Kontaktirajte nas

Glazba

David Bowie – The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars (1972.)

Objavljeno

-

mka_david-bowie_ziggy-stardust_1972_ST

Za efektno objedinjenje svih svojih dotadašnjih preokupacija, stilova, izvora i ušća, raspoloženja i nadahnuća, David Bowie morao je početkom sedamdesetih čak osmisliti i lik kroz kojeg će sve to iznijeti u glazbenoj formi. Ziggy Stardust nastao je ‘negdje usput’, izgubivši putem, kao svaka legenda, svoju dokumentaciju i zdravstveni karton; hedonistička, biseksualna, ali ne nužno i izvanzemljska rock-zvijezda postala je Bowiejev alter-ego s vijekom trajanja i utjelovljeni umjetnički jezik, performans u punom konceptu nastao iz radionice koja je upravo proizvela jedan ‘Hunky Dory’ i naznačila da prave erupcije tek slijede. Lik nastao na valu fascinacije Iggyjem Popom i njegovom neuravnoteženom, raskalašenom karijerom u priču se zavlačio postupno, planski, ali ne bez hirovitih zaokreta, dobivajući obris za obrisom kako je rad na pjesmama odmicao. Kostimografija na tragu protagonista-antagonista Kubrickove i Burgessove ‘Paklene naranče’, sci-fi glamuroznost i trajno očijukanje s temama kataklizme i distopije, tragična figura pjevača Vincea Taylora, koji je vjerovao da je križanac božanstva i izvanzemaljca, autodestrukcija Iggyja Popa, Legendary Stardust Cowboy… sve to pretakalo se u iskaz i personu samoga Bowieja, pardon, Ziggyja, podignuvši novi album na razinu sasvim osobene, gliterane rokerske priče.

A pritom sama priča uopće nije toliko bitna – koncept albuma ionako je popustljiv i protočan, što se i pokazalo ključem za puni uspjeh – koliko je važna ukupna krvna slika, zabavan način na koji je Bowie prenio svoju poruku. ‘The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars’, da, prvenstveno je zabavan album. I višeslojan. I konceptualan. Ako je ‘Hunky Dory’ uhvatio trenutak, ‘Ziggy…’ je sabrao cijeloga Bowieja u vremenu i prostoru. Više od pola albuma nastalo je praktički prije izlaska ‘Hunky Dory’ krajem 1971., a ta se povezanost i osjeti, koliko god bilo posve pogrešno nazivati ta dva albuma blizancima ili nastavcima iste sage. Jer, Bowie ovdje kao da nije osjećao više uistinu nikakvih spona ili obveza prema ikome ili ičemu, grabeći novootkrivenim putem zanimljivom simbiozom sebičnosti i samopouzdanja, egoizma i predanosti, marketinga i vidovitosti, glave, srca i muda; ošišavši usput uvojke što su ga još držali u zagrljaju s izdahnulim šezdesetima i hipijevštinom, kao da se napokon posve okrenuo naprijed, svjestan da postavlja trendove i razbija barijere, da piše povijest rock ‘n’ rolla sada kao itekako aktivan, glasan sudionik.

