7 C
Vinkovci
Četvrtak, 29. veljače 2024.

Danas slavimo blagdan sv. Martina zaštitnika Vukovarsko-srijemske županije

Više od autora

- vl promo-
Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Svetog Martina štujemo kao zaštitnik vinara i vinogradara, ali i kao zagovornik protiv alkoholizma, no osim toga, i kao jedan od zaštitnika Francuske, zaštitnik konjanika i uzgajivača konja, vojnika, hotelijera, borbe protiv siromaštva. Umro je 8. studenog 397. godine. u Francuskoj, a pokopan 11. studenog i upravo dan njegovog pokopa obilježava se kao spomendan sv. Martina, biskupa, prvog sveca koji nije bio mučenik.

Sveti Martin, osim što je zaštitnik vinara, vinogradara i vojnika, zaštitnik je i Vukovarsko-srijemske županije, koja danas slavi svoj dan. Dan Vukovarsko-srijemske županije svake se godine slavi u drugom gradu pa je tako ovoga puta na redu Vukovar.

No, zbog epidemiološke situacije s proslave Dana Vukovarsko-srijemske županije izostat će svečana sjednica Županijske skupštine. Predviđena je samo svečanost dodjele županijskih nagrada s prijenosom uživo iz Hrvatskog doma na Vinkovačkoj televiziji i web i facebook stranici Županije s početkom u 10 sati. Ovaj svetac rođen je 316. godine, kao sin rimskog vojnog časnika u panonskoj Sabariji, u današnjem Szombathelyu u Mađarskoj. Sveti Martin dio djetinjstva proveo je u talijanskom gradu Paviji. Tu je usvojio dio humanističke naobrazbe. U Paviji, Martin dolazi u kontakt s kršćanima koji su ga zanijeli svojom idejom ljubavi prema bližnjem. Roditelji, koji nisu bili kršćani, odvraćali su ga od, tada još, nove vjere. Smatrali su kršćanstvo čudnom istočnjačkom sektom. Protiv njegove volje, unovačili su ga u carsku gardu.Usred zime, našao se pred vratima grada Amiensa u Galiji te susreo siromaha prosjaka, koji je od njega zatražio milostinju. Nemajući kod sebe novaca, a gledajući prosjaka kako se smrzava, odrezao je polovicu svoga vojničkoga plašta i dao mu da se zaogrne. Sljedeće je noći usnio san vidjevši samoga Gospodina, zaogrnuta u polovicu plašta, koji mu je govorio: “Ovim me je plaštom zaogrnuo Martin”.

Završivši vojnu službu i oprostivši se zauvijek od nje, Martin je bio zaređen. Nakon toga se vratio kući u Panoniju, gdje mu je uspjelo pridobiti za kršćanstvo vlastitu majku. Od kuće je pošao u Milano, gdje se vodila duhovna borba protiv krivovjeraca arijanaca. Martin je i tu branio vjeru u Kristovo božanstvo, u njegovu istobitnost s Ocem. Zbog toga je bio prognan iz Milana te se sklonio u pokrajinu Liguriju. No ni tu nije dugo ostao, već je pošao u Poitiers, u Galiju, gdje se predao kontemplativnom životu u samostanu. Bio je izabran za biskupa grada Toursa te posvećen 370., a 371. godine izabran je za biskupa. Blagdan Sv. Martina jedan je od naših najveselijih blagdana, naročito u sjevernoj Hrvatskoj. Tradicija već stoljećima nalaže da se na “Martinje” održava ceremonija krštenja mladog vina, koja ne prolazi bez dobre kapljice i bogate trpeze.

Svima koji danas slave imendan i štuju sv. Martina želimo sve najbolje i da uživaju u dobroj kapljici, no da u svemu imaju mjeru i ne pretjeruju. Pogotovo da ne sjedaju za volan svojih automobila.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno