Foto: Vlada RH

Nacionalni stožer civilne zaštite danas je održao konferenciju za novinare. Ministar Davor Božinović, načelnik Nacionalnog stožera, rekao je kako su započeli razgovori o popuštanju epidemioloških mjera, ali sigurno je da se 1. ožujka neće otvoriti sve, kao što je bilo prije epidemije koronavirusa.

“Ovaj tjedan su na neki način već počeli razgovori, ključni razgovori na razini Vlade odvijat će se sredinom tjedna. Sve, kao i od početka, ovisi o epidemiološkoj situaciji koja je dobra unatoč ovim određenim povećanjima”, rekao je Božinović i dodao kako popuštanje treba biti postupno, racionalno i u kontekstu ukupne epidemiološke situacije. Naglasio je kako je Hrvatska u vrhu zemalja po niskoj incidenciji, ali da se mora nastaviti pratiti što se događa u Hrvatskoj i oko nje. Zato će se nastaviti razgovori s resornim ministrima s ciljem da se što više toga normalizira u našim životima i da se pokrene što više ekonomskih aktivnosti.

“Sigurno da 1. ožujka nećemo otvoriti sve kao što je to bilo prije epidemije, međutim ako se ovi trendovi nastave, mogućnost određenih popuštanja sigurno postoji. Ne bih htio tu biti sada konkretniji. Nije trenutak prije sastanaka koji slijede, gdje ćemo konkretizirati stvari”, poručio je Božinović. Istaknuo je da Nacionalni stožer prati i lokalnu situaciju. Kaže i kako smo u koronakrizi jedna od najotvorenijih zemalja EU.

Ministar zdravstva Vili Beroš osvrnuo se na manje pregleda i zahvata u bolnicama u ovoj godini te istaknuo kako se brojke kreću u opsegu od 19 do 28 posto manje pregleda. Dodao je da su nešto naučili u ovom proljetnom valu i prilagodili zdravstveni sustav novim okolnostima. Također, naveo je kako to nije samo specifičnost hrvatskog zdravstva, već da su i svugdje u svijetu zdravstveni kapaciteti usmjereni prema rješavanju covid problematike. Apelirao je na zdravstvene ustanove i bolesnike da se odazivaju preventivnim pregledima i da ih ne izbjegavaju zbog straha od zaraze jer su preventivni pregledi od osnovne važnosti.

Do kraja ožujka stiže još 508.630 doza cjepiva, kreće cijepljenje na punktovima u Zagrebu. Na konferenciji je istaknuto kako je do sada utrošeno 166.146 doza cjepiva, a cijepljeno 108.311 osoba. Za 57.835 osoba cijepljenje je završeno. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izvijestio je kako u ovom tjednu trebamo primiti 23.400 doza Pfizera, 16.800 Moderne i 52.658 AstraZenece. Moderna je najavila da će 25. veljače isporučiti 16.800 doza.

Do kraja ožujka trebali bismo primiti još 508.630 doza cjepiva, a Capak je istaknuo kako imaju čvrsta obećanja da će ono što je obećano, sasvim sigurno biti isporučeno. Dodao je kako su naručili više cjepiva nego što nam je zapravo potrebno pa se nada da ćemo s alokacijama u drugom kvartalu pokriti naše potrebe i uspjeti cijepiti 50 posto stanovništva do početka turističke sezone, odnosno do lipnja.