7 C
Vinkovci
Nedjelja, 4. prosinca 2022.

Dani MH u Vukovarsko-srijemskoj županiji: Predstavljena nova knjiga prof.dr.sc. Josipa Jurčevića

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U vinkovačkom programu 16. Dana Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji sinoć je u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima predstavljena knjiga Josipa Jurčevića “Komunistički teror i mučeništvo Crkve – djelovanje Udbe protiv Crkve u Hrvatskoj 1945. – 1991.” U predstavljanju su sudjelovali doc.dr.sc. Dražen Švagelj, predsjednik OMH u Vinkovcima i autor prof.dr.sc. Josip Jurčević.
Dvosveščana knjiga napisana je nakon višegodišnjeg istraživanja povjerljivih dokumenata Udbe i Službe državne sigurnosti (SDS) kao nastavak autorovih znanstvenih radova o represivnosti jugoslavenskoga komunističkog režima. To je prva znanstvena knjiga koja temeljem dokumenata na cjelovit način pokazuje sustavnost djelovanja Udbe i SDS-a protiv Crkve u Hrvatskoj te s time povezanu ključnu ulogu jugokomunističkih tajnih službi u novijoj hrvatskoj povijesti, uključujući i tranzicijski proces.
“To je prva knjiga koja cjelovito govori o toj temi, ali ne samo o temi odnosa Udbe prema Crkvi, nego o odnosu Udbe prema svim unutarnjim neprijateljima jer je crkva zapravo njima bila nositelj toga djelovanja”, istaknuo je prof. Jurčević.
Prvi svezak donosi znanstvenu raspravu u jedanaest tematskih dijelova: Zločinačka teorija i praksa naučnog komunizma, Uništenjem Crkve do uništenja religije, Udbin povjerljivi elaborat: Crkva kao ideološki i politički protivnik F.N.R. Jugoslavije, Udbina izvješća o Crkvi 1951. – 1966., Izvješća suradnika Adama (1957. – 1966), Svećenici suradnici Udbe 1945. – 1966., SDS SRH 1967. – 1991.), Probušena mantija, Operativna akcija Partner, Živko Kustić – posebno važna meta, Suočavanje sa zločinačkom komunističkom prošlošću. Prvi svezak knjige završava navođenjem lustracijskog iskustva Crkve u Poljskoj, stajalištem Sv. Stolice o lustraciji u Crkvi te stajalištem nekoliko istaknutih crkvenih osoba u Hrvatskoj o grijehu struktura i lustraciji.
Drugi svezak donosi većinom preslike izvornih dokumenata koji tematski prate i upotpunjuju spoznaje iz prvoga sveska. Riječ je o dokumentima koji do sada uglavnom nisu bili javno poznati ni korišteni, a sadržajno su u rasponu od opće strateške važnosti do pojedinačnih primjera tipičnih za djelovanje Udbe i SDS-a. Drugi svezak završava popisom imena i prezimena i drugih osobnih podataka o 118 rukovodećih djelatnika SDS-a u Hrvatskoj te tekstom rezolucije Parlamentarne skupštine Vijeća Europe o osudi svih zločinačkih komunističkih sustava vlasti i autorovim znanstvenim radom Kardinal Stepinac u identitetu suvremenoga hrvatskoga društva.
Dvosveščana knjiga ima ukupno 992 stranice, a radi lakšeg pretraživanja opremljena je kazalom osobnih imena, kazalom imena djelatnika Udbe i SDS-a te kazalom pseudonima suradnika. Izdavač je Dokumentacijsko informacijsko središte, a suizdavači su Institut društvenih znanosti “Ivo Pilar” i Hrvatsko društvo političkih zatvorenika.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno