Čelnik srednjoškolskog sindikata Branimir Mihalinec, poručio je jučer da štrajk prosvjetara ide jednakom snagom i da zaposlenici u sustavu obrazovanja i dalje iskazuju nezadovoljstvo radom Vlade. Dodao je i da prvi privremeni podaci o izlaznosti pokazuju da je oko 90% srednjih škola u štrajku. “Na sastanku s ministricom obrazovanja Blaženkom Divjak sindikati su odbili njezin prijedlog da održe nastavu za učenike osmih razreda i maturante jer smatraju da ministrica time želi oslabiti štrajk.

“Ni najmanju namjeru nemamo činiti štetu učenicima. Štetu učenicima i roditeljima, ako osjećaju da je imaju, učinila je Vlada i predsjednik Vlade koji 28 dana ne razgovara sa zaposlenima u štrajku. To je nenormalno, u nijednoj zemlji se to ne događa. Sindikati nisu krivi što premijer Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić ne žele razgovarati sa štrajkašima. To je neodgovorno prema građanima, prema učenicima i roditeljima. Sada žele da za tu neodogovornost krivnju snose sindikati koji se bore za bolji status i izjednačavanje plaća s ostalim javnim službama i sustavom obrazovanja”, istaknuo je Mihalinec.

Napomenuo je da je danas na programu redovan sastanak pregovaračkih odbora sindikata javnih službi i Vlade za osnovicu za plaće u javnim službama, ali da to nije sastanak na kojem se rješava problem cijelog odgojno-obrazovnog sustava koji je u štrajku. Podsjetio je da su već bili na takvom sastanku te ga napustili jer se na njemu nije raspravljalo o koeficijentima. Za danas su sindikati najavili simboličan “prosvjed šutnje” na Markovu trgu u prijepodnevnim satima.