Deveti je dan štrajka u osnovnim i srednjim školama, a nakon što nastave jučer nije bilo u cijeloj Hrvatskoj, štrajk je danas nastavljen prema cirkularnom modelu. Tako su danas u štrajku Karlovačka, Zagrebačka i Vukovarsko-srijemska županija, a sindikati su otkrili i u koje će se četiri županije štrajk održati sutra, 23. listopada.

Na današnjoj konferenciji za medije koju su održali Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama, predsjednik Nezavisnog sindikata Branimir Mihalince rekao je kako u srednjim školama u četiri županije danas štrajka 92,37 posto učitelja, dok je postotak u osnovnim školama danas iznosio 99,23 posto.

Najavio je i kako sutra nastave neće biti u četiri županije. Prema cirkularnom modelu štrajkat će se u Istarskoj i Varaždinskoj županiji, a štrajku se pridružuju i zaposlenici škola u Krapinsko-zagorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji.

“Sutra u 11 sati na Trgu svetog Marka održat ćemo konferenciju i “sindikalno-prosvjedni kulturno-umjetnički program. Pripremili smo jako lijepe melodije s obzirom na to da je premijer rekao da mu se svidjela naša playlista na prošlom prosvjedu. Možda jedino riječi neće biti iste. Na kraju će naš sindikalni band aid “Škola za život“ zajedno izvesti jednu pjesmu. Upjevavanje će biti na putu od Trga bana Josipa Jelačića do Markova trga. Poslat ćemo poruku premijeru da učitelji mogu što god zažele”, rekao je Mihalinec.

Pejo Nedić, povjerenik Područnog odbora sindikata Vukovarsko-srijemske županije napomenuo je kako je i danas velik broj profesora u srednjim školama u štrajku.

“Službeno, od 914 zaposlenika, 725 je danas u štrajku i to je 80 posto. Moramo uzeti u obzir i rubriku neizjašnjenih – oni su na nekakvim službenim zadatcima, praksi, bolovanju, porodiljnom i slično, a takvih ima 140 u našoj županiji“, istaknuo je Nedić.

Na brojne upite o nadoknađivanju nastave, povjerenik Nedić pojasnio je kako fond sati mora biti odrađen, a kako će biti organiziran to će se tek vidjeti – hoće li to biti subotom ili rasporedom u danima kada se to može dodati 6.,7. ili nulti sat. No, nastava će svakako biti održana do kraja. Ako se ove dnevnice koje provode u štrajku ne isplate, oni će ih, dodaje, naplatiti kao prekovremene onda kada ih budu odrađivali. Trenutno ti sati stoje kao neodrađeni, ali s naznakom da će se fond sati ispuniti.

U osnovnim školama u našoj županiji u štraju je nešto manje od 100 posto učitelja i nastavnika.

“Statistika govori da je negdje oko 95 posto učitelja u štrajku. Gotovo sve škole su u štrajku, jedino nisu štrajkale škola u Borovu i škola u Markušici. Škola u Borovu nije štrajkala uopće, dok je škola u Markušici štrajkala samo jedan dan“, rekao je Željko Škrabo, županijski povjerenik Sindikata hrvatskih učitelja.