mka_david-bowie_ziggy-stardust_1972_coverKad u uvodnoj pjesmi, ‘Five Years’, dramaturški podebljanoj upravo Bowiejevom nadahnutom izvedbom, doznamo da je Zemlji preostalo samo pet godina do kraja (Pet godina, mozak me jako boli / Pet godina, samo toliko još imamo), čini se kao da nam se otvara cijela trakavica, a spomenuta povijest dobiva rok trajanja. No otvorio se tu cijeli svijet mogućnosti kako za Davida/Ziggyja, tako i za Spiders from Mars, bend stvaran koliko i izmišljen, lik(ovi) koliko i performer(i), a drama je ključna riječ, jer ništa u notama koje je maestro skupio za ovu prigodu ne uspijeva pobjeći snažnom dramskom naboju. Zato se instrumenti tako zavodljivo sljubljuju u ‘Soul Love’, a neodoljiva ‘Lady Stardust’ tako zanosno odiše naftalinom; zato je epilog ‘Rock ‘n’ Roll Suicide’ sa svojim sugestivnim uzvicima ‘nisi sam!’ poput (glazbenog) filma za sebe, a ‘Starman’ najljepša prerada ‘Over The Rainbow’ s rokerske strane duge; zato ‘Suffragette City’ raznosi sve svoje pozajmice od već spomenute ‘Paklene naranče’ čistom snagom rifa, ‘Ziggy Stardust’ uporno odbija biti rock-balada, svakim drugim stihom i dionicom stalno izrastajući u nešto još ljepše, a ‘Moonage Daydream’ svakim novim slušanjem dobiva konture nečeg bliskog bildungsromanu. Bowie je pritom u svom pripovijedanju nelinearan, odnosno, bez eksplicitnog zadržavanja na priči o ‘usponu i padu Ziggyja Stardusta i Pauka s Marsa’ koja održava album tematskom cjelinom. Pjesme tako na koncu tvore vrlo sugestivnu, na trenutke posve rastresenu glazbenu slikovnicu koja rokerski (ili bolje, zvjezdani) poziv šamara i s romantične i s gnojno tragične strane; malo je u povijesti popularne kulture tako uspjelih preobrazbi pretencioznosti u prvoklasnu zabavu ili rock-teatra u rock-feštu.

‘Zadrži svoje ‘lektrično oko na meni’, kao da namiguje u ‘Moonage Daydream’ Bowie i uistinu svojim Ziggyjem uspijeva ne proizvesti karikaturu tamo gdje je sve pozivalo na nju i gdje bi se mnogi, mnogi kolege okliznuli kao u klišeju s korom banane. U četrdesetak minuta ‘Ziggyja Stardusta’ sadržaj nije pobijedio formu, kao ni obratno – oni su isprepleteni vještinom autora koji ne ispušta publiku ni na trenutak iz vida, baš kao što ni na trenutak ne pomišlja igrati isključivo sigurnim kartama. Možda je konačna studijska verzija u zavidnoj mjeri premazala sirovu energiju tadašnjih koncertnih nastupa, ali te su kočnice napravile puno zahvalniji posao nego što će se na prvu činiti, naglasivši i manje iskričave detalje. Kad utihnu zadnji taktovi klimaksa ‘Rock ‘n’ Roll Suicide’, uistinu ostaje osjećaj da je netko ili nešto na toj pozornici kolabriralo, da se izjelo iznutra i ostavilo jeziv primjer. Nema pritom moraliziranja, kao ni šlamperaja tipičnog za relativiste; sve je to glam-rock koliko i punk prije punka, a svakako zbirka pjesama koja drži ne samo vodu već i vatru, čak i dugo nakon isteka onih oporučnih pet godina s početka priče. Toni Matošin [Sound Gardian]

Izdavač: RCA / Parlophone / Dancing Bear, 2016.

VIDEO: ZIGGY STARDUST (SPOT)

Glazba

29.7.2016. | The Chris Robinson Brotherhood: Anyway You Love, We Know How You Feel

Objavljeno

-

Napisao/la

    361 pregleda

Foto: Jay Blakesberg

Na današnji dan, 29. srpnja 2016. godine The Chris Robinson Brotherhood objavljuju album pod naslovom “Anyway You Love, We Know How You Feel” (Silver Arrow records).

Premda će ga mainstream publika uvijek pamtiti prije svega kao vođu The Black Crowesa, karijera Chrisa Robinsona kasnijih se godina ispreplela na više kolosijeka. Osim u sklopu matične grupe, vodio je i projekt New Earth Mud, te noviji The Chris Robinson Brotherhood.

“Anyway You Love, We Know How You Feel” album je kojim još jednom pokazuje kako se fokus Robinsonovih utjecaja odavno premjestio iz područja Rolling Stonesa i grupe The Faces na teren grupe Grateful Dead iz njihovog blagog, omamljenog ali melodičnog razdoblja sredine 1970-ih; elestično strukturirane skladbe u prosjeku traju između pet i šest minuta. Podatak da je Robinson u postavi svojeg pratećeg benda angažirao odličnog kantautora i gitarista Neala Casala dovoljno govori o njegovom autoritetu i tadašnjoj snazi – barem kad se govori o suvremenoj američkoj jam-rock sceni.

A ona je uvijek malo pomaknuta od srednje struje, što znači da će Robinson i dalje, zajedno sa svojom verzijom klasičnog rocka – pomiješanog s osunčanim countryjem i suptilnim funkom – funkcionirati isključivo kao miljenik upućenih.

Dani slave su iza njega, ali on zato glazbu doživljava kao užitak i gotovo ništa više. A to je u svijetu korporativnih imperativa dragocjena vrlina. (Denis Leskovar, hifi media)

Popis pjesama: 1. Narcissus Soaking Wet | 2. Forever As The Moon | 3. Ain’t It Hard But Fair | 4. Give Us Back Our Eleven Days | 5. Some Gardens Green | 6. Leave My Guitar Alone | 7. Oak Apple Day | 8. California Hymn

Nastavi čitati

Glazba

28.7.1986. | R.E.M. – Lifes Rich Pageant

Objavljeno

-

Napisao/la

    601 pregleda

Foto: Chris Carroll/Corbis via Getty Images

Bilo je sasvim jasno da su R.E.M. došli do novog poglavlja – utopiti se u manirizmu ili ponovno zaplivati u neku novu, neistraženu vodu. Povukli su sasvim neočekivani potez angažiravši Don Gehmana, producenta u ono vrijeme mega- popularnog John Cougar Mellencampa koji je potpuno promijenio njihov odnos prema radu u studiju. S komercijalnog aspekta Gehman je bio apsolutni protivnik produkcijske sofistikacije, kompliciranosti i nečistog zvuka.

Na današnji dan 28. srpnja 1986. godine izlazi im četvrti studijski album “Lifes Rich Pageant” koji su najavili pjesmom “Swan Swan Humignbird” (soundtrack), a dotadašnju publiku iznenadili jasnim, potpuno razumljivim vokalom, čvrstim i žestokim gitarama i tipičnom “middle of the road” produkcijom. Sve pjesme su bile dinamične, upravo rock and roll kakav do tada nisu snimili, a album je bio u studijskom i kompozitorskom pogledu briljantno odrađen.

Na vrlo domišljat način su izbjegli zamci šablona i potpuno odagnali kritičarske predrasude oko možebitnih utjecaja. Više ih nitko nije mogao uspoređivati ni s poplavom britanskih sastava (Housemartins ili The Smiths) ili s tradicionalnim folk- rock izvođačima, već je bilo jasno da su R.E.M. u stvari iz svojeg malog i opskurnog Athensa i undergrounda zahvaljujući svojem radu postali jednim od glavnih protagonista u svijetu rock and rolla.

Album se prodao u neočekivanih 500.000 komada, a na sve strane su počele frcati gomile priznanja: “…grupa desetljeća, glasnogovornici nove američke r’n’r kulture, najvažnija generacijska rock grupa, uz The Rolling Stones, The Who i U2 najvažniji band u povijesti rocka…”. Album je dosegnuo 21. mjesto američke i 43. mjesto britanske ljestvice te iznjedrio singlove “Fall On Me” (US#94) i “Superman”. (Horvi, terapija.net)

R.E.M. su djelovali kao kvartet u sastavu Michael Stipe (vokal), Peter Buck (gitara, bendžo), Mike Mills (bas) i Bill Berry (bubanj).

