Darko Jurković-Charlie, 2018. | Photo: Matijas Knežević | Sipa Music press

Darko Jurković – Charlie, jedan je od najboljih i najcjenjenijih hrvatskih jazz gitarista. Poznat je po svojoj posebnoj tehnici sviranja “two hand tapping”, koju je sredinom 80-ih godina promovirao američki virtuoz Stanley Jordan. Dobitnik je dva Porina te devet nagrada Status za najboljeg hrvatskog jazz gitarista.

U srijedu, 28.11.2018. u Zajednici Talijana (Palazzo Modello) u Rijeci, Darko Jurković Charlie održati će koncert kojim će proslaviti 30 godina umjetničkog rada.

Koncert kojeg sufinancira Odjel za kulturu Grada Rijeke predstavlja presjek njegove karijere okrunjene ove godine i Zlatnom plaketom “Grb grada Rijeke”, te devete po redu, nagrade Status za najboljeg hrvatskog jazz gitarista.

Trideseta godina je velika godišnjica te ju je Charlie odlučio proslaviti sa svojim dugogodišnjim suradnicima koji su prije svega njegovi prijatelji, u opuštenoj i intimnoj atmosferi. “Bit će to druženje uz glazbu” objasnio je Darko Jurković Charlie, “prilika da se još jednom sastanem s dragim prijateljima i stalnim suradnicima, s umjetnicima koji predstavljaju neku čvrstu točku u mom životu i povezani su s mojom umjetničkom pričom.”
Na pozornici predivne svečane dvorane Zajednice Talijana Darku će se pridružitiTonči Grabušić na bubnjevima i Henry Radanović na kontrabasu, pijanist Matija Dedić, pjevačica Meri Trošelj, pjesnikinja Laura Marchig te novinar Radija Rijeke,Albert Petrović.

Ovim povodom Darko također predstavlja i treći spot za pjesmu “Early 70’s” s aktualnog albuma “Dark moments”, kojeg je režirao Matijas Knežević. Album je snimljen u formaciji trija s dvama višestruko nagrađivana glazbenika: Jankom Novoselićem na bubnjevima i Zvonimirom Šestakom na kontrabasu. Na albumu se nalazi i skladba “All after all”, koja je prošle godine bila norminirana za Porin u kategoriji najbolje jazz skladbe i najbolje jazz izvedbe.