DEAD CAN DANCE, 2018. / Photo: PIAS press

Oni nisu bend, oni su fenomen! Nevjerojatan svjetski ambijent i world music projekt i grupa koja je oblikovala glazbeni ukus generacija. Oni su Dead Can Dance i najavljuju izlazak svog novog albuma Dionysus koji će biti objavljen 2. studenog za diskografsku kuću PIAS.

Još kada su započeli svoj zajednički put u Melbourneu 1981.godine, naziralo se da će ovaj dvojac podići ljestvice u glazbenom svijetu do jednog potpuno drugačijeg nivoa.

Nikada nisu bili “samo” bend i nikada svoju glazbu nisu ograničavali žanrovima ni pravilima – eksperimentirali su, otkrivali nove zvukove, istraživali različite kulture i epohe, pričali neispričane priče ljudskog duha, stvarali nešto novo i drugačije, šetali se po žanrovima i sklapali ih u jednu predivnu i smislenu novu cjelinu.

Važan “sastojak” toj magiji daje glas izuzetne Lise Gerrard, koja je, nesumnjivo, jedan od najboljih svjetskih vokala. Izdvajala se rasponom i senzibilitetom još na početku karijere, a dugogodišnjim radom na sebi i svojoj interpretaciji samo je potvrdila svoje kvalitete. U timu s “namrgođenim” genijalcem kakav je Brendan Perry, i dalje uspijeva fascinirati onim što stvara i načinom na koji to prenosi na publiku.

Album je stvaran dvije godine i inspiriran je a nadahnuće su pronašli u glazbi i običajima diljem svijeta. Pjesme se razvijaju manje poput pjesama, ali sličnije fragmentima kohezijske cjeline. “Dionysus” je slijedio poznati put, sniman je “na terenu”, koji uključuje pjevanje, kosaca s Novog Zelanda, ptica iz Latinske Amerike ali i zvuke sa švicarskog pokopa. Cilj Perryjeva uma je ne pozivati se samo na atmosferu i simboličke referentne točke, već istači da se glazba može naći svugdje u nekom obliku.

Dead Can Dance započinju europsku turneju tijekom svinja i lipnja u sklopu koje će po prvi puta nastupiti 28. lipnja u beogradskom centru Sava, što će ujedno biti i njihov prvi nastup u regiji.