Nakon što su proslavili Božić te jučer blagdan sv. Stjepana, katolički vjernici danas slave sv. Ivana. Na blagdan sv. Ivana blagoslivljalo se vino, a slama unesena na Badnjak iznosila se iz doma i postavljala na voćke, da bi bolje rodile naredne godine.
Svetog Ivana, rođenog u ribarskoj obitelji, zajedno s bratom Jakovom jednom prilikom, dok su krpali mreže, pozvao je sam Isus da pođu za njim, što su oni spremno i učinili. Njih su dvojica, zajedno sa svetim Petrom, bili najbliži Isusovi učenici, koji su mogli svjedočiti o posebnim događajima iz života svoga Gospodina.
Dok je Jakov prvi od apostola podnio mučeničku smrt, sv. Ivan svoju je vjeru svjedočio životom posebno osnivajući kršćanske zajednice i posvećujući se pisanju. Nakon Marijine smrti, koju joj je Isus na križu povjerio kao svoju majku, putovao je Judejom i propovijedao, a potom je otišao u Malu Aziju i ondje osnovao sedam Crkava.
Prema predaji, odveden je u Rim i mučen u vrelom ulju, a nakon što je preživio, prognan je na otoku Patmosu u Egejskom moru i osuđen na rad u rudnicima. Ondje je napisao Knjigu otkrivenja, a kad je za vrijeme cara Nerve bio oslobođen, vratio se u Efez, gdje je napisao svoje Evanđelje i tri poslanice i ondje je u dubokoj starosti od oko 100 godina i umro.
Štuje se kao zaštitnik teologa, pisaca, skladatelja, slikara, zazivaju ga kod opeklina, žrtava požara, a štuje se i kao zaštitnik prijateljstava.