Popis pjesama: Begin The Begin | 2. These Days | 3. Fall On Me | 4. Cuyahoga | 5. Hyena | 6. Underneath The Bunker | 7. The Flowers Of Guatemala | 8. I Believe | 9. What I We Give It Away? | 10. Just A Touch | | 11. Swan Swan H | 12. Superman

Nastavi čitati

Glazba

Nick Mason’s Saucerful of Secrets u sklopu odgođene turneje u svibnju 2022. u Zagrebu!

Objavljeno

-

Napisao/la

    598 pregleda

Foto: Nick Mason fb promo

Legendarni Nick Mason, osnivač, autor, bubnjar i najdugovječniji član velikih Pink Floyda sa supergrupom Nick Manson’s Saucerful of Secrets na svjetske pozornice vraća revolucionarni zvuk ranih albuma Pink Floyda, benda koji je promijenio tijek glazbene povijesti – posebno glazbeno putovanje u sklopu odgođene turneje održati će se u paviljonu 9 Zagrebačkog velesajma 31. svibnja 2022. godine!

Stvorivši jedinstven i neponovljiv zvuk Pink Floyda koji se najčešće opisuje kao art rock ili progressive rock, Nick Mason je s kolegama iz benda, Roger Watersom, David Gilmourom, Richard Wrightom i Syd Barrettom postao glazbeni besmrtnik i jedan od najznačajnijih glazbenika 20. stoljeća. Utjecaj Pink Floyda je ogroman,  a neka od najvećih imena inspirirana  Pink Floydima su David Bowie, U2, Queen, Radiohead, Kraftwerk, Tool, Nine Inch Nails, The Smashing Pumpkins itd.

Nakon što je 2016. kurirao hvaljeni box set “The Early Years 1965-1972” posvećen ranim psihodeličnim radovima kultnog benda, Nick Mason odlučio se za punokrvni povratak na scenu nakon povijesnog nastupa u sklopu humanitarnog Live 8 koncerta koji je 2005. godine posljednji put okupio sve živuće članove Pink Floyda. Za razliku od bendovskih kolega Davida Gilmoura i Rogera Watersa čije se ekstenzivne turneje fokusiraju na kasnije radove Pink Floyda, njihove solo radove te izabrane klasike iz rane faze Pink Floyda, Nick Mason’s Saucerful of Secrets vraća se najinovativnijoj fazi Pink Floyda te donosi koncertnu interpretaciju albuma od “The Piper at the Gates of Dawn” do “Obscured by Clouds” izvodeći isključivo pjesme Pink Floyda. S obzirom da se radi o presjeku od sedam albuma Pink Floyda od ukupno 15 studijskih izdanja, Nick Mason publici nudi najekstenzivnije koncertno iskustvo jednog od najznačajnijih i najvećih rock bandova svih vremena. Riječima samog Nick Masona, Saucerful of Secrets njegovo je vraćanje omiljenim pjesmama na koje je ponosan.

U novom projektu, u želji da “uhvati duh vremena”, Nick Mason okuplja vrhunske glazbenike u supergrupu, kao što su Gary Kemp (Spandau Ballet), Guy Pratt (basist Pink Floyda nakon Watersa), Lee Harris (Ian Dury & the Blockheads) i Dom Beken (The Orb, Transit Kings) koji autentično i vitalno reinterpretiraju najizazovnije, najproduktivnije i najinventivnije godine Pink Floyda. Publiku očekuju vrhunske izvedbe klasika koji su trajno obilježili suvremenu povijest glazbe – “A Saucerful of Secrets”, “One of These Days”, “Astronomy Domine”, “Let There Be More Light”, “Green Is the Colour”, “Set the Controls for the Heart of the Sun”, “Lucifer Sam”, “Arnold Layne”, “Bike”, “Fearless”,  i dr. Nakon ekskluzivna četiri nastupa u Londonu u svibnju 2018. godine, uslijedila je, odmah po objavi rasprodana, europska i sjevernoamerička turneja koja je zvuk ranih Pink Floyda dovela na neke od najprestižnijih pozornica u svijetu – od slavljeničkog koncerta u londonskom Roundhouseu, pariške Olympije, filadelfijske Metropolitan Opera House, antičkih amfiteatara u Lyonu i sicilijanskoj Taormini, sve do najavljenih nastupa u berlinskom Tempodromu i londonskom Royal Albert Hallu odgođenih za proljeće 2022. Financial Times najbolje je sažeo što Nick Mason’s Saucerful of Secrets uživo jest – “…posve izvanredan i radostan koncert, i podsjetnik na to koliko su poseban i briljantan bend Pink Floyd bili… ako imate imalo interesa za Pink Floyd, ne smijete propustiti ovaj koncert…”

