18 C
Vinkovci
Utorak, 9. kolovoza 2022.

David Aleksa najmlađi je i najuspješniji orač u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Nakon što je korona uplela svoje prste i zadnje dvije godine ga otkazala, natjecanje orača Vukovarsko-srijemske županije uspješno je održano jučer u Berku. 18. put sastali su se orači iz svih dijelova naše lijepe županije, iskusni i oni manje iskusni, a pobjedu je mogao odnijeti samo jedan.

Ovoga puta to je bio David Aleksa iz Berka, ovogodišnjeg domaćina natjecanja. Učeniku Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci ovo je prvo natjecanje, a s obzirom i kako se radi o najmlađem natjecatelju, uspjeh je definitivno dobiva jednu puno veću dimenziju.

„I inače se bavim poljoprivredom, a sve je krenulo kada sam s pokojnim djedom naučio i počeo voziti traktor. S vremenom sam to zavolio i nastavio u tom smjeru”, priča nam najbolji orač Vukovarsko-srijemske županije i dodaje kako se za natjecanje pripremao vježbajući na poljima nekoliko dana.

David je prvo mjesto osvojio u konkurenciji šest natjecatelja s plugom ravnjakom i sedam natjecatelja s plugom okretačem. Pred njim je sada državno natjecanje koje bi na rasporedu trebalo biti u listopadu ove godine, a nada se kako ni na ovoj razini neće izostati dobri rezultati.

Unatoč trendovima koje dolaze sa zapada i koje su usmjerene na modernizaciju obrade zemlje, u Hrvatskoj je još uvijek najvažnija stavka u poljoprivredi domaća obrada zemljišta, odnosno oranje koje u velikoj većini slučajeva obavljaju imatelji poljoprivrednih površina. Ipak se radi o temelju, tj. obradi poljoprivredne površine koja će u konačnici dati dobar ili loš rezultat plodova.

„Dosta je teško danas biti orač, s obzirom da živimo u vremenu tehnologije koja se ubrzano razvija, iz dana u dan. Važno je odvojiti se od mobitela i posvetiti oranju koje zahtjeva dosta vremena kako bi se postigli što bolji rezultati”, dodaje ovaj mladić te napominje kako planira i dalje nastaviti orati i ići na natjecanja.

Natjecanje u oranju pokrenuto je zbog brže i kvalitetnije obrade tla koja puno znači za uspješnost proizvodnje. Biraju se vrlo kvalitetni dvobrazni plugovi koje vuku isto tako kvalitetni traktori, a svaki natjecatelj kreće s namjerom da zemlju obradi što kvalitetnije i što brže. Osim toga, važno je ustanoviti vrstu i kvalitetu tla, vremenske uvjete i svoju opremu.

Recimo još kako je 18. Natjecanje orača Vukovarsko-srijemsko županije organizirala Udruga natjecatelja u oranju Vukovarsko-srijemske županije, Ministarstvo poljoprivrede – Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, Upravni odjel za poljoprivredu i Općina Tompojevci.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno