Kontaktirajte nas

Vijesti

Devet vinkovačkih učiteljica i nastavnica među 511 najuspješnijih u Hrvatskoj

Objavljeno

-

Povodom Dana učitelja, 5. listopada, Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske već treću godinu zaredom nagrađuje najuspješnije odgojno-obrazovne radnike temeljem odluke Povjerenstva za nagrađivanje.

Temeljem Pravilnika o nagrađivanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima, dodjela nagrada za ukupno 511 najuspješnijih odgojno-obrazovnih djelatnika održana je danas, na međunarodni Dan učitelja, virtualnim putem u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Čestitku nastavnicima za njihov dan uputio je i ministar Radovan Fuch koji je najavio nove ciljeve i izazove, a okvir za promjene je Nacionalni plan razvoja sustava obrazovanja koji je trenutno u izradi.

„Možda se vaši učenici za deset ili 20 godina neće sjećati baš svog školskog gradiva, ali s nostalgijom će se prisjećati svake školske uspomene i imena kako prvih učitelja, tako i onih koji su ih otpratili u svijet odrastanja. Sjećat će se osjećaja koji je u njima škola pobuđivala i to je ono što vrijedi. Kao primjer, nositelj normi i vrijednosti zajednice, nosite golem teret i golemu snagu. Hvala vam na hrabrosti i hvala na predanosti“, poručio je Fuchs.

Najuspješnije djelatnike Ministarstvo nagrađuje s iznosom od 10 tisuća kuna.

Među nagrađenim učiteljima i nastavnicima su i prosvjetni djelatnici iz Vinkovaca, a laureati su: Melita Barić Tominac iz Gimnazije Matije Antuna Reljkovića, Tatjana Brešćanski iz Osnovne škole Vladimira Nazora, Dinka Čorak iz Osnovne škole Ivana Mažuranića, Snježana Lukač iz Gimnazije M.A.Reljkovića, Elvira Macan iz Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca, Rejhana Nuhanović Tadijan iz Poljoprivredno šumarske škole, Livija Pribanić iz Srednje strukovne škole, Tamara Šarlija iz Glazbene škole Josipa Runjanina te Ana Volf iz Osnovne škole Ivana Mažuranića.

Čak 32 nagrađena djelatnika pristižu iz Vukovarsko-srijemske županije, a osim već spomenutih devet prosvjetara iz Vinkovaca, među dobitnicima su se našli još Ljiljana Bajac Nikolić, Antonija Milić, Sanja Pavlović-Šijanović, Davor Šijanović i Nataša Vinković iz Gimnazije Vukovar, Marija Bratonja, Željka Geto i Sanja Zrilić iz Ekonomske škole Vukovar, Patricija Burazin iz Osnovne škole Blage Zadre Vukovar, Blaženka Knežević iz OŠ Antuna Bauera Vukovar,  Biljana Krnjajić iz OŠ Siniše Glavaševića Vukovar, Ljiljana Bilbija i Goran Knez iz Gimnazije Županja, Davor Relja i Vedrana Šarec iz Obrtničko-industrijske škole Županja, Kristina Čobanković iz OŠ Julija Benešića Ilok, Vojislav Đuračković i Bojan Lazić iz Osnovne škole Negoslavci, Marica Jurec, Mia Mucić i Marija Lesandrić iz OŠ Zrinskih Nuštar, Ivana Ljevnaić iz OŠ August Cesarec Ivankovo te Anita Tufekčić iz OŠ Antun i Stjepan Radić Gunja.

Vijesti

Spriječen rast cijena naftnih derivata u idućih nekoliko tjedana, Vlada predviđa smirivanje cijena u prosincu

Objavljeno

-

Napisao/la

    94 pregleda

Govoreći o poskupljenjima, energentima, ali i gospodarskom stanju u zemlji, ministar Tomislav Ćorić istaknuo je da je Vlada spriječila rast cijena naftnih derivata u idućih nekoliko tjedana. “Na taj način stabilizirali smo očekivanja i uvjete funkcioniranja, kako za naše građane, tako i za ekonomiju”, rekao je ministar, dodajući da je odluka donesena zajedno s premijerom na užem kabinetu.

Rekao je da će u 30 dana, koliko odluka vrijedi, analizirati situaciju na tržištu i ako se situacija ne smiri da će reagirati dodatno onoliko koliko bude potrebno. No navodi da su projekcije da će doći do smirivanja u prosincu. Na kritike dijela ekonomista da se Vlada nije trebala uplitati jer će na ovaj način doći do posljedica oko kvalitete i kvantitete goriva te dijela oporbe koja smatra da su trebali smanjiti trošarine, Ćorić odgovara: “To su sve pitanja koja se sada mogu upućivati sljedećih mjesec dana, međutim ti koji ta pitanja postavljaju odu na benzinsku crpku, natoče gorivo po fiksnoj cijeni koja je niža od one od prije deset dana te znatno niža od one koja bi danas bila da mi tu odluku nismo donijeli. U narednoj fazi mi ćemo promišljati kako dalje intervenirati. Ova odluka koja je donesena išla je prije svega na uštrb distributera. Međutim, ako dođe do daljnje eskalacije naravno da država treba i hoće intervenirati – u vidu trošarina.”

Komentirao je i to što će primjerice INA kupcima nuditi najkvalitetnije naftne derivate samo do isteka zaliha, upravo zbog Vladine odluke o zamrzavanju cijena goriva. Tvrdi da je bio očekivano da će distributeri na neki način izraziti nezadovoljstvo.  “Njih nekoliko. Nama je najvažnije da će ovi dominantni naftni derivati, Eurosuper 95 i Eurodizel, biti dostupni u sljedećih mjesec dana jer ne postoji niti jedan jednini razlog da na bilo koji način njih pomanjka.”

Što se tiče cijena plina, potvrdio je da građani mogu biti mirni i da cijena neće rasti do travnja. “Nakon 1. travnja, prema onome što trenutno imamo kao situaciju, prema trendu i očekivanjima, ona će narasti. Koliko će narasti, to će ovisiti o sljedećim mjesecima”, poručio je ministar.

Na pitanje što je sa stujom, kaže da smo do kraje godine mirni. “Postoje određeni alati koje ćemo koristiti početkom sljedeće godine i u tom kontekstu ja ne očekujem frapantan rast cijena struje kakav imamo prilike vidjeti u najvećem broju europskih zemalja”. Dodao je da će učiniti sve da cijene energenata ne udare snažno na životni standard. No svako poskupljenje namirnica i usluga udara građane, poglavito one s minimalnom plaćom.

Osvrnuo se i na najave guvernera HNB-a Borisa Vujčića da bi kreditno zaduženim građanima s varijabilnim kamatnim stopama iste mogle porasti za 10 do 20 posto. ”Onog trenutka kada krene inflacija, koja u pravilu dobrim dijelom nastaje i zbog prevelike količine novca u opticaju, tada središnje banke idu u suprotnom smjeru, poskupljuju novac. To nije ništa drugo nego rast kamatnih stopa. To je jedan od scenarija, a u kojoj mjeri će se on dogoditi i kad će se dogoditi, to ni mi, ni gospodin guverner ne znamo. On je otvorio tu temu vjerojatno kako bi upozorio da takva mogućnost postoji. Svi oni koji imaju kredite prema varijabilnoj kamatnoj stopi moraju biti svjesni činjenice da ukoliko dođe do značajnog porasta kamatne stope i njihova rata raste.”

Vlada planira zabraniti rad nedjeljom, no neki ekonomisti tvrde da će to dovesti do smanjenja plaća, ali i tisuća otkaza. Ćorić ne dijeli takvo mišljenje. ”Očito da o tome govore svi oni koji ne rade nedjeljom jer ukoliko imate nekog tko radi nedjeljom, a ja sam imao priliku godinama funkcionirati na taj način, onda znate da taj koji radi nedjeljom, tu nedjelju nije s vama. Nadamo se da će zakonski okvir proći i da će proći ocjenu Ustavnog suda, a hoće li to dovesti do smanjenja prometa nedjeljom? Definitivno hoće”.

Nastavi čitati

koronavirus

Capak: Razmatramo proširenje covid potvrda

Objavljeno

-

Napisao/la

    176 pregleda

Znanstveni savjet Vlade jutros se sastao nakon gotovo tri mjeseca – njihovo posljednje okupljanje bilo je krajem srpnja. Nakon sastanka, novinarima su se obratili ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, koji je  rekao da se razmatra proširenje covid-potvrda.

Najviše se razgovaralo o trećoj dozi. Svi članovi znanstvenog savjeta suglasni su s preporukama HZJZ-a oko davanja treće doze, a Beroš je istaknuo kako su složni da treba smanjiti različita tumačenja i preporuke za cijepljenje. “Imamo različite teorije u medijima i šire, i o cijepljenju i o nuspojavama. Svi su znanstvenici suglasni da je cjepivo jedini izlazak iz krize, ali naravno da se pritom moraju poštivati osnovne epidemiološke mjere”, rekao je.

Proširenje covid potvrda

Krunoslav Capak rekao je kako trenutno ne postoji plan za proširenje korištenja covid-potvrda, međutim, istaknuo je da zemlje u okruženju i zapadne Europe sve šire koriste covid-potvrde kao jednu vrstu pritiska na necijepljene.

“Oni koji su cijepljeni imaju određene prednosti kod korištenja određenih usluga, što je jedna vrsta relativnog pritiska na necijepljene da ostvare tu prednost. Mi nemamo nikakav plan u ovom trenutku, ali vrlo je izvjesno da ćemo o tome uskoro razgovarati”, naglasio je.

Smatra da je uvođenje obveznih covid potvrda u zdravstveni i socijalni sustav uspjelo. “Gotovo da nemamo nikakvih problema oko poštivanja toga i rekao bih da će skoro doći vrijeme kada ćemo početi razgovarati o eventualnom proširenju”, istaknuo je.

Uvođenje novih mjera

Beroš je naglasio kako prate udio cijepljenih i necijepljenih po svim kategorijama te da su na Savjetu govorili i o opsegu cijepljenih po dobnim skupinama. Istaknuo je da su se svi složili kako je cijepljenjem potrebno zaštititi najstarije. “Preko 72 posto naših sugrađana preko 65 godina je cijepljeno što nam jasno određuju marginu po kojoj moramo djelovati, a to je 240.000 onih koji još nisu cijepljeni”, rekao je Beroš i apelirao na starije od 65 godina da se raspitaju o prednostima i nuspojava cijepljenja i pozvao ih da se cijepe.

“Znate tko uvijek razmišlja o novim mjerama? Jedino struka”, rekao je Beroš odgovarajući na pitanje o mogućim novim mjerama zbog rasta novozaraženih prebacujući pitanje na Capaka, koji je rekao da je “balansirani pristup najbolji”.

“Treba reći da smo u prethodna tri tjedna imali stagnaciju porasta i prerano je govoriti imamo li stvarno jedan ozbiljni rast koji bi zahtijevao neke dodatne mjere. Razmotrit ćemo jesu li potrebne kada vidimo situaciju”, naglasio je Capak.

Naglasio je da će za treću dozu covid-potvrde vrijediti godinu dana te dodao kako se zdravstveni radnici moraju testirati nakon kontakta sa zaraženima ako su i cijepljeni. “Ne znači da ako je cijepljen da je oslobođen testiranja”, napomenuo je Capak, a nadovezao se Beroš: “Nema apsolutne sigurnosti, ali ako dođe do nekih novih spoznaja, prilagodit ćemo se istog trenutka.”

Nastavi čitati

Aktualno

1741 novi slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, preminula 21 osoba

Objavljeno

-

Napisao/la

    155 pregleda

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.741 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 9.894.

Među njima je 947 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 128 pacijenata. Preminulo je 21 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 429.974 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 8.928 preminulo, ukupno se oporavilo 411.152 osoba od toga 1.125 u posljednja 24 sata.
U samoizolaciji je trenutno 19.182 osoba.

Do danas je ukupno testirano 2.983.029 osoba, od toga 8.862 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 18.10.2021 utrošeno je 3.524.319 doza cjepiva, a cijepljeno je 46,13% ukupnog stanovništva, odnosno 55,30% odraslog stanovništva. Na dan 18.10.2021 utrošeno je 4.227 doza cjepiva, a od toga je 1.848 osoba cijepljeno prvom dozom. Zaključno s 18.10.2021 1.872.076 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.757.089 osoba (1.651.293 osoba cijepljeno s dvije doze te 105.796 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen), što čini 51,99% odraslog stanovništva.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Vijestiprije 13 sati

Spriječen rast cijena naftnih derivata u idućih nekoliko tjedana, Vlada predviđa smirivanje cijena u prosincu

Govoreći o poskupljenjima, energentima, ali i gospodarskom stanju u zemlji, ministar Tomislav Ćorić istaknuo je da je Vlada spriječila rast cijena naftnih derivata...

koronavirusprije 16 sati

Capak: Razmatramo proširenje covid potvrda

Znanstveni savjet Vlade jutros se sastao nakon gotovo tri mjeseca – njihovo posljednje okupljanje bilo je krajem srpnja. Nakon sastanka,...

Aktualnoprije 18 sati

1741 novi slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, preminula 21 osoba

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.741 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas...

Aktualnoprije 19 sati

Raspucani žuto-crni za nova 3 boda Aurelije

Ponedjeljak je donio nova futsal uzbuđenja. MNK Mala Mljekara iz Valpova bila je domaćin Aureliji i teško stradala. Gosti su...

Aktualnoprije 20 sati

Karate klubu Max iz Ivankova srebro i bronca s Prvenstva Balkana

Ove godine grad Poreč bio je domaćin Prvenstva Balkana u karateu za djecu do 13 godina, seniore i veterane. Na...

Aktualnoprije 21 sat

U čitateljskom maratonu učenicima OŠ Ivana Mažuranića čitao župan

“Minutu za čitanje” – virtualni čitateljski maraton, kao središnje događanje Mjeseca hrvatske knjige podržao je župan Damir Dekanić dolaskom na...

Vijestiprije 22 sata

Ratni put u kojemu i herojska obrana Nuštra, 2. bojnu odveo je u legendu

Zlatna plaketa “Grb Grada Vinkovaca” za 2021. godinu 2. bojni 3. gardijske brigade Zbora narodne garde RH “Kune” Vinkovci dodijeljena...

Aktualnoprije 23 sata

Smotra raketne tehnike – HARS 2021.

U subotu 16. listopada Hrvatski Astronautički i Raketni Savez (HARS) organizirao je smotru raketne tehnike u Garešnici. Na ovakvim smotrama...

Najčitanije