Kako javljaju iz OŠ Ivana Mažuranića i ove su školske godine započeli s novim projektom iz Erasmus+ programa, projekt je to naziva „Gifts of nature“, a radom na projektu kod učenika se želi razviti novo gledanje na prirodu oko nas i razvijati, ne samo njihovu ekološku svijest, nego i svijest o tome da se veliko bogatstvo krije u prirodi koja nas okružuje.

Kroz dvije godine će škole iz Španjolske, Turske, Slovačke, Rumunjske i Hrvatske provoditi mjesečne aktivnosti u svojim školama kojima će osposobiti svoje učenike prepoznati vrijednost prirode i koristiti se prirodom prema načelima održivog razvoja.
Proučavat će i tradicionalnu kulturu i kuhinju s aspekta korištenja prirodnim dobrima. Koristit će se prirodnim materijalima kako bi stvorili i promovirali proizvode koje koristimo u svakodnevnom životu. Stvarat će medijske sadržaje kojima će promovirati rezultate projekta institucijama, organizacijama i pojedincima zainteresiranima za projektnu temu. Raspravljat će o prednostima i nedostacima proizvodima koji su proizvedeni u skladu s eko-standardima.

U studenom prošle godine održan je prvi projektni sastanak u Vinkovcima, a 25. – 29. ožujka partneri u projektu ponovno su se sastali, ovaj puta u Rumunjskoj, u gradu Craiova. OŠ Ivana Mažuranića predstavljalo je 5 učenika i 2 nastavnika. Tijekom svog petodnevnog boravka u Rumunjskoj učenici su predstavili kalendare napravljene tijekom aktivnosti „Jestivi kalendar“ i u njima recepte karakteristične za različite hrvatske regije, predstavili su i način na koji slavonska domaćinstva pripremaju voće i povrće za zimnicu te su svojim kolegama podijelili staklenke cikle, pekmeza od šljiva, ajvara i turšije. Staklenke su ukrasili obilježjima projekta, škole i Erasmus+ programa.

Sudjelovali su u nekoliko radionica od kojih su kao najzanimljivije izdvojili izradu slika od materijala skupljenih u šetnji parkom i oslikavanje školskog zida simbolima (logo, slogan i zastave zemalja sudionica) projekta. Tijekom boravka u Craiovi jako su dobro upoznali ovaj veliki grad koji ima oko 280 000 stanovnika što ga čini 5. po veličini gradom u Rumunjskoj. Posjetili su mnoge zanimljive lokacije u Craiovi poput tradicijske kuće, stare gradske jezgre, kuće Nicolaea Romanescua, gradske vijećnice, a imali su i priliku nazočiti probi filharmonijskog orkestra koji se pripremao za koncert 29. ožujka. Posjetili su i grad Targu Jiu gdje su vidjeli spomenike Vrata poljupca, Stol tišine i Beskrajni stup poznatog rumunjskog umjetnika Constantina Brancusia.

I ovaj je susret pokazao zašto su Erasmus+ projekti dobri za naše škole i učenike – uz specifične vještine i znanja ovisne o temi svakog pojedinog projekta, učenici stvaraju nova prijateljstva, usavršavaju vještine govorenja i pisanja engleskim jezikom, radom u radionicama i aktivnim sudjelovanjem u programu razvijaju prezentacijske i govorne vještine, a posjećujući europske gradove i zemlje proširuju kulturne horizonte i osposobljavaju se za budućnost u kojoj će trebati njegovati bliske i prijateljske odnose sa zemljama i građanima Europske unije.