Udruga „Breskorka” iz Tovarnika danas će u pješačkoj zoni prvi put u Vinkovcima izložiti uzgojene rajčice, tikve i egzotične biljne vrste od 17 do 20 sati, a posjetitelji će imati priliku degustirati pripremljene proizvode.
Osnovao ju je Mićo Brkanović 2015. godine koji je veći dio svog života posvetio uzgoju tikvi, rajčica i egzotičnih biljnih vrsta, a s vremenom je stekao velik broj pristaša i istomišljenika, kaže predsjednica Udruge Jelena Horvatović.
Trenutno broje preko 30 članova, a u planu im je novim projektima zainteresirati mlađu populaciju. „Kad bi ljubav i strast s kojom sadašnji članovi djeluju u udruzi zamijenili komercijalom i profitom možda bi bilo više članova”, istaknula je. Pored rajčica, navodi, članovi uzgajaju razne sorte tikvi i bundeva među kojima je i breskorka (ludara, bugarka, misirača) po kojoj je udruga dobila ime.
Nekoliko godina članovi sudjeluju na Tovarničkom jesenskom festivalu u sklopu kojeg je Bundevijada gdje se bira najteža bundeva i najduža tikva. „S ponosom se možemo pohvaliti da je jedan član naše udruge uzgojio bundevu od 674 kg, a drugi član tikvu dugačku 295 cm”, dodaje. Ovo je četvrti put da organiziraju „Dan rajčice”, iako prvi put u Vinkovcima, a žele pokazati rezultat njihovog cjelogodišnjeg rada i truda. „S obzirom na to da je nevrijeme koje nas je nedavno snašlo dosta toga uništilo, ipak se uspjelo nešto spasiti i nastojat ćemo izložiti što više sorti, a bit će tu pored rajčica i drugih biljnih vrsta”, pojašnjava dodavši kako im prodaja nije u prvom planu, viškove će podijeliti, a donaciju u bilo kojem obliku sa zahvalnošću prihvatiti.
Uzgoj rajčice počinje u ovo doba, kad plodovi maksimalno dozriju. „Ako uzgajate samo 10 sorti rajčica treba vam 10 posuda za fermentaciju, nakon toga svaku sortu ispirete, sušite i spremate pazeći da ni jedna sjemenka jedne vrste ne završi u drugoj. Na proljeće slijedi sjetva, pikiranje i uzgoj presadnica, sve uz jako puno evidencije kako bi u konačnici dobili željene plodove”, savjetuje čelnica Udruge koja je ovu zanimljivost prenijela iz iskustava članova i prijatelja. Isto tako, uživa u tome što radi, a članovi uz puno ljubavi, vremena, truda i novca čuvaju biljke kako bi bile zdrave uz ekološki uzgoj. „Pozivamo sve zainteresirane da se pridruže udruzi kako bismo sačuvali stare sorte i učinili udrugu bogatijom i članovima i biljem”, poručuje.