Grad Vinkovci, Vukovarsko-srijemska županija i Hrvatska mreža zdravih gradova tradicionalno organiziraju Sajam zdravlja u Vinkovcima. 23. Sajam zdravlja, s međunarodnim sudjelovanjem, održat će se u Vinkovcima od 12. do 14. travnja, sa središnjom temom “Platforma ulaganja u rani razvoj djece – značaj predškolskog obrazovanja”

Financije, znanost – tehnika, te kultura – umjetnost, to su tri nova područja koja su organizatori otvorili u sklopu Sajma zdravlja, a na temeljima uspjeha mladih robotičara

23. Sajam zdravlja bit će svečano otvoren danas u 11 sati u dvorani Barun Trenk

Grad Vinkovci kao član Hrvatske mreže zdravih gradova uključio se već od 2000. godine u organizaciju Sajma zdravlja. Prva dva su održana u Zagrebu, potom četiri u Osijeku, a svi ostali u Vinkovcima. “Zajedno s Hrvatskom mrežom zdravih gradova punih 18 godina radimo očito vrlo uspješno i pozitivno prihvaćen Sajam zdravlja, na kojem svake godine izmjenjujemo iskustva. Ovo je manifestacija koja je od velike koristi za Vinkovce, Vukovarsko-srijemsku županiju i istočni dio Hrvatske“, ističe zamjenica pročelnika Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Grada Vinkovaca i koordinatorica Sajma zdravlja Mandica Sanković, koja posebno ističe da već danas počinje Festival znanosti i robotike.

Financije, znanost-tehnika, te kultura-umjetnost, to su tri nova područja koja smo otvorili u sklopu Sajma zdravlja, i to ne na samoj želji nego na temeljima velikih postignuća naših mladih robotičara i njihovih mentora iz Gimnazije M. A. Reljkovića i Tehničke škole Ruđera Boškovića. Prije svega, dakle, prezentirati ćemo mlade robotičare i njihova postignuća na svjetskoj razini. Poslije toga imamo okrugli stol “Implementacija zakona o zdravstvenoj zaštiti u sustavu primarne zdravstvene zaštite”, što je vrlo korisna tema, možda ne toliko atraktivna, ali životno izuzetno važna. Nadalje, imamo Simpozij psihologa i pedagoga, kao i već tradicionalni Forum veterinarstva, Stručno usavršavanje inženjera šumarstva i drvne tehnologije, Forum zdravih gradova i županija sa središnjom temom “Platforma ulaganja u rani razvoj djece predškolskog obrazovanja, potom i konferenciju “Kako prirodnim metodama do zdravlja”, Simpozij sestrinstva, Simpozij novinarstva, Umjetnost komunikacije i Dan mađarske kulture“, kaže Mandica Sanković.

Suvremene tehnologije

Organizatori kroz Sajam zdravlja žele promovirati suvremene tehnologije, suvremene modele komunikacije pa će s Art klubom, koji je partner ovogodišnjeg Sajma zdravlja, prikazati što je to najnovije u komunikacijama, a surađivati će i s HRT-om, Glasom Slavonije, Novostima i Vinkovačkom televizijom, te na taj način pokazati što zapravo kroz temu novinarstva i suvremenih komunikacijskih sredstava trebamo naučiti o svemu što se zbiva iza onoga što svakodnevno čitamo, gledamo i slušamo.

Kada govorimo o najznačajnijem dijelu Sajma moramo govoriti o dva područja. Jedno područje je klasični sajamski dio i stručno edukativni dio. U stručno edukativnom dijelu bi naglasak dala na Simpozij zdravlja i zdravstvo vezano za Implementaciju Zakona o zdravstvenoj zaštiti u sustavu primarne zdravstvene zaštite i Forum zdravih gradova i županija za platformu ulaganja u rani razvoj djece iz našeg predškolskog obrazovanja, jer definitivno su i jedna i druga tema ključne za razvoj cjelokupne populacije. Bez obzira na dob, spol ili bilo što drugo. Znači kroz platformu ulaganja moramo govoriti istovremeno i o platformi ulaganja u razvoj odraslih osoba koje daju primjer našoj mladoj populaciji i uče ih, dakle to je jedna široka tema koja je za nas sve skupa životno značajna. A vezano za Simpozij zdravlja i zdravstvo i Implementaciju zakona o zdravstvenoj zaštiti u sustavu primarne zdravstvene zaštite, to je ozbiljna tema koja govori o organizaciji primarne zdravstvene zaštite i primjene zakona kako bismo što praktičnije počeli raditi na njegovom korištenju. I upravo iz tog razloga će Ministarstvo zdravstva biti nazočno na Sajmu kao naš pokrovitelj, kako bismo zajedničkim snagama, što regionalnim, što državnim, zajedno premostili probleme koji su na popisu“, objašnjava koordinatorica Sanković.

Robotika i zdravlje

Festival robotike održava su u petak, subotu i nedjelju na Sajmu zdravlja i prilika je to da svi upoznaju mlade robotičare, od kojih doista imamo što vidjeti i naučiti. Suvremene tehnologije u komunikaciji, ali isto tako i robotici su perspektiva i budućnost i tu treba puno ulagati, a to su dokazali učenici iz Gimnazije i Tehničkih škola, ali i iz osnovnih škola, recimo iz područne škole u Ceriću, gdje učenici samozatajnim radom sa svojim mentorima postižu odlične rezultate.

Isto tako i naša vinkovačka udruga Locus koja se bavi robotičarskim radom i suvremenim tehnologijama ima što za pokazati, a pokazat će u subotu na Sajmu u dvorani Barun Trenk s početkom u 10 sati. Kada govorimo o robotici onda se pitamo gdje je tu zdravlje. Zapravo cjelokupna dijagnoza se zasniva na robotici, odnosno dijagnoza zdravlja i dijagnoza utvrđivanja stanja organizma, tako da ćemo na Sajmu zdravlja na štandovima tehničkih škola iz Vinkovaca i Vukovara, ali i štandu vinkovačke Gimnazije, moći putem softvera koji su izradili vrijedni učenici sa svojim mentorima vrlo jednostavnim modelima ispitati svoje zdravstveno stanje i doći do onih osnovnih pokazatelja stanja organizma“, napominje Sanković.

Dodaje da je ovogodišnji Sajam bogat izlagačima i da mjesta nema još od prije mjesec dana, pa su nekima čak morali i otkazati. Domovi zdravlja u Vinkovcima, Vukovaru i Županji, bolnice u Vinkovcima i Vukovaru, Bolnica hrvatskih veterana i županijski Zavod za javno zdravstvo partneri su Sajma i na to su organizatori, kažu, izuzetno ponosni.

Cijelu vidljivost sajma postigli smo u suradnji s Art klubom Vinkovci, što će ove godine biti ogromni iskorak u vidljivosti sajma kao manifestacije, ali isto tako i u organizaciji. Doista ovaj, 23. Sajam zdravlja pokazuje što se sve može postići zajedništvom i intersektorskom suradnjom, dakle sinergijom. Kad se ruke slože sve s može, to je očito“, poručuje Mandica Sanković.