U sklopu odgođene ekstenzivne europske turneje u 2022., uz nastupe na nekim od najprestižnijih europskih pozornica, Nick Mason’s Saucerful of Secrets u organizaciji INmusic festivala dolazi i u Zagreb 31. svibnja 2022. godine. Na jedinstvenom koncertu u paviljonu 9 Zagrebačkog velesajma hrvatska publika imati će prilike čuti rijetko izvođene klasike Pink Floyda i zakoračiti u glazbenu eru, ovjekovječenu kultnim koncertnim filmom “Pink Floyd: Live at Pompeii”, koja je oblikovala i usmjerila čitave generacije glazbenika i publike.

Ulaznice za koncert Nick Mason’s Saucerful of Secrets dostupne su putem službenog INmusic festivalskog webshopa te u Dirty Old Shopu (Tratinska 18). Svi vlasnici prethodno kupljenih ulaznica za INmusic festival #15 mogu ostvariti 10% popusta na ulaznicu za koncert  Nick Mason’s Saucerful of Secrets putem e-mail zahtjeva na tickets@inmusicfestival.com do isteka zaliha.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 5 sati

Poetsko-glazbena večer u organizaciji Dražena Brandića Brade

Caffe bar „Tina i Marina” u Splitskoj ulici 16 u Vinkovcima bit će domaćin Poetsko – glazbene večeri koja će...

Aktualnoprije 6 sati

Ponovno pokrenut program redovitoga srednjoškolskog obrazovanja za policajce

Policijska akademija u rujnu će ponovno pokrenuti program redovitoga srednjoškolskog obrazovanja kroz 3. i 4. razred, kojim će polaznici steći...

Aktualnoprije 8 sati

Nedjeljni odmori Vinkovčana 1963. – gdje i kako su provodili slobodno vrijeme?

Sezona je godišnjih odmora, oni koji i dalje nisu bili na moru sitno broje do odlaska, a onima manje sretnima,...

Aktualnoprije 9 sati

U Hrvatskoj 271 novi slučaj, cijepljeno gotovo 50 posto odraslog stanovništva

U protekla 24 sata zabilježen je 271 novi slučaj, pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1.147. Među...

Aktualnoprije 10 sati

Počele prijave za 8. Vinkovački triatlon, ove godine trči se u šest kategorija

U našem će gradu za koji tjedan ponovno oživjeti sportski duh jer smo se opasno približili osmom po redu Vinkovačkom...

Aktualnoprije 10 sati

Sjećanje na one koji su utkali svoje živote u temelje današnje Hrvatske

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, te 26. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“, a koji se obilježava...

Aktualnoprije 12 sati

U Spačvi započeli s pripremama za novu sezonu

Foto: db U vinkovačkom rukometnom premijerligašu Spačvi krenuli su s pripremama za novu sezonu, a prva prozivka održana je na...

Aktualnoprije 13 sati

Jedna novozaražena osoba u županiji

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati, u posljednja 24 sata, PCR testiranjem na COVID-19 potvrđena je  jedna...

Najčitanije