18 C
Vinkovci
Srijeda, 19. lipnja 2024.

Deset godina od razorne poplave u Gunji

Više od autora

- vl promo-

Nitko od mještana nije vjerovao da će ih stići takva nesreća kao 17. svibnja 2014. godine kada je puknuo nasip kod Račinovaca te Rajeva Sela gdje su smrtno stradale dvije osobe. Poplava koja je pogodila Gunju i ostala naselja u području poznatom kao Cvelferija načinila je veliku štetu na tisućama obiteljskih kuća, javnih ustanova, Crkvi i džamija u Gunji, a smrtno su stradale i brojne životinje. Šteta je procijenjena na vrtoglavih 230 milijuna eura.

Načelnik Općine Drenovci, Josip Nasurović, smatra kako se moglo učiniti mnogo više u obnovi infrastrukture, ali kako su mještani zadovoljni obnovom obiteljskih kuća.

Načelnik Općine Gunja, Ante Gutić, slaže se s Nasurovićem i dodaje: „Rezultat svega toga je da me na mjestu načelnika dočekalo više neasfaltiranih ulica i neuređenih ili strganih nogostupa. Neki od njih su oštećeni i tijekom poplave. Moralo se učiniti više da se nadoknadi šteta gospodarstvenicima koji su pretrpjeli velike štete ili da im se barem nadoknade troškovi stradalih strojeva i sirovina. Ipak nije, pa nam se dogodilo da su dva velika drvoprerađivača u Gunji, koji su zapošljavali stotinjak radnika, zatvorili svoje pogone. Na taj način smo ostali bez stotinjak radnih mjesta, što je za Gunju ogromna brojka.“


Brojni stanovnici Gunje, fizičke osobe, podigli su više od 700 tužbi nakon poplave za nematerijalnu štetu, odnosno zbog duševnih boli. Gutić ističe kako su samo dvije od tih tužbi postale pravomoćne. Tužbu je podnijelo i osam pravnih osoba od kojih su samo dvije presude i to nepravomoćne.

Deseta obljetnica poplave bila je skromno obilježena. Na dan puknuća nasipa služila se sveta misa i polagali su se vijenci kod spomen-obilježja u Rajevom Selu u spomen na dvije osobe koje su preminule u poplavi. Općina Drenovci je najavila obilježavanje obljetnice na Dan općine u rujnu.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno