25 C
Vinkovci
Srijeda, 6. srpnja 2022.

Danas se obilježava Međunarodni dan nestalih osoba

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr


Međunarodni dan nestalih osoba je dan koji se u Republici Hrvatskoj obilježava od 2006. godine. Sjećamo se svih osoba koje se smatraju nestalima bez obzira da li su nestali kao posljedica oružanih sukoba, zločina protiv čovječnosti ili kršenja ljudskih prava, a čije su nam sudbine i mjesta ukopa nepoznati.  Ovaj dan ujedno je i prilika podsjetiti javnost kako je svaka informacija o nestaloj osobi zlata vrijedna.

U Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba najstarija prijava datira iz 1961. godine. Riječ je o Justini Petje koja je posljednji put viđena 5. studenoga 1961. u Zagrebu, a okolnosti nestanka nisu poznate. 2015. godine policiji je prijavljeno nešto manje od 2450 nestanaka. Od toga se oko 1550  prijavljenih nestanaka odnosi na maloljetne osobe, a oko 900 prijavljenih nestanaka na osobe starije od 18 godina. U istoj je godini obustavljeno oko 2400 potraga za nestalim osobama, odnosno oko 1550 potraga za maloljetnicima i oko 850 potraga za punoljetnim osobama. Broj obustavljenih potraga se odnosi i na osobe čiji su nestanci prijavljeni prijašnjih godina. U ovom trenutku hrvatska policija traga za 2556 osoba, dok se najveći broj, njih čak 70 posto odnosi na osobe nestale tijekom Domovinskog rata.

Međunarodni dan nestalih osoba obilježava se diljem svijeta i mnogi će se pokloniti i svoje poštovanje prema nestalima i članovima njihovih obitelji iskazati postavljanjem slike sa siluetom.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno