23 C
Vinkovci
Utorak, 9. kolovoza 2022.

Detour bira poštene, hrabre i pametne!

Više od autora

- vl promo-


Detourovci ne posustaju. Nakon slavljeničke i laureatske 2016. godine te nedavne uspješne berbe Porinovih kipića u Splitu, gdje su se u Zagreb vratili s priznanjima za Pjesmu godine i Najboljom izvedbom grupe s vokalom, donose nam novu pjesmu. Pod imenom ‘Biram’ iz autorske radionice kreativnog Nenada Borgudana, u periodu kada nas čekaju izborne kampanje, dolazi nam nešto sasvim drugačije, neuobičajeno, riječima autora apostrofirano: ‘Ova pjesma nije slučajna, ona je eksces u našem radu, ili izolirani slučaj, ali nikako nije slučajna’.

Riječ je o pjesmi koju nismo navikli čuti od perjanica hrvatskog novovalnog popa: ‘Ovo nije klasična pop pjesma, ona je glazbeno-stilski više koračnica, himnična pjesma i samim time je pomalo atipična za naš glazbeni izražaj. Spada u jednu od naših rijetkih pjesama na kojima je glavni vokal muški, iako u pjesmi sudjeluje mnogo vokala na onaj ‘navijački’ ili ‘mornarski’ način. Pjesma govori o nekim izraženim devijacijama u društvu, a njena poruka  je da djelujemo hladne glave i biramo jer je moć u našim rukama.’ objašnjava Nenad.

Inspiracije za ovakvu pjesmu Nenadu na žalost, zbog današnje hrvatske zbilje, nije nedostajalo i ona je prema  njegovom priznanju produkt frustracije: ‘Likovi ogrnuti u razne ‘svetinje’ pričaju o ljubavi, a zatiru tuđa prava, o moralu a kradu, štite i opravdavaju razna zle pojave, vodili bi ratove itd. Svi sve to vide, a ništa se ne poduzima, nema kazne, pravna država ne funkcionira i to svakog normalnog frustrira. Ne znam jesam li normalan, ali u ovom slučaju je i mene iziritiralo do te mjere da je pjesma izašla sama od sebe i meni je poslužila kao terapija, kao napokon izbačena frustracija što stvara djelomično olakšanje.’

Nenad, bazični autor grupe Detour, aranžer i producent nikada se u svojim pjesmama nije bavio socijalnom tematikom tako da publika, a i javnost ovu pjesmu može doživjeti kao signal koliko je sve skupa otišlo daleko i u krivo. Pjesma ‘Biram’ uvodi nas u priču oko novog albuma, pod imenom ‘Tour Detour’, kojeg očekujemo sredinom 2018. godine.

U režiji Ivane Marinić Kragić pjesmu prati znakoviti video broj u kojem su se članovi grupe iz raznih produkcijskih i simboličkih razloga, uz gostujuće statiste stavili u ulogu vojnika na jednodnevnim vježbama pod budnim oko revnog narednika, kojeg je zorno odglumio Asim Ugljen (spot će se od ponedjeljka moći pogledati na Youtubeu).

Detourovce čeka aktivno razdoblje koncertnih nastupa, gdje će ih se moći vidjeti i slušati od Zagreba, Rijeke, Dubrovnika, Lastova, Sombora, Šibenika itd., a detaljnije informacije u njhovom radu pratite na njihovim službenim društvenim mrežama.

I za kraj zaključak autora: ‘Detour prije svega bira što mu treba i bira da se ne živcira, a i izlazi na izbore da bira one koji će služiti društvu a ne vladati društvom, poštene, hrabre i pametne, a takvih baš i nema puno pa treba dobro paziti.’

DETOUR: BIRAM [2017]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno