24 C
Vinkovci
Petak, 19. kolovoza 2022.

Danas počinje Svjetski/Europski tjedan novca

Više od autora

- vl promo-


Svjetski i Europski tjedan novca obilježava se od 25. do 31. ožujka. Cilj inicijative je educirati djecu i mlade o upravljanju novcem kako bi u budućnosti mogli donositi pametne financijske odluke.

Provodi se od 2012. godine, a ove godine u projektu sudjeluje 169 zemalja. Petu godinu zaredom, Hrvatska gospodarska komora obilježava Tjedan novca kroz podizanje financijske pismenosti mladih.

U želji da sustavno i trajno potiče učenje i poučavanje  financijske pismenosti kako bi što više građana, posebice mladih, steklo financijsko obrazovanje, Hrvatska i ove godine obilježava Svjetski tjedan novca, Global Money Week (www.globalmoneyweek.org) i Europski tjedan novca, European Money Week (www.europenmoneyweek.eu).

Prema definiciji Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) : „Financijsko obrazovanje je proces izgradnje kapaciteta kojim pojedinci podižu svoje razumijevanje financijskih proizvoda i sadržaja te putem informacija, poučavanja i objektivnih savjeta razvijaju vještine i samopouzdanje, kako bi mogli postati svjesniji financijskih rizika, ali i prilika za informirane odluke, te kako bi znali kome se obratiti za pomoć, izgraditi prikladne stavove i reakcije, a radi poboljšanja svog financijskog položaja i dobrog upravljanja novcem.“

Svjetski  tjedan novca jest godišnja inicijativa Child & Youth Finance Internationala (CYFI) koji u suradnji s Organizacijom za ekonomsku suradnju i razvoj (eng. OECD) te ove godine u suradnji s Afričkom Unijom (eng. African Union), kontinuirano radi na podizanju financijske svijesti kod djece i mladih. Nastoji se što više potaknuti mlade na razmišljanje o novčanim pitanjima, sredstvima koja je potrebno osigurati za život te o poduzetništvu. Od 2012. godine održano je sedam kampanja kojima su bila obuhvaćena 32 milijuna djece i mladih u 169 zemalja diljem svijeta.

Financijsko opismenjavanje krucijalno je zbog iznimno dinamičnog načina života koji većina građana danas vodi (česta promjena zaposlenja, životnog stila, različite životne situacije) te isto tako pojave sve složenijih financijskih proizvoda i usluga u rastućim i sve dinamičnijim financijskim tržištima te ubrzanog razvoja novih tehnologija. Stoga je potrebno  educirati mlade i potaknuti ih na razmišljanje o budućnosti i planiranju, uputiti na jačanje svijesti o prihodima odnosno rashodima, kako bi bili sposobni ispravno odlučivati o potrošnji, odnosno voditi sami svoj osobni proračun i nastojati ostvariti štednju.

Zbog svega navedenog iznimno je važno sudjelovanje medija na prezentaciji u Ministarstvu financija kako bi se upravo u suradnji s medijima uspjelo doprijeti do što većeg broja građana, a posebice mladih. Cilj je stavljanja snažnijeg naglaska na financijsku pismenost i aktivnosti koje se provode vezano uz financijsko opismenjavanje u Hrvatskoj.
Svjetski tjedan novca obilježava se u Hrvatskoj od 2014. godine, a Europski tjedan novca obilježava se u Europi i Hrvatskoj od 2015. godine.

“Poseban naglasak stavljen je na nove tehnologije i digitalnu transformaciju jer su danas sve složeniji financijski proizvodi dostupni velikom broju građana. Prošle smo godine educirali više od 1.300 učenika, studenata i profesora“, rekao je direktor Sektora za financijske institucije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić. Uz predavanje za studente Ekonomskog fakulteta u Zagreb, održat će se i edukacije za učenike srednjih škola u Virovitici, Bjelovaru, Varaždinu, Požegi i Šibeniku.”

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno