Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Danas je nastupila prva faza popuštanja mjera koje su u Nacionalnom stožeru civilne zaštite uveli kako bi spriječili nekontrolirano širenje koronavirusa u Hrvatskoj. Od danas tako smiju raditi trgovine i ugostitelji koji do sada to nisu mogli, a zanimljivo je da je Stožer dopunio i Odluku o dopunama odluke o posebnom načinu rada tržnica za vrijeme pandemije, a osim povrća dodani su med i pčelinji proizvodi te konzumna jaja koja se sada mogu prodavati.

Omogućuje se rad knjižnicama, muzejima, galerijama, antikvarijatima i knjižarama, kao i treninzi sportaša I. i II. kategorije u pojedinačnim sportovima te seniorskim sportskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja. Omogućuje se i provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika.

Radno vrijeme prodavaonica, skladišta, tržnica na veliko, tržnica na malo i drugih oblika prodaje robe izvan prodavaonice određuje se sukladno članku 57. Zakona o trgovini, kao i prije proglašene epidemije bolesti COVID-19, izuzev nedjelje, blagdana i neradnih dana, kada se ne radi. U objektima u kojima je radno vrijeme duže od 10 sati, obavezno je organiziranje dvokratnog radnog vremena, a prekid rada ne može biti kraći od jednog sata kako bi se prodavaonica adekvatno očistila i dezinficirala te da se zamijene radnici. Nedjeljom, blagdanima i neradnim danima iznimno je dopušten rad kioscima, pekarama, trgovinama kruhom i pekarskim proizvodima i trgovinama na benzinskim postajama.

Sve prodavaonice i prodajni objekti dužni su se pridržavati svih općih protuepidemijskih mjera i preporuka HZJZ-a, poslodavci o tome moraju educirati svoje zaposlenike, a mjera se moraju držati i kupci.

Omogućuje se i nastavak rada svim poslovnim subjektima koji obavljaju uslužne djelatnosti, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, kao što su postolar, krojač, izrada ključeva, poslovnica turističkih agencija, foto studio i slično, ali uz poštivanje mjera fizičke udaljenosti.

Važno je znati da, ako se prva faza pokaže uspješnom te ako ne dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, sljedeće popuštanje mjera trebalo bi stupiti na snagu 4. svibnja.