Kontaktirajte nas

Vijesti

Danas se obilježava Dan planeta Zemlje

Objavljeno

-

Danas se obilježava Dan planeta Zemlje. Policijske službenice za prevenciju pozivaju građane da se pridruže u provedbi aktivnostima koje za cilj imaju skrenuti pozornost cjelokupne javnosti, posebice djece i mladih, na važnost i potrebu zaštite okoliša i prirode. Policijske službenice za prevenciju u okviru provedbe nacionalnog preventivnog projekta „Zdrav za 5“ u suradnji s učenicima i učiteljima osnovne škole „Vladimir Nazor“, Komletinci i osnovne škole Slakovci uključile su se u niz aktivnosti koje upućuju na zdravi odnos prema sebi i prirodi. Program akcije počinje u 11 sati i 15 minuta u Osnovnoj školi „Vladimir Nazor“ Komletinci, gdje će se održati svjetska ekološka akcija Zelena čistka – jedan dan za čist okoliš, a nakon toga akcija se održava u osvnoj školi Slakovci.

Klikni za komentar

You must be logged in to post a comment Prijava

Komentiraj

Vijesti

Objavljeni najbolji radovi književnog natječaja “Tena i Tenica”

Objavljeno

-

Napisao/la

    8 pregleda

Natječaj “Tena i Tenica” pokrenut je 2018. godine na Lutkarskom proljeću u sklopu Susreta književnika za djecu i mlade. Ograničeni pandemijskim preprekama, organizatori u 2021. godini nisu mogli provesti natječaj te su stoga ovaj, treći natječaj za najbolji dramski tekst “Tena i Tenica”, zaključili tek sada.

Umjetnička organizacija Asser Savus i Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade udružili su snage kako bi hrvatskim kazalištima ponudili dramske tekstove hrvatskih pisaca za najmlađe i igrokaze koje su pisali mladi za svoje vršnjake.

Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Snježana Babić Višnjić, Silvija Šesto i Viktor Lukačević odlučili su da je u kategoriji dramskog teksta za djecu i mlade”Tena” (odrasli autori) najbolje djelo ”Brundeša”, autorice Tanje Radović iz Zagreba. „Brundeša“ je priča nastala prema istinitom događaju, o spašavanju medvjedića Brundeše i osnivanju utočišta u Kuterevu.

“Tenica”, nagrada za dramski tekst koji pišu osnovnoškolci, ide u ruke mlade spisateljice Zore Šarčević, učenice 6. razreda OŠ Zorke Sever u Popovači, za djelo „Kuhinjski rat“. Oba su se rada istaknula svojim zauzimanjem za njegovanje općeljudskih vrijednosti i poticanjem osjećaja za drugoga, što nije promaknulo povjerenstvu koje ih je odlučilo nagraditi.

Dobitnici nagrade “Tena” pripada novčana nagrada, statua „Tena“ i priznanje, dok nagrada “Tenica” donosi statuu „Tenica“, priznanje i paket odabranih knjiga. Umjetničke statue „Tena“ i „Tenica“ rad su umjetnika Davora Schunka.

Uz čestitke dobitnicama iskreno se nadaju kako će kazališta prepoznati vrijednosti izabranih tekstova. Uručenje nagrada, kao i koncertno čitanje nagrađenih djela, bit će održano početkom travnja u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Vinkovcima tijekom 27. Lutkarskog proljeća. Datum dodjele nagrada bit će određen naknadno, kako to budu dopuštale okolnosti, o čemu ćemo vas pravodobno obavijestiti.

Nastavi čitati

Aktualno

Promjene na sudovima

Objavljeno

-

Napisao/la

    38 pregleda

Pripremljene su zakonske izmjene u kojima su strogo definirani rokovi u kojima će suci morati donijeti odluku.

Najdulji rok za prvostupanjsku odluku iznosit će tri godine dok će se o žalbi odlučivati najdulje unutar godine dana. U roku 12 mjeseci morat će okončati i sporovi male vrijednosti – do 10 odnosno 50 tisuća kuna u trgovačkim postupcima, a žalbeni postupak mora završiti unutar šest mjeseci. Radi se o parničnom zakonu koji ide na javno savjetovanje, a osim toga uvodi se i rok za održavanje pripremnog ročišta i to tri mjeseca od dana kada je sud zaprimio odgovor na tužbu ili isteka roka za odgovor na tužbu. Kada sudac zaključi pripremno ročište, glavna rasprava mora biti održana u roku šest mjeseci.

Pooštravanje se odnosi i na Vrhovni sud pa će se o dopuštenju o prijedlogu za reviziju odlučivati u roku šest mjeseci od zaprimanja prijedloga. Ako revizija dobije zeleno svjetlo, Vrhovni sud će odluku morati donijeti unutar dvije godine. Novost je da se uvodi i procesni kalendar u kojem će sudac po zakonu morati planirati svoj rad te će već na prvom ročištu definirati okvirni plan aktivnosti, a bit će točno propisano što on sve mora sadržavati.

