19 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 23. svibnja 2022.

Davis cup kroz fotografije Dane Anders

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr
Po drugi put svoje fotografije u Vinkovcima je predstavila Gordana – Dana Anders. Ova rođena Zadranka od 1975. godine živi i radi u Njemačkoj i međunarodno je poznato ime u svijetu sportske fotografije.

U Galeriji Gradskog kazališta “Joza Ivakić” Vinkovci sinoć je svečano otvorena izložba sportske fotografije “Davis cup” autorice Gordane – Dane Anders. Dana Anders u novinarstvu je od 1968. godine, sportskom fotografijom bavi se od 1979., a njezino je područje ponajprije tenis. Godinama prati najveće teniske turnire te objavljuje u više uglednih novina, a njezine se fotografije mogu naći i u značajnim knjigama o tenisu. Imala je velik broj samostalnih izložbi, a posebno se rado sjeća zajedničke izložbe s Gordanom Panićem u Vinkovcima 2010. godine za 30. godišnjicu Teniskog kluba Vinkovci i 5 godina turnira Vinkovci Open. Dobila je više značajnih nagrada, a posljednja velika bila je Medien Award für Fotografie (2014.). Poznata je i po humanitarnom djelovanju. Za vrijeme rata u Hrvatskoj 10 godina vodila je humanitarnu organizaciju Hilfe für Kinder im Krig (Pomoć djeci u ratu). Za humanitarni rad u Njemačkoj je dobila odlikovanje „Medalja za zasluge za narod“, koje dodjeljuje predsjednik države.

Uz autoricu na svečanosti otvaranja izložbe, koju je vodio Krešo Marić, sudjelovali su predsjednica Nikolina Babić, predsjednica Hrvatskog teniskog saveza Nikolina Babić, Gabrijel Šokičić, zamjenik gradonačelnika Vinkovaca i Zdenko Rečić, ravnatelj Gradskog kazališta “Joza Ivakić”, organizatora izložbe. U glazbenom dijelu programa nastupila je MPG “Lipa” Vinkovci.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno