju novi kvalitetan sadržaj u ispunjavanju slobodnog vremena, središte Ivankova vanjskim i unutarnjim uređenjem ove zgrade dobiva estetski ukras, Općina Ivankovo pokazuje istančan osjećaj za rješavanje problema osoba treće životne skrbi, a Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci kao pružatelj socijalnih usluga u zajednici dobiva nove mogućnosti za širenje spektra svojih usluga.

Nastavi čitati

Aktualno

Oblaganje prve vinkovačke dvokatnice na samom je kraju

Objavljeno

-

Napisao/la

    4137 pregleda

Zbog još veće sigurnosti, a i kako bi oku bilo ugodnije, u tijeku je oblaganje kompletne zgrade s oslikanim panelima Pikovog podruma u izvornom obliku kakvog ga Vinkovčani ranih devedesetih pamte.

Djelomična sanacija zgrade na uglu ulica Jurja Dalmatinca i Kralja Zvonimira započela je prije gotovo mjesec dana, a radovi su sad već pri samom kraju. Nekadašnja lijepa zgrada, u čijem je podrumu i dijelu prizemlja nekada bio i ugostiteljski objekt, a na gornjim etažama stanovi i uredi, nakon više desetaka godina napokon je barem prividno sanirana.

Podsjećamo, iz Grada su, u svrhu zaštite prolaznika, poduzeli sve što su mogli s obzirom da se radi o privatnom posjedu. Velik je to problem jer je pitanje vlasništva i dosta komplicirano posebice što, neki od suvlasnika ove zgrade ili njihovi nasljednici, prema nekim saznanjima, žive diljem svijeta što dodatno otežava dogovor kojim bi se riješio problem ove zgrade.

Sagrađena je između 1907. i 1920., a projektirao ju je Karl Basler, poznati vinkovački arhitekt. Zgrada sagrađena za trgovačku obitelj Jakoba Schlesingera prva je vinkovačka dvokatnica.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 11 sati

30 godina Aljmaškog šlepa

Prije 30 godina prognanici Erduta, Dalja i Aljmaša protjerani su iz svojih domova i, tada jedinim mogućim putem – rijekom...

Aktualnoprije 12 sati

Početna tribina projekta „Unapređenje kvalitete života osoba treće životne dobi kroz poludnevni boravak“

Početna javna tribina zajedničkog EU-projekta Općine Ivankovo i Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci „Unapređenje kvalitete života osoba treće životne dobi...

Aktualnoprije 13 sati

Oblaganje prve vinkovačke dvokatnice na samom je kraju

Zbog još veće sigurnosti, a i kako bi oku bilo ugodnije, u tijeku je oblaganje kompletne zgrade s oslikanim panelima...

Aktualnoprije 15 sati

Otvoreni Balkan po uzoru na Schengensku zonu

Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija potpisale su sporazume čiji je cilj olakšati trgovinu u regiji, stvoriti jedinstveno tržište rada i...

Aktualnoprije 17 sati

Mjere se produžuju do 15. kolovoza

Nacionalni je stožer Civilne zaštite do 15. kolovoza produžio mjere koje se tiču obveznog nošenja maski, trgovina, javnog prijevoza i...

Aktualnoprije 18 sati

U Hrvatskoj 170 novozaraženih, preminule 4 osobe

U protekla 24 sata zabilježeno je 170 novih slučajeva oboljelih od COVID-19 pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas...

Aktualnoprije 19 sati

Antikvarijat Libar

Ljeto je u svom puno jeku, uživamo u praznicima i danima bez škole. Iako možda u ovom trenutku još ne...

Aktualnoprije 19 sati

Potraga za bjeguncima na području Vukovara

Foto: Hrvatski radio Vukovar Policijska uprava vukovarsko-srijemska izvjestila je kako je jučer oko 16,40 sati u Vukovaru, na Trgu Republike...

Najčitanije