Prva stavka bit će sažetak svih spornih činjenica i pravnih pitanja što će omogućiti sucu jasniji pregled situacije i precizirana pitanja kojima se mora baviti. Druga će se odnositi na dokaze odnosno popis dokaznih materijala u startu. Bez odgode će navesti koje će svjedoke ispitati, koje dokumente, ugovore, spise treba pribaviti, obaviti uvid u njih, kao i eventualne druge dokaze. Potom sudac sam određuje rok za pribavljanje dokaza, a u pripremi je i određivanje rokova za podnošenje pisanih očitovanja stranaka na navode protivne stranke. Peta stavka se odnosi na određivanje datuma i vremena održavanja svih ročišta za glavnu raspravu.

Važno je naglasiti kako ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica nalaže sucima obavezno tonsko snimanje ročišta, ali pritom neće biti obavezan transkript tonske snimke. Zapisnik će voditi o isključivo najbitnijim stvarima što će uvelike skratiti trajanje ročišta, a zbog tonske snimke bit će transparentnije i podložnije kontroli. Ogledne postupke moći će pokrenuti i stranke te opumoćenici, a umjesto pet sudaca Vrhovnog suda odlučivat će njih trinaest.

Dodajmo, sud će rješenjem odlučiti može li se održati ročište na daljinu, a na to neće biti moguća žalba.

Nastavi čitati

Vijesti

VSŽ: 209 novooboljelih od koronavirusa

Objavljeno

-

Napisao/la

    118 pregleda

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 209 novih pozitivnih osoba na COVID-19, potvrđenih PCR testiranjem ( 71 osoba iz Vinkovaca, po 22 osobe iz Vukovara i Županje, 21 osoba iz Ivankova, 10 osoba iz Nuštra, 5 osoba iz Mirkovaca, 4 osobe iz Andrijaševaca, Babine Grede, Otoka i Vođinaca, 3 osobe iz Borova, 2 osobe iz Gaboša, Iloka, Jarmine, Nijemaca, Ostrova, Rajevog Sela, Rokovaca, Starih Jankovaca, Šiškovaca i Trpinje, te po 1 osoba iz Banovaca, Bošnjaka, Bršadina, Cerića, Gradišta, Gunje, Karadžićeva, Komletinaca, Marinaca, Novih Mikanovaca, Pačetina, Podgrađa, Podrinja, Privlake, Retkovaca, Slakovaca, Starih Mikanovaca, Tordinaca i Tovarnika ).  Preminula je jedna osoba .

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 25269, od kojih su 23773 izliječene, a ukupno su preminule 404 osobe.

Trenutno su u županiji  72 osobe hospitalizirane zbog COVID-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirano je 537 osoba, te je ukupno do sada testiranih osoba na području županije 131079.

U samoizolaciji se na području županije nalazi 1852 osoba.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji, 83 je pozitivnih osoba iz sustava zdravstva ( 13 liječnika, 38 med. sestara / tehničara, 17 drugih zdravstvenih radnika, 15 nezdravstvenih radnika zaposlenih u zdravstvu ).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva nalazi se 8 radnika ( 1 liječnik, 5 med. sestara / tehničara, 0 drugih zdravstvenih radnika, 2 nezdravstvena radnika zaposlena u zdravstvu ).

Nastavi čitati

Zadnje objave

Vijestiprije 14 minuta

Objavljeni najbolji radovi književnog natječaja “Tena i Tenica”

Natječaj “Tena i Tenica” pokrenut je 2018. godine na Lutkarskom proljeću u sklopu Susreta književnika za djecu i mlade. Ograničeni...

Aktualnoprije 2 sata

Promjene na sudovima

Pripremljene su zakonske izmjene u kojima su strogo definirani rokovi u kojima će suci morati donijeti odluku. Najdulji rok za...

Vijestiprije 3 sata

VSŽ: 209 novooboljelih od koronavirusa

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 209 novih pozitivnih osoba na COVID-19,...

Aktualnoprije 3 sata

OECD otvorio pregovore o članstvu s Hrvatskom

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) objavila je da je otvorila pregovore s Hrvatskom i još pet zemalja o...

Aktualnoprije 4 sata

Završetak radova u Kačićevoj do 10. veljače

Vinkovački vodovod i kanalizacija (VVK) započeo je s radovima na sanaciji dijela mreže odvodnje u Ulici Andrije Kačića Miošića na...

Aktualnoprije 18 sati

Održane radionice pripreme za apliciranje za dodjelu sredstava, udruge dobile sve potrebne informacije

U svrhu pružanja potpore i savjeta za pripremu što kvalitetnijeg projektnog prijedloga, Grad Vinkovci organizirao je edukativne radionice koje su...

Vijestiprije 20 sati

Globus – Gradimo Lokalnu Održivost za Bolje Uspješnije Sutra

Globusi je novi autorski projekt Nansen dijalog centra iz Osijeka i deset partnerskih škola iz Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. Kroz...

Aktualnoprije 20 sati

Marko Polešćuk brončani na kadetskom Grand Prix-u u Zagrebu

U Zagrebu je 22. i 23. siječnja na plivalištu Mladost u organizaciji Plivačkog kluba Medveščak održano treće kadetsko Grand Prix...

Najčitanije