Svake godine tijekom listopada u mnogim se dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama pa tako i u vinkovačkim, obilježavaju Dani kruha, odnosno dani zahvalnosti za plodove zemlje.

Uz vrtiće i škole, obilježavanju Dana kruha pridružuju se i učenički domovi, ustanove za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama u razvoju, kao i ogranci i grane Udruge Lijepa naša. Ovakvi i slični spomendani pridonose cjelovitijem odgoju i obrazovanju mladih usmjerenom prema zaštiti okoliša, upoznavanju i očuvanju biološke raznolikosti te podizanju svijesti o ekološkoj poljoprivredi i zdravoj prehrani. U školskim se prostorijama u mjesecu listopadu postavljaju izložbe plodova zemlje, naravno s područja užeg zavičaja, kruha i krušnih proizvoda, raznolikog sjemenja, kao i starih alata koji su se koristili ili se još uvijek koriste u obradi zemlje i pripremi kruha. Naglasak se stavlja na odnos prema kruhu i ostalim plodovima zemlje koji su zapravo temelj suvremenih civilizacija.

Danas će Dane kruha također obilježiti učenici i nastavnici Osnovne škole Bartola Kašića u Vinkovcima o čemu je više rekla ravnateljica Adrijana Cvrković-Lasić:

“Na razini škole, Dane kruha obilježavamo prigodnom izložbom te blagoslovom u sklopu nastave vjeronauka. Roditelji sudjeluju u izvedbi kako pripremom, tako i prisustvom. Sve to čini jednu zaokruženu priču. Važno je unijeti i duhovnu i socijalnu komponentu, stoga su Dani kruha izvrsna prilika da mlade podučimo kako cijeniti